Thums Up (Vinyl Edition)

Chapter Seven

För första gången släpps nu jazzgruppen Chapter Sevens debutalbum på vinyl. Det är andra delen i projektet där den eminenta saxofonisten Jonas Kullhammar kurerar jazzinspelningar i Caprice Records CD-katalog för återutgivning på det jazzigaste formatet av alla – LP:n! Så här kommenterar Kullhammar själv denna utgåva:

Bengt ”Beche” Berger är utan tvekan en av jazzens starkaste motorer i Sverige. Ända sedan 70-talet har han varit med och utvecklat och förnyat musiken. Man kan höra honom på album med Arbete & Fritid, Rena Rama, Don Cherry, Bernt Rosengren med flera, för att nämna bara några få utöver alla hans egna projekt.

Beche är en sann musikalisk mästare som rör sig långt bortom genregränser! Nyss fyllde han 80 år, men arbetar fortsatt med en energi som får en 30-åring att känna sig lastgammal.

Chapter Seven bildades av Beche och bland medlemmarna så hittar man ytterligare idel stilbildare och hjältar från den svenska jazzscenen: saxofonisterna och banbrytarna Lennart Åberg, Roland Keijser och Thomas Gustafsson, trombonisten Nils Landgren som var alldeles i början av sin storslagna karriär, basisterna Anders Jormin och Sergei Muchin, samt Anders Kjellberg och Beche själv bakom trummorna.
Lennart och Roland gick nyligen bort, så det känns extra kul att få lyfta fram deras fantastiska spel på detta album.

Albumet släpptes som en av de första skivorna på Caprice som INTE gavs ut på vinyl, utan enbart på CD och kassett! Så det känns fantastiskt att 34 år senare äntligen få höra och känna på skivan i vinylformatet. En lyxig 180 grams LP i en specialupplaga på gul vinyl.

/Jonas Kullhammar


1988 års Jazz i Sverige-album var Chapter Sevens Thums Up. Bandets grundare Bengt ”Beche” Berger, född 1942, är en av Sveriges främsta trumslagare och har spelat med/grundat grupper som Arbete och Fritid, Rena Rama, Spjärnsvallet, Archimedes badkar och Bitter Funeral Beer Band, samt spelat med musiker från vitt skilda musikstilar, bl.a. jazzmusiker som Christian Spering och Jonas Knutsson. Beche har även studerat nord- och sydindiskt tablaspel och västafrikansk musik.

1986 bildade han Chapter Seven, en grupp med originell sättning inspirerad av västafrikansk musik: tre tenorsaxofonister, två kontrabasister och två slagverkare. Samtliga i bandet var och är ledande jazzmusiker, och man kan med fog tala om en supergrupp. De spelar egna kompositioner med afrikansk och indisk touch. Även låtar av Ornette Coleman och Jacques Offenbach finns med och ramar in musikernas improvisationer.

Inspelat på Rainbow Studio i Oslo, 6-9 december 1987.
Producent: Ruud de Sera, Bengt Berger & Jonas Kullhammar (vinyl edition)
Inspelnings- och mixningstekniker: Jan-Erik Kongshaug
Vinylmaster: Jonas Kullhammar
Grafisk utformning: Ulf Andersson, ADESIGN (CD) & Torbjörn Zetterberg (LP)
Foto: Michael Pietsch

Läs mer

Visa spårlista

  • 1.
   The Opener - Closer Musik: Ornette Coleman

  • 2.
   From La Belle Helene Musik: Jacques Offenbach

  • 3.
   8 Limited Musik: Traditional Arr. Bengt Berger

  • 4.
   Thums Up Musik: Bengt Berger

  • 5.
   Penye Gahu Musik: Traditional Arr. Bengt Berger

  • 6.
   Först 83' Musik: Sergei Muchin

  • 7.
   Kora Song Musik: Don Cherry

  • 8.
   Kopula de Tri Musik: Bengt Berger

  • 9.
   Babar Musik: Bengt Berger

  • 10.
   The Opener - Closer Musik: Ornette Coleman

 • Total speltid

CAP 21935 // Jazz // Releasedatum: 18 november, 2022