Qin: Celestial Music for Qin and Xiao

Deng Hong & Chen Shasha

1989 lärde författaren och kinakännaren Cecilia Lindqvist Sverige att se magin i det kinesiska skriftspråket med Augustprisbelönade boken Tecknens rike. Nu ska hon få oss att lyssna på magin i det kinesiska instrumentet Qin.

Prisbelönta författaren och kinakännaren Cecilia Lindqvist har vunnit mångas hjärtan genom sina böcker, föreläsningar och program om Kina. Två gånger har hon tilldelats Augustpriset – först för Tecknens rike – och senast för den sällsynt vackra och innehållsrika boken Qin, om det sjusträngade instrumentet med samma namn, som varit känt i tre tusen år.

Cecilia Lindqvist berättar om det magiska instrumentet och den meditativa musiken framförs av två skickliga musiker från Kina – Deng Hong som spelar qin och Chen Shasha som spelar bambuflöjten xiao och lergöken xun.

Qin (uttalas tjin) är ett lågmält instrument, bäst lämpat att spelas i ensamhet eller tillsammans med en god vän som följer melodin med sin flöjt. Instrumentet är svårt att spela och ett problem för nybörjaren är att det inte finns några noter av det slag vi är vana vid. De sju strängarna är gjorda av hårt tvinnat silke och silkesmaskarna får äta ett speciellt blad från trädet zhe för att få den hållbarhet i silkestrådarna som krävs till strängarna. Qinmusiken framförs inte i publika sammanhang, men Rikskonserter ordnade en omfattande och unik turné i Sverige i samband med utgivningen av bok och cd.

Genom tiderna har instrumentet betraktats med en enorm vördnad och besjungits i otaliga dikter. I allra äldsta tider användes det av magiker och shamaner för att avvärja olyckor och upprätthålla harmoni. Från mitten av 60-talet och flera decennier framåt uppfattades qin som alltför elitistiskt men nu är instrumentet på stark frammarsch och har återtagit sin roll som landets främsta nationella instrument. Sedan några år är det upptaget på Unescos lista över Ovärderliga kulturyttringar.

De båda musikerna Deng Hong och Chen Shasha är utbildade vid Musikakademin i Beijing och anställda vid Kinas internationellt kända Nationalorkester.

Läs mer
Visa spårlista
    • 1.
      Qi Yan Hui (Tears for Yan Hui)
      5'01
    • 2.
      Liu shui (Flowing Waters)
      8'49
    • 3.
      Meihua san nong (Three Variations on the Melody Plumblossoms)
      4'45
    • 4.
      Chunxiao yin (Spring Morning)
      3'38
    • 5.
      Guanshan yeu (Moon over the Mountain Pass)
      2'52
    • 6.
      Ping sha luo yan (Wild Geese decending on the Sandbank)
      7'10
    • 7.
      Yangguan san die (Three Variations on the parting for Yangguan)
      5'41
    • 8.
      Liang xiao yin (Serene Night)
      3'57
    • 9.
      Si da jing (Four great Sceneries)
      4'31
    • 10.
      Ao ai (Creeks of the Oars)
      7'29
  • Total speltid 54'02

Compact Disc // CAP 21818 // Folkmusik // Releasedatum: 27 februari, 2009