Låtar II – Swedish Folk Tunes

Gunnar Idenstam & Johan Hedin

En stor kyrkorgel med oändligt många himmelska klanger, färger och stämningar; en nyckelharpa, detta ursvenska folkmusikinstrument, ett instrument som vuxet ur jorden – ett gammalt väsen i sig själv. Dessa, trakterade av två av våra främsta besvärjare av instrumenten i fråga, i en vild men kärleksfull dans där jord möter himmel, det urgamla möter det helt nya, och smärta möter glädje. Ett möte som skapar en förtrollad värld som vi lyssnare bjuds att träda in i, omslutas av och färdas igenom på en magisk resa i tid, melodi och harmoni.

De framstående besvärjare vi pratar om är självfallet nyckelharpisten Johan Hedin och orgelvirtuosen Gunnar Idenstam och detta album, Låtar II, är duons andra – det första kom ut 2004 även det på Caprice (CAP 21733) – och är ännu en nyskapande blandning av gamla svenska låtar och helt nyskrivna låtar.

Deras musik har sin rot i folkmusiken men känns helt ny då det är i mötet mellan dessa två nyskapare som musiken blir till och får sin form – den slingrar sig fram på olika mystiska stigar, kläs i symfonisk dräkt, uppbådar sakrala stämningar, svängs till i dansanta polskor och sjunger ut i lyriska melodier. Kort sagt en inbjudan in i en fantastisk ny värld, eller som BBC-journalisten Fiona Talkington skriver i konvoluttexten: “So step into this world of Gothic shadows, Baroque elegance, fiery furnaces and frozen summits, broken hearts and laughter, of tunes which were hummed by our grandparents, of sounds which they would flee from, but most of all give yourself up wholeheartedly to this inspired creation and dance and weep along the way.”

Johan Hedin kan utan tvekan anses vara en av våra främsta och mest nyskapande nyckelharpister. Han är en folkmusiker ut i fingerspetsarna, med fast grund i och stor kärlek till traditionen, men samtidigt med en rastlös nyfikenhet att söka nya klanger och sammanhang och ta nyckelharpan till musikaliska landskap den ännu inte beträtt – ett faktum som är påtagligt i Johans kompositioner som, även om de tar sin avstamp i folkmusiken, lyckas gå bortom den, utveckla den och därmed skapa helt nya och unika personliga uttryck. Han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har spelat i en mängd olika konstellationer. Bland annat framträder han i duo tillsammans med folkmusiklegenden tillika violinisten Pelle Björnlert eller sångaren, gitarristen och mandolinisten Esbjörn Hazelius, han ingår i världsmusikbandet Bazar Blå samt i trion Luftstråk tillsammans med violinisten Sven Ahlbäck och finska dragspelsvirtuosen Maria Kalaniemi.

Konsertorganisten, kompositören och folkmusikern Gunnar Idenstams uppväxt präglades av krocken mellan 1970-talets folk- och symfonirock och den kyrkliga miljön som introducerade honom för orgeln som instrument. För att hitta plattformen för den genrebreddande musik han gör och utövar idag gick han den långa vägen via Kungliga Musikhögskolan i Stockholm till Paris och den franska virtuosa traditionen med solistdiplom och högsta möjliga utmärkelser i både Sverige och Frankrike. 1984 vann han som hittills ende nordeuropé den prestigefyllda internationella tävlingen i improvisation ”Grand Prix de Chartres”. Sedan 1986 gör han internationell karriär som konsertorganist. Han utövar idag sitt artisteri inom ramen för en rad olika projekt: dels som solist, dels med andra folkmusiker och även tillsammans med trombonevirtuosen Christian Lindberg.

Hans främsta drivkrafter är att med sin egen musik, egna arr och sitt personligt virtuosa, ofta perkussiva spelsätt, utvidga orgelns gränser så att helst både han själv och publiken glömmer att det är orgel som spelas, t. ex. i egna arrangemang av orkesterverk av Ravel och Debussy (La Mer), och att föra över den svenska folkmusiktraditionen till orgel samt att med sin egen musik bygga en bro mellan den franska katedraltraditionen, symfonisk rock och folkmusik.

Läs mer
Visa spårlista
  • 1.
   Diptyque I Musik: Trad. Arr. Gunnar Idenstam
   3'41
  • 2.
   Halling IV Musik: Gunnar Idenstam
   3'54
  • 3.
   Serra Musik: Trad. Arr. Gunnar Idenstam
   3'17
  • 4.
   Pigopolskan Musik: Trad. Arr. Gunnar Idenstam
   3'50
  • 5.
   Gangar Musik: Johan Hedin
   4'36
  • 6.
   Kersti's polska Musik: Gunnar Idenstam
   3'31
  • 7.
   Spel Jocke Musik: Trad. Arr. Gunnar Idenstam
   4'06
  • 8.
   Procession II Musik: Gunnar Idenstam
   5'34
  • 9.
   Sarabande Musik: Trad. Arr. Gunnar Idenstam
   2'17
  • 10.
   Armnöpolskan Musik: Gunnar Idenstam
   3'38
  • 11.
   Inner Peace Musik: Trad. Arr. Gunnar Idenstam
   5'08
  • 12.
   Polska Poem Musik: Johan Hedin
   5'27
  • 13.
   Diptyque II Musik: Trad. Arr. Gunnar Idenstam
   3'26
  • 14.
   Spring Song Musik: Johan Hedin
   5'35
 • Total speltid 58'00

Compact Disc // CAP 21807 // Folkmusik // Releasedatum: 21 april, 2010