Göran Månsson & Friends tolkar pipspelmannen Olof "Ol’Jansa" Jönsson.

Göran Månsson & Friends tolkar pipspelmannen Olof "Ol’Jansa" Jönsson. 

Ol’Jansa tolkas på ny Caprice-platta

Olof ”Ol’Jansa” Jönsson fick stor genomslagskraft med sin Härjedalspipa. Nu får vi höra musiken i nya tolkningar med japansk prägel.

Pipspelmannen Olof ”Ol’Jansa” Jönsson använde sitt instrument Härjedalspipan mest för sin egen skull, något som var rätt vanligt bland folkliga flöjtspelare. Men Ol’Jansa och hans musik måste ändå ha uppfattats som mycket spännande, ja till och med exotisk, eftersom svensk radio spelade in hans låtar vid tre olika tillfällen mellan 1935 och 1951.

Under våren 2017 spelade Göran Månsson, tillsammans med Emma Ahlberg, Patrik Källström, Karin Nakagawa och Martin von Schmalensee, in ett nytt album med musik inspirerad av Olof Jönsson. Uppdraget från Svenskt visarkiv och Caprice Records var att göra nytolkningar av de gamla inspelningarna och uppteckningarna.

Musiken tas in i nutid och utvecklas genom musiker från olika genrer som inspirerats av denna repertoar. Detta är ett gränsöverskridande samarbete med influenser från olika stilar som bygger ny musik av den traditionella och ger en ny identitet till instrumentet och dess bygd.

Musikerna kommer från rocken, folkmusiken, den klassiska musiken och jazzen. Vi får bland annat höra den japanska koton möta den svenska Härjedalspipan i nytolkningar av gamla Ol’Jansa-låtar.

Läs mer