…And Summer Begins – Swedish Folk Music for Choir and Orchestra

Stockholm Sinfonietta, Kör ur Stockholms Musikgymnasium, Jan-Olav Wedin, Marianne Hillerudh


Efter att tidigare bara har funnits utgiven på LP släpper nu Caprice Music den efterlängtade digitala utgåvan av albumet ”…och sommaren begynner”, där älskade polskor, valser och visor ur den svenska folkmusikskatten presenteras i en färgstark och vacker orkesterskrud, arrangerat och komponerat av legendaren Gunnar Hahn (1908–2001).

Gunnar Hahn var en unik och älskad ”musikinstitution” i Sverige. Hans kärleksfulla och personliga arrangemang av svensk folkmusik är välbekanta för de flesta sedan nära ett halvt sekel, inte minst i radio. Detta album presenterar Gunnar Hahn både som kompositör och arrangör. Vi hör Stockholm Sinfonietta med Jan-Olav Wedin i spetsen, samt körsångare från Adolf Fredriks Musikgymnasium under ledning av Marianne Hillerudh.

Detta album finns att streama och ladda ner på de flesta digitala butiker, såsom Spotify och Tidal.

Om tonsättaren

Gunnar Hahn föddes i Stockholm 1908. Efter studentexamen bedrev han under några år studier i harmonilära för Oskar Lindberg och i orgel för Otto Olsson. Hans huvudinstrument kom dock att bli piano, som han hade spelat sedan han var 11 år. Som elev av Sigrid Carlheim-Gyllensköld och senare av den ryskfödde Simon Barer gjorde han 1932 en mycket uppmärksammad debut i Carnegie Hall i New York. I svensk radio var han en av pionjärerna – första framträdandet i etern gjordes redan 1925!
Han engagerade sig också starkt sig för tonsättarnas arbetsvillkor, bl.a. i styrelsen för Svenska Tonkonstnärsförbundet (nu del av Musikerförbundet) där han var ordförande 1961–1963. Vidare var han förstesekreterare i konsertbyråutredningen, vars arbete resulterade i Institutet för Rikskonserter där han var producent och arrangör fram till sin pensionering 1975.

För det folkmusikälskande Sverige är dock Gunnar Hahns namn främst förknippat med det livsverk han utförde genom sina otaliga arrangemang av danser och visor. Intresset började tidigt: tre år gammal fick han sitt första magdeburgerspel (en äldre form av knappdragspel) och så småningom studerade han flitigt sin fiolspelande brors häften av serien ”Svenska låtar”. Ett Skansenkort gav honom också möjlighet att kväll efter kväll under sommarsäsongen lyssna till och bekanta sig med olika bygdespelmän.
1936 framträdde han första gången med sin spelmanskvartett (fiol, klarinett, fagott och dragspel – ”det lät bäst med den tidens radioteknik!”). 1957 hade kvartetten växt till Folkdansorkestern med den speciella ”hahnska” klangen som också – med tålamod och flexibilitet – skulle ackompanjera Evert Taube i inte mindre än trettiosex radioprogram. Under senare år inledde han ett fruktbart samarbete med skalden Bo Setterlind till vilkens dikter han skrev melodiösa körsättningar i folklig stil.

En egenskap hos Gunnar Hahn saknas på den här skivan (och den kan kanske inte återges rättvist ens med dagens teknik): det är när han bland vänner och familj tog fram sitt enkla knappdragspel och själv lockade fram både glada danser och vemodiga vallåtar på ett sätt som annars tycktes omöjligt på detta lite förbisedda instrument. Den som hade fått vara med om en sådan stund glömde det inte!

Claes Wirsén, 1983

Producent: Ulf Rosenberg
Tekniker: Curre Forsmark & Olle Bolander
Redaktörer: Suzanne Öhman-Sundén & Erik Hamrefors
Omslagsbild och grafisk utformning: Ingi Kirsebom

Läs mer
Visa spårlista

    • 1.
      Geatish Suite: I. Polonaise Musik: Gunnar Hahn

    • 2.
      Geatish Suite: II. Folk Song Musik: Gunnar Hahn

    • 3.
      Geatish Suite: III. Syncopated Polska Musik: Gunnar Hahn

    • 4.
      Geatish Suite: IV. Song Without Words Musik: Gunnar Hahn

    • 5.
      Geatish Suite: V. Pedal Point Polska Musik: Gunnar Hahn

    • 6.
      Troll's Waltz Musik: Traditional, Gunnar Hahn

    • 7.
      The Warp Musik: Traditional, Gunnar Hahn

    • 8.
      The Girl from Bergslagen Musik: Traditional, Gunnar Hahn

    • 9.
      Swedish Choral Suite: I. I Went Out One Evening Musik: Traditional, Gunnar Hahn

    • 10.
      Swedish Choral Suite: II. I Went Out At Sunrise Musik: Traditional, Gunnar Hahn

    • 11.
      Swedish Choral Suite: III. I See You Musik: Traditional, Gunnar Hahn

    • 12.
      Swedish Choral Suite: IV. Now Winter Has Ended and Summer Begins Musik: Traditional, Gunnar Hahn

    • 13.
      Swedish Choral Suite: V. Mountains High and Valleys Low Musik: Traditional, Gunnar Hahn

    • 14.
      Swedish Choral Suite: VI. How Lonely I Am Musik: Traditional, Gunnar Hahn

    • 15.
      Swedish Choral Suite: VII. The Goat You Gave Me Musik: Traditional, Gunnar Hahn

    • 16.
      Swedish Choral Suite: VIII. Here's a Party, Here's a Party Every Day Musik: Traditional, Gunnar Hahn

  • Total speltid
CAP 21947 // Classical // Releasedatum: 18 oktober, 2024