Scandinavian wood

Niels-Henning Ørsted Pedersen

Caprice Records gav i samarbete med NOMUS (The Nordic Music Committe) på cd ut de pristagare som årligen belönats med Nordiska rådets musikpris. Vartannat år gick priset till en komposition, vartannat till en utövare av musik. Här presenteras vinnaren från 1991, den danske basisten Niels-Henning Ørsted Pedersen.

Niels-Henning Ørsted Pedersen (1946 – 2005)  hade en lång musikkarriär bakom sig. Han finns med på åtskilliga skivinspelningar, många i eget namn och många som medverkande på andras skivor. Det första instrumentet för Niels-Henning  var piano, sedan var det dags för kontrabasen. Redan som mycket ung var han efterfrågad ute i Europa. Han spelade regelbundet på Montmarte i Köpenhamn, bl.a. med storheter som Dexter Gordon och andra gästsolister. Under 60-talet fanns Niels-Henning med på de stora jazzfestivalerna ute i världen, han spelade med såväl Sonny Rollins Trio som Bill Evans. På 70-talet var det dags för ett samarbete med pianisten Oscar Peterson. Niels-Henning Ørsted Pedersen arbetade också mycket med egna grupper. Han höll alltid hållit fast vid sitt nordiska ursprung.

På den här cd:n hör vi först Ole Kock Hansens Lille suite for strygere og solo-bas. Här medverkar Ostrobothnian Chamber Orchestra , musikpristagare från 1993 (vars uppmärksammade cd gavs ut på Caprice sommaren 1994). Inspelningen av ”Lille suite” är gjort i Kaustinen, Finland, orkesterns hemort. Övriga inspelningar är gjorda i Danmark, den sista inspelningen på skivan, Old Folks/To a Brother är ett samarbete med Danmarks Radio.

Läs mer
Visa spårlista
    • 1.
      Lille suite for strygere og solo-bas Musik: Ole Kock Hansen
      13'50
    • 2.
      Sig naermer tiden da jeg må vaek Musik: Oluf Ring
      5'06
    • 3.
      Samba Petit Musik: Niels-Henning Örsted Pedersen
      4'31
    • 4.
      Sonata no 1 in g, Presto Musik: Johann Sebastian Bach
      0'58
    • 5.
      En yndig og frydeful sommertid Musik: Trad
      3'30
    • 6.
      Kenny Musik: Niels-Henning Örsted Pedersen
      3'20
    • 7.
      Befael du dine veje Musik: Trad
      5'10
    • 8.
      Old Folks / To a Brother Musik: Trad
      13'22
  • Total speltid 50'30

Compact Disc // CAP 21412 // Blandat // Releasedatum: 1 januari, 1995