Kroumata/Raschér Saxophone Quartet

Nilsson, Maros, Kox & Gubaidulina

Två av världens främsta ensembler i sitt slag – Kroumata Percussion Ensemble och The Raschèr Saxophone Quartet – möts på en cd på Caprice. Dels tillsammans, i två direkt för dessa ensembler skrivna i verk – Sofia Gubajdulinas In Erwartung och Anders Nilssons KRASCH! – och dels var för sig i Hans Kox ”The three chairs” för saxofontrio och Daniel Börtz’ Picchiettato för fem slagverkare.

Slagverkarensemblen Kroumata och Raschèrkvartetten med sina saxofoner har mera gemensamt än vad man i förstone kunde tro: båda har starkt engagerat sig för att utvidga repertoaren för sina instrument och stimulera många av samtidens främsta tonsättare att skriva ny musik, som ofta tillägnats respektive ensembler.

Sofia Gubajdulina är en av vår tids mest uppmärksammade komponister. In Erwartung är ett försök att hitta möjliga mötesplatser och skapa en dialog mellan de skilda klanger som de båda ensemblerna representerar. Väntan och möten är temat, en slags underliggande utgångspunkt, där Gubajdulina använt sig av både motsättningar mellan och likheterna i de musikaliska uttrycken.

Anders Nilsson, själv ursprungligen improvisationsmusiker och pianist med rötter i rock- och teatermusik, ”drabbades” av Bartók och kom via studier av Berg och Schönberg till kompositionsklassen vid Musikhögskolan i Stockholm. Anders Nilssons KRASCH!, som också är ett beställningsverk av Svenska Rikskonserter, är ett starkt rytmiskt och vitalt verk, ”rockigt” skrivet och litet av en reaktion mot ”såsig” musik: rytmen utgör en grundläggande förutsättning för kommunikation. I stycket finns också en bandstämma inlagd, vilken utvidgar de akustiska klangerna och bildar ett yttre, klingande musikaliskt rum.

Läs mer
Visa spårlista
    • 1.
      KRASCH! : Agitato Musik: Anders Nilsson
      3'27
    • 2.
      KRASCH! : Stesso tempo Musik: Anders Nilsson
      4'10
    • 3.
      KRASCH! : III Musik: Anders Nilsson
      3'48
    • 4.
      Picchiettato Musik: Miklós Maros
      11'35
    • 5.
      The three chairs : Flessibile Musik: Hans Kox
      4'57
    • 6.
      The three chairs : Allegretto Musik: Hans Kox
      1'59
    • 7.
      The three chairs : Andante sognando Musik: Hans Kox
      4'01
    • 8.
      The three chairs : Allegro assai Musik: Hans Kox
      4'29
    • 9.
      In Erwartung Musik: Sofia Gubaidulina
      17'58
  • Total speltid 58'24

Compact Disc // CAP 21441 // Klassiskt // Releasedatum: 1 januari, 1995