Indian Classical Music

Debu Chaudhuri, S. Balachander, Bhimsen Joshi, Hariprasad Chaurasia, Shivkumar Sharma

Det är hög tid att Caprice Records digitalt återutger en av katalogens finaste produktioner, vilken inte ens getts ut på CD tidigare.

Konstmusiken i Indien tillhör världens äldsta och rikaste musiktraditioner, och ändå är den ganska dåligt känd i västvärlden. Några musiker har nått internationell framgång med framförallt sitaren som instrument, men precis som den klassiska musiken i väst så består Indiens konstmusikaliska arv av så enormt mycket mer. När gemene västlänning föreställer sig Indiens långa historia frammanas lätt bilder av turbanprydda maharadjor eller praktfullt utstyrda elefanter i fantasin – men hur låter Indien egentligen?

Detta album ger förstås inget uttömmande svar på den frågan. Det är istället koncentrerat kring ett urval av några av Indiens största artister inom den ”seriösa” musiken – musiken från konsertestraden. Här framträder ett antal av 1900-talets och nutidens främsta musiker, inspelade under trivsamma former i deras respektive hem, och ger en provkarta på några av de former, traditioner och instrument man möter i det indiska musiklivet.

Möt dessa kulturambassadörer som representerar en musikkultur med flertusenåriga anor och lyssna till deras musik. Mot borduntonens oavbrutna horisontlinje avtecknar sig melodin som ett landskap med rytmens accenter. För många kanske en ny musikalisk värld, ett äventyr, en ny rikedom.
Möt Indien – en gammal tradition i en ny värld.

LP:n Indisk Konstmusik spelades ursprungligen in i jan-feb 1987, i samband med Indienfestivalen -87; en omfattande presentation av indisk kultur i Sverige 1987. Produktionen har möjliggjorts inom ett samarbete mellan Caprice Records, Svenska Institutet, Kulturrådet, SIDA och FOIC (Festival of India Committee).

Ett särskilt tack till de medverkande artisterna, som ställde sig själva och sina hem, gästfritt till förfogande samt till Air India för värdefull hjälp.

Läs mer
Visa spårlista

  • 1.
   Raga Bagesri Musik: Debu Chaudhuri

  • 2.
   Raga Maund Musik: Debu Chaudhuri

  • 3.
   Raga Varali/'Ne pogoda kunte' - Thyagaraja Musik: S. Balachander

  • 4.
   Raga Todi/Khayal: 'Aaj more mana lago langarawa' Musik: Bhimsen Joshi

  • 5.
   Raga Bhairavi/Thumri Musik: Bhimsen Joshi

  • 6.
   Raga Mishra Khamaj Musik: Hariprasad Chaurasia

  • 7.
   Raga Chandrakauns Musik: Shivkumar Sharma

 • Total speltid
Digital // CAP 21902 // Classical/World //