Thetris: Music by Helge Albin

Tolvans Big Band, MSO, dir. Mats Rondin

Malmö Symfoniorkester gav 1999 Helge Albin i uppgift att komponera ett beställningsverk; ett stycke för symfoniorkester och storband. Resultatet blev Thetris – en unik svit i fyra satser.

Altsaxofonisten, kompositören och arrangören Helge Albin är sedan drygt 25 år konstnärlig ledare för en av Sveriges främsta jazzensembler – Tolvan Big Band – ett storband som under Helges ledning förtjänat världsrykte och som han genom åren komponerat en lång rad verk för. Han har med sin entusiasm, energi och kreativitet lyckats bygga upp en dynamisk ensemble med ett flexibelt och nyskapande förhållningssätt till olika musikaliska situationer. Den omfattande succé bandet erfarit manifesteras tydligt via de skivinspelningar och inte minst de konserter som Tolvan gjort under åren.

Beställningsverket Thetris komponerade han dock i ett försök att åstadkomma ett lyckat möte mellan jazzen och den symfoniska musiken. Flera svårigheter skulle övervinnas, bland annat placeringen av musikerna som gjorde att jazzmusikerna, som är vana att sitta tätare ihop än orkestermusiker, inte hörde varandra som de var vana vid. Sedan var det den rytmiska utmaningen för orkestermusikerna att spela tillsammans med ett storband och under ledning av en dirigent samtidigt; en utmaning även för Tolvan, som normalt sett spelar utan ledning. Resultatet blev dock alldeles lysande, vilket en hängiven publik fick erfara i Malmö när stycket framfördes senast under sommaren 2007.

Läs mer
Visa spårlista
    • Thetris Musik: Helge Albin
      • 1.
        Alpha
        15'43
      • 2.
        Beta
        8'15
      • 3.
        Gamma
        12'10
      • 4.
        Delta
        12'25
  • Total speltid 48'37

Compact Disc // CAP 21798 // Jazz/Nutida // Releasedatum: 29 september, 2010