Live in Stockholm (LP)

Don Cherry

Don Cherry landade i ett Sverige, där jazzen sprungits om av popmusiken och där en ny stark längtan efter musik växte fram som inte nöjde sig med vad som varit. Där fanns storartade jazzmusiker som Bernt Rosengren som befann sig på toppen av sitt kunnande.

Det var en tid då den redan internationella rytmiska musiken inte nöjde sig med att vara internationell (=amerikansk och brittisk), men blev global. Unga svenska musiker studerade traditionerna i Indien och Västafrika. Och in i detta kliver Don Cherry, som bosätter sig i Sverige. Hans trumpet hade vi hört med Ornette Coleman, Archie Shepp, Sonny Rollins och Albert Ayler. Men nu ville han inte vara bara trumpetare, det var musiken som gällde och då kunde han växla mellan de mest skilda instrument. Han skapade med en kärna av jazz en global musik, där låtar i vanlig mening inte gällde, musiken blev mer som en rit, en gemenskap. Melodier och rytmer togs in från hela världen. Naturligtvis kom den turkiska linjen att bli markant med musiker som Maffy Falay och Okay Temiz. Cherry och hans vänner spelade inte folkmusik, de spelade en musik för vem som helst, där den personliga formuleringen tillsammans gällde. Inte trohet mot någonting. Det här var en musik som alltid var otrogen och överraskande. Inga infall var för små. Det blev en glödande musik med turkiska klanger, afrikanska melodier och en himla massa jazz omstöpt i en mental ringdans, där verkligen publiken också var med. En hel del av den här livekänslan finns kvar i dessa inspelningar, som gjordes i ABF huset i Stockholm hösten 1968 respektive i domen vid Moderna Museet sommaren 1971.

ABF huset liksom Moderna Museet var viktiga platser för jazzen och de gränsöverskridande musikformerna under 1960- och 1970-talen. Inspelningar från domen med Don Cherry kan också höras på ”Organic Music Society” (Caprice CAP 21827).

Läs mer
Visa spårlista
  • Skiva 1
   • 1.
    ABF Suite part 1 Musik: Don Cherry
    22'49
   • 2.
    ABF Suite part 2 Musik: Kollektiva improvisationer & låtar av Don Cherry. Turkiska melodier insamlade av Maffy Falay
    26'21
  • Skiva 2
   • 1.
    Another Dome Session Musik: Don Cherry
    11'53
   • 2.
    Another Dome Session (cont.) Musik: Don Cherry
    16'40
 • Total speltid 77'23

LP // CAP 21836 // Jazz // Releasedatum: 13 november, 2013