Beviljade projekt 2021:2

8 667 462  kronor fördelas i ansökningsomgång 2021:2. Beslutet fattades av Musikverkets konstnärliga råd den 16 november 2021.

De beviljade samarbetsprojekten presenteras med projektägare och projektnamn. Klicka på respektive projekt för information om beviljad summa samt projektägarens sammanfattning av projektet.

"Hanna Bendz (cello och sång), Niclas Malmberg (piano). Hanna Bendz är Uppvuxen i Uppland, utbildad i Falun, Köpenhamn och Göteborg och sedan 2007 bosatt på västkusten. Hon är verksam som frilansande cellist, körledare och arrangör, på stora och små scener."

Beviljat belopp: 5 000 kronor

"Konsert med Elisabeth Leyser på Salsta slott 1 maj 2022."

Beviljat belopp: 6 000 kronor

"En internationell festival på Fylkingen inom fältet TextLjudKonst. Ett återupptagande av en viktig tradition inom Fylkingens verksamhet. Fyra internationella gäster och svenska artister. Konserter, workshops, seminarier. Inspelning av Sveriges Radio."

Beviljat belopp:  357 664 kronor

"Projektet går ut på att organisera den tionde upplagan av denna internationella musikfestival med konserter, workshops, utställningar och föreläsningar som har romsk musik i fokus, denna gång med betoning på ungdomsaktiviteter."

Beviljat belopp: 112 000 kronor

"CircusByMe skapar en samtida cirkuskoreografi präglad av glädje och energi, med en känsla av att nu kommer cirkusen till byn. Detta cykelturnerande performance utgår från rörelsen ATT KRAMAS. Musik specialkomponeras och spelas live av musikgruppen SKROT."

Beviljat belopp: 181 428 kronor

"Caccini Revisited är en djupdykning i världens äldsta bevarade opera komponerad av en kvinna; Francesca Caccinis La liberazione di Ruggiero från 1625. I tre unika nedslag guidas publiken in i operans tematik, musik och koreografiska gestaltning."

Beviljat belopp: 350 000 kronor

"Bland drakar och dragqueens ska för första gången bli en sagokonsert för barn. Kända drag show-artister framför en nyskriven musiksaga till klassisk musik i samarbete med Kungliga Filharmonikernas Orkesterakademi och Konserthuset Stockholm."

Beviljat belopp: 125 000 kronor

"Projektet syftar till att fördjupa samspelet mellan grupperna Västanvinden och Dansduon Agnes och Klara och på så sätt utveckla en ny ensembleform där musiker och dansare har likvärdiga roller. Slutprodukten blir en konsert/föreställning."

Beviljat belopp: 75 000 kronor

"En tvärdisciplinär föreställning om en primitiv nutida orgiastisk sekt som förbjöds. Material hemligstämplades och försvann. Skammen lever kvar än idag. Urpremiär vid Festspelen 2022. Fem språk; svenska, meänkieli, finska, umesamiska, nordsamiska. Hybridformat."

Beviljat belopp: 500 000 kronor

"Festivalens syfte är att sprida jamaicansk kultur i Sverige samt fira självständighetsdagen. Projektet gynnar varje år nya artister. Riktar sig främst mot barn/unga och alla musik- och kulturintresserade. Professionella och nya artister/dansare får utrymme."

Beviljat belopp: 80 000 kronor

"GAS-festivalen presenterar under festivalen okt-22 ett helt nytt koncept som innebär att nationella och internationella artister presenteras i ett format av korta konserter, showcase. Projektet kallas EME Experimental Music Expo & Konferens."

Beviljat belopp: 158 000 kronor

"En ny orkester blir till. Pianotrion MUSICMUSICMUSIC bjuder in fyra musiker från olika genrer för att genom workshops och gemensamt experimenterande skapa ett unikt sound att applicera på för projektet helt nykomponerad musik."

Beviljat belopp: 168 000 kronor

"Trollvind är en musikalisk saga av och med Apolonia som är ett musik- och scenkonstkollektiv och drivs av Ida Gustafsson, gruppens konstnärliga ledare. Projektet utgår från att iscensätta sagan och skapa, förutom kompositioner, bilder och scenografi."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"Med Going There-platsen är alltings början vill vi skapa en mötesplats där vi med musikens hjälp närmar oss de stora klimatutmaningar vi nu står inför. Med konserter och samtal berör vi frågan kring skogens roll i den moderna människans liv."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

"Pjäxeröd är gården jag växte upp på. Belägen utanför Hedekas i Bohuslän. I detta projekt går jag på djupet i att utforska mina konstnärliga rötter. I en till synes ganska konstbefriad omgivning upptäcker jag istället en skatt som projektet bygger på."

Beviljat belopp: 180 000 kronor

"Svensk premiär av legendariska stumfilmen Dr Mabuse - spelaren av Fritz Lang, som firar sitt hundraårsjubileum år 2022. Detta uppmärksammar vi med ett brett projekt, där vi visar filmen på biografen Capitol till nyskriven musik framförd live."

Beviljat belopp: 240 000 kronor

"Med en kvinnlig röst och två stråkinstrument i samverkan, kommer Joshua Wats verk Maiden Name att framföras ett flertal gånger under konserter där begrepp som femininitet, oro och det fördolda presenteras och utforskas."

Beviljat belopp: 43 000 kronor

"FLOCK är en dans- och musikföreställning på initiativ av musikertrion Hey Elbow där utforskandet av socialt och konstnärligt samspel är i fokus. Hey Elbow bjuder här in tre dansare och en scenograf att vara medskapare."

Beviljat belopp: 130 600 kronor

"Göteborgs Liederkollektiv tar musikaliska salongen och liederkonstens kvinnoporträtt på en resa från 1800-talets ideal till 2000-talets kvinnliga lidande, kärlek och relationer i nyskapad musikalisk gestalt. En salong där också publiken skapar."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"Världspremiär av verket Hamal av Vincent Bahar, Gerda Holmquist och Anna Bergvall."

Beviljat belopp: 130 000 kronor

"Folksagan Soppa på en spik kommer att bearbetas till en lekfull enmansföreställning där kockens fantasi öppnar upp alla gränser. Då sagan berättas utan ord, får ton och trall ackompanjeras av medeltida musikinstrument och publikens rytmik."

Beviljat belopp: 136 000 kronor

"29-30 april arrangeras Surrounds, en fysisk och digital musikupplevelse med svenska artister och musiker inom hip hop, R&B, soul och dess subgenrer. Surrounds tar plats på Färgfabriken i Stockholm för minst 300 gäster."

Beviljat belopp: 225 000 kronor

"Blanka rubbning är ett storskaligt liveperformance med nyskriven körmusik och elektroakustiska kompositioner. Den Malmöbaserade poeten Daniel Mårs poetiska libretto och fristående texter kommer att verka som utgångspunkt för installationen."

Beviljat belopp: 300 000 kronor

"En opera om den sumeriska gudinnan Inannas nedstigning i underjorden. Den uråldriga myten om Inanna har inspirerat flertalet kulturer i världen. Noterad musik för sopran och ljudobjekt i symbios med EAM och video."

Beviljat belopp: 300 000 kronor

"Genom att lansera begreppet 'Indie Chamber Music' vill denna nya musikfestival samla och uppmärksamma den samtida, oberoende kammarmusikaliska rörelsen. Vi presenterar dess mångfald, kvalitéer och innovationshöjd och utforskar dess potential."

Beviljat belopp: 400 000 kronor

"Vi vill presentera portugisiska artister i Sverige och har olika evenemang med traditionell portugisisk musik. Med detta projekt vill vi ge en upplevelse av den portugisiska musikstilen till både de som känner och inte känner till den."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

"Tigern & Kobran spelar nyskrivna visor och barnvisor live till en animerad videoprojektion av Leo Hallin."

Beviljat belopp: 169 000 kronor

"Musikföreställning om dissidenten Strahil Peevs våldsamma livsresa genom Europa. Balkan Epic berättas av en scenberättare och två musiker som spelar episk folkmusik från Balkan och Sverige med tenornyckelharpa, sång och tambura."

Beviljat belopp: 104 850 kronor

"Trummor och piporgel i fusion för att utmana musikaliska traditioner genom improvisation, nordisk folkmusik och urbana beats."

Beviljat belopp: 158 500 kronor

"Folkmusikduon Våtmark inriktar sig på ful- och snuskvisor. Projektet handlar om mötet mellan traditionsbärande kvinnor som alla vill bevara musiken och föra traditionen vidare."

Beviljat belopp: 30 000 kronor

"Att skapa och producera musiksagan Halimas Resa, med nyskriven musik till den nya svenska översättningen av barnboken Halimas resa. Musiksagan kommer att finnas som ljudinspelning/podd samt föreställning/konsert."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"Ett kraftfullt och poetiskt, audiovisuellt verk bestående av 54 porträtt på hemlösa kvinnor, med bilder av Hannah Modigh och musik av kompositören Rebekka Karijord, för 8 cellister."

Beviljat belopp: 220 000 kronor

"En nyskapad dans- och musikföreställning om den svenska rasismen som tar avstamp i judarnas situation i Sverige kring andra världskriget, bl a i Bollhusmötet, och visas i samklang med Norrköpings Stadsmuseums utställning Medlöperi och Motstånd."

Beviljat belopp: 210 000 kronor

"Ett av 2000-talets mest betydande musikaliska scenkonstverk Songs of wars I have seen framförs för första gången i Sverige i ett samarbete mellan Rebaroque och KammarensembleN."

Beviljat belopp: 355 600 kronor

"Vid Jazzfesten i Umeå ska sex showcase genomföras för att synliggöra nya svenska grupper som på grund av pandemin suttit i 'musikalisk karantän' efter avslutad högre utbildning. En utökning av det planerade programmet för Jazzfesten 2022."

Beviljat belopp: 295 500 kronor

"Efter ett succésamarbete med Oud-mästaren Naseer Shamma i Paris hösten 2019 har vi bestämt att ha en konsert i Sverige där musiken är nykomponerad av mig och Naseer Shamma."

Beviljat belopp: 90 000 kronor

"Projektet som ansökan avser är att bjuda in konstmusikensemblen Kymatic från Moskva för att ge en konsert i Stockholm. Projektets grund är ett tätt musikaliskt/konstnärligt samarbete mellan oss – tre tonsättare – och nämnda ensemble."

Beviljat belopp: 94 500 kronor

"Nyskriven musik av Georg Riedel för sånger på jiddisch i syfte att revitalisera ett av Sveriges historiska minoritetsspråk. Turné- och utbildningsinsats med särskilt fokus på barn och unga."

Beviljat belopp: 255 000 kronor

"Mylla är ett nytt musikaliskt scenkonstverk av kompositören Halla Steinunn Stefánsdóttir och i regi av Liv Kaastrup Vesterskov. Verket behandlar vårt känslomässiga, ekonomiska och livsnödvändiga förhållande till jord och hur detta är under förändring."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"Pilotprojekt - Musikfestival med fokus på samtida elektronisk musik från MENA-regionen."

Beviljat belopp: 170 000 kronor

"Tre konserter på tre otippade utomhusscener. Formatet är litet och intimt och har tillkommit under corona-restriktioner. Varje konsert har tre sittningar och innebär tre korta konserter för varje ensemble. Publiken lotsas av en guide mellan akterna."

Beviljat belopp: 100 000 kronor

"The Real Group Festival är en internationell vokalfestival i Stockholm 2022. Temat är nyskapande vokalmusik. Uruppföranden och nya samarbeten presenteras."

Beviljat belopp: 400 000 kronor

"Tshiribim är ett projekt som vänder sig till de yngre barnen (ca 3-9 år) med judisk musik och som även förmedlar kunskap om jiddisch. Fokus ligger på hög konstnärlig kvalitet, konserter som ger djupa upplevelser och på samarbete med lärarna."

Beviljat belopp: 210 000 kronor

"Berättartradition i en verklighet där sanning och saga möter fakta och kryddas med myter och fantasi. En levande tradition som bevarar, förändrar och förnyar. Traderad folkmusik möter samtida kulturella influenser från det lokala till det globala."

Beviljat belopp: 138 870 kronor

"En Kammarmusikfestival med musik av tonsättare som lämnat sina hemländer, av tvång eller fri vilja. Med föreläsningar och dialog om exil, musiken som universellt språk, och om den lyckade flyktingintegrationen på södra Gotland från 2015 till idag."

Beviljat belopp: 162 950 kronor