Beviljade projekt 2021:1

Nästan 16 miljoner (15 967 745) kronor fördelas i ansökningsomgång 2021:1. Beslutet fattades av Musikverkets konstnärliga råd den 12 maj 2021.

De beviljade samarbetsprojekten presenteras med projektägare och projektnamn. Klicka på respektive projekt för information om beviljad summa samt projektägarens sammanfattning av projektet.

"Ett konsert-performance som bryter gränsen mellan Virtual Reality och scenkonst. Ett auditivt och visuellt bombardemang som bjuder in deltagaren i ett föränderligt konstverk som frisätter denne från sin fysiska tillvaro."

Beviljat belopp: 221 000 kronor

"Att arrangera en afrikansk musikfestival under namnet 'One Love African Music Festival'. Det ska vara några stora artister direkt från olika delar av Afrika och ett par till med bas i Europa."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"Genom konst och kultur motverka social isolering, psykisk ohälsa samt lågt socialt kapital och istället verka för själslig hälsa och social gemenskap. VAEP vilar främst på tre områden: scenföreställning, ljudbok, föreläsningar med metodmaterial."

Beviljat belopp: 96 000 kronor

"Konstruktionen är en opera om Palmemordet som inte vill lösa mordgåtan, utan behandla dådet emotionellt och vara en injektion för ett bredare samtal om liv och död."

Beviljat belopp: 140 000 kronor

"Musikerna Emilia Amper och Anna Petrini låter folkmusik och tidig musik speglas i varandra i ett samarbete med norske komponisten Frode Haltli. Via en associationslek vävs musik ihop och låter genrerna samtala med varandra över tid och rum."

Beviljat belopp: 148 000 kronor

"PINSAMT är den musik- och dansföreställning för barn i låg- och mellanstadiet som vi har för avsikt att skapa. Med musik och dans undersöker föreställningen ett allmänmänskligt tema, erbjuder ett nära musikaliskt tilltal och ett oväntat kroppsligt uttryck."

Beviljat belopp: 123 529 kronor

"Forskande arbete om kontrabassaxofonens användning musikaliskt, sceniskt och förmedla en berättelse om hopp att förändra världen. Musiken och texten är jämställda i styrkeförhållande. Forskning som mynnar ut i en konsertföreställning: Kontrabassaxen."

Beviljat belopp: 70 966 kronor

"Vinterresan är en musikalisk varietéföreställning med musikaliska skådenummer komponerade för instrument av glas. Utan ord skildras vinterlekar och orörd nysnö mot undertonen av klimatförändringar och hotet om översvämningar."

Beviljat belopp: 157 840 kronor

"Vi ska skapa ett hisnande musikaliskt äventyr till havs för barn! Samtidigt utforskar vi möjligheten till en kulturbåt - en flytande scen - i Bottenvikens kust och skärgård."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"En smittsäker livesession med ett tvärkonstnärligt syfte. Arrangören Carl Bagge ska arrangera 3-4 låtar från mitt debutalbum Magnolia (alt pop/soul), till sättningen basklarinett, violin, viola, cello, harpa och en körsångerska."

Beviljat belopp: 79 000 kronor

"Ett musikaliskt drömspel för barn, där Chagalls liv gestaltas med skådespel, musik och dockor som är hämtade från Chagalls konst. Den åldrade Chagall möter sig själv som barn, i form av en docka, och han ser i minnesbilder tillbaka på sitt liv."

Beviljat belopp: 100 000 kronor

"Adrian Jones arrangerar/instrumenterar Ulrika Bodéns tonsättningar av dikterna i Kvinnfolke. Ulrika och Emma Ahlberg Ek utformar en musikalisk helhet ihop med Adrian. Emma och Ulrika är solister med Nordiska Kammarensemblen, turné hösten 2021."

Beviljat belopp: 129 150 kronor

"Festivalen fokuserar på originalmusik inom jazzen med lokal förankring och tydlig målsättning om att skapa kulturella mötesplatser utanför tullarna. Konstnärlig frihet och jämställdhet är ledord för att nå ut till vana som ovana jazzlyssnare."

Beviljat belopp: 170 000 kronor

"Genom en tre timmar lång performance med fri akustisk improvisationsmusik på harpa, saxofon och slagverk med elektroniska inslag förmedlas känslor och sinnesstämningar som en spegling av hur det är att vänta inom vården för patienter och personal."

Beviljat belopp: 394 200 kronor

"En föreställning där den beslagtagna musiken från Nikos Skalkottas tid i koncentrationslägret Haidari får nytt liv samtidigt som hans bevarade stumfilmsmusik får sin film återskapad."

Beviljat belopp: 206 500 kronor

"SMAK är en serie träffar/intervjuer/konserter med olika musiker/artister på plats i deras hem eller scen i sin hemtrakt. Genre- och platsmässig spridning i Sverige. Konsert spelas in och sänds i vår YouTube-kanal. Röst-rytm-rörelse, tema: krydda/smak."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

"Operan i en akt som bygger på Karin Boyes liv och diktning gestaltar Boye och de två kvinnorna i hennes liv och berör de normer och lagar som inte tillåter deras homosexualitet och paralleller dras till dagens hbtq-frågor och psykisk ohälsa."

Beviljat belopp: 300 000 kronor

"Kulturfestival med med den klassiska musiken i centrum och i samspel med andra genrer, ord, bild, dans. Ambitionen är att visa på hur musiken/kulturen är ett sätt att närma sig de djupaste existentiella frågorna."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"Göteborg Folk Festival är en 3-dagars festival med konserter, workshops, panelsamtal och andra programpunkter som bygger på jämställdhet, mångfald samt traditionell och samtida folk- och världsmusik."

Beviljat belopp: 100 000 kronor

"Ett stort fokus på förbjuden musik och på olika konstnärskap som på olika sätt begränsats eller hindrats inom Festivalen Gränslandet - symfonisk fest i samarbete med nattklubben Trädgården."

Beviljat belopp: 450 000 kronor

"Vi vill skapa nya möten med orgeln genom ny teknik och med ny musik. I fyra konserter och en workshop möter radikalt olika musikskapare varandra i kreativa kollisioner som kommer att livestreamas för en svensk och internationell publik."

Beviljat belopp: 365 000 kronor

"Med utgångspunkt i ett kulturarv, griotens roll och muntliga traderandet, från Burkina Faso och Senegal kommer en musikföreställning för hela familjen skapas. Dramaturgin är inspirerad av det skådespel grioten traditionellt spelar upp."

Beviljat belopp: 190 000 kronor

"En stor satsning för att presentera tonsättaren Galina Ustvolskaya och hennes verk i Sverige, med en minifestival och storskalig föreställning för ungdomar på temat censur, förtryck och yttrandefrihet."

Beviljat belopp: 927 000 kronor

"Projektet utgör en nationell mötesplats och ett kulturevent som synliggör blåsmusikens många uttrycksformer. I möten med professionella musiker vid konserter och workshops inspireras fritidsmusiker och barn och unga till fortsatt utveckling."

Beviljat belopp: 110 000 kronor

"Dirigenten och tonsättaren Hans Ek sammanstrålar med den inkluderande Share music & performing arts-ensemblen Elefantöra, nutida musik-specialisterna Gageego! och Helsingborgs symfoniorkesters stråkar i gränslandet mellan electronika och konstmusik."

Beviljat belopp: 245 000 kronor

"Syftet är att skapa ett levande mellan publik i alla åldrar och 1700-talsmusik, framförd på historiska instrument i en autentisk miljö: Gathenhielmska huset. Detta inom ramen för Göteborgs jubileumsfirande, med start sommaren 2021."

Beviljat belopp: 120 000 kronor

"Kind of Folk-projektet har hittills gjort djupdykningar i tre nordiska traditioner. I nästa steg riktar vi blickarna mot Spanien och kommer bl.a. att samarbeta med den baskiska slagverksduon Ttukunak Txalaparta samt Vanesa Muela, sång och slagverk."

Beviljat belopp: 325 000 kronor

"J.A.G.S. Den öländske faraonen är ett requiem över bildhuggaren Johan August Gustafsson från Segerstad. I ett verk för solocello och blandad kör (ca 30) tolkar vi hans märkliga livsöde. Verket framförs i Segerstads kyrka i augusti 2021."

Beviljat belopp: 110 000 kronor

"En barnopera. Mussorgskijs tavlor på en utställning i en nybearbetning för oktett och sångare. Med en scenografi, kostym och nyskrivet libretto som på ett lekfullt sätt väcker nyfikenhet för klassisk musik."

Beviljat belopp: 122 000 kronor

"Projektet innebär en ny metod för samskapande, genom att sammanföra internationella artister, människor och städer för att framföra Libertalia, en ny, alternativ luftburen opera utomhus i Göteborg, Liverpool och Åbo."

Beviljat belopp: 327 165 kronor

"Skapande och premiär av scenföreställningen Searching For Amazing Talent From Punjab."

Beviljat belopp: 186 500 kronor

"Projektet är ett samarbete mellan och över konstformer: 1 operasångerska, 1 pianist, 1 bild- och filmkonstnär och 2 dansare. Projektet innebär att skapa en gränsöverskridande föreställning från akt 2 av operan Madame Butterfly av Giacomo Puccini."

Beviljat belopp: 50 000 kronor

"Musikalisk utforskande arbete inför föreställningen U stopia. Ljudens och instrumentens universum sammansmält med fysiska kroppar skapar omslutande scenarier för publiken, både visuellt och akustiskt."

Beviljat belopp: 50 600 kronor

"Den amerikanska stråkduon The OK Factor har fått i uppdrag av American-Swedish Foundation att göra ett musikaliskt utbyte med JAERV för att fördjupa sig i den skandinaviska folkmusiken och utforska musiken i mötet mellan de två ensemblerna."

Beviljat belopp: 150 000 kronor

"Mezzo Jazzfestival anordnas på Liljevalchs konsthall. Festivalen kretsar kring den levande jazzmusiklegenden Ron Carter, som bl.a. spelade med Miles Davis. Yokada, STHLM svaga och det speciellt ihopsatta storbandet STHLM starka kommer att spela."

Beviljat belopp: 100 000 kronor

"Den svenska improviserande ensemblen Here's To Us tar sig an den uråldriga Georgiska körtraditionen med målet att skapa en ny repertoar med 1000-åriga rötter i Kaukasus. Premiär på Umeå jazzfestival hösten 2021."

Beviljat belopp: 50 000 kronor

"Projektet syftar till att genom musiken skapa sig verktyg att agera inför klimatkrisen. Detta sker genom en manifestation där åhörarna leds genom sorgens fem stadier för att slutligen uppnå acceptans inför den katastrof som kommer möta oss alla."

Beviljat belopp: 274 399 kronor

"'Street scenes' är en konsertserie om 4 konserter i serien "Folkoperan Fredag" i Folkoperans foajé. Viljan är att öppna upp fler av teaterns rum, skapa nya musikaliska korsbefruktningar och göra dem lättillgängliga för en än mer varierad publikgrupp."

Beviljat belopp: 317 000 kronor

"2021 är det 150 år sedan Wilhelm Stenhammar föddes. För att uppmärksamma det vill konserten hålla fram hans konst med hans egna verk men också med nykomponerad musik, med ett ofullbordat verk som utgångsmaterial."

Beviljat belopp: 72 000 kronor

"Barn i Pipsvängens barnkörer har i samarbete med Emma Nordenstam skrivit 13 nya barnlåtar. Tillsammans med barnen skapas 4 musikvideos till låtarna och 3 livekonserter genomförs tillsammans med The Second Hand Orchestra."

Beviljat belopp: 290 000 kronor

"Jag har blivit inbjuden till Paris för att komponera, repetera samt göra två konserter med den franske basisten, gitarristen och kompositören Noé Berne. Om tiden tillåter så ska vi också försöka hinna spela in något av det vi skapat tillsammans."

Beviljat belopp: 14 500 kronor

"Världspremiär och digital stream av verket Moonlit Mirror, av Ellen Arkbro & Microtub."

Beviljat belopp: 120 000 kronor

"Ett musikaliskt möte sammanför samtida berättartradition från urban och rural miljö där under det gångna året isolation och distans fått ny innebörd. Mötet förmedlas från analog räls till digitala motorvägar och lyfter vikten av kultur i glesbygd."

Beviljat belopp: 180 000 kronor

"Vi vill genomföra vår kommande konsertserie via streaming och behöver stöd för att kunna göra det. Vi behöver även stöd till återuppstarten av konsertserien efter pandemin för att kunna erbjuda rättvisa gager till artisterna och uppmärksamma scenen."

Beviljat belopp: 205 200 kronor

"Vi undersöker samband mellan komposition, tolkning, arrangemang och improvisationer och verk inspirerade av förlagor genom att skapa versioner, omarbetningar och teckningar av duetter för fiol/fioler och/eller elektronik."

Beviljat belopp: 219 500 kronor

"På årets kammarmusikfestival firar vi den stora amerikanska kontinenten med musik från Europeiska migranter, sydamerikanska rytmer, afroamerikanska lament och amerikanskt avantgarde. Utöver detta har vi en barnkonsert samt delar ut ett ungdomspris."

Beviljat belopp: 272 300 kronor

"Vi ska hålla en musikfestival i Tjärnberg (Arjeplog), med inriktning på folk- och världsmusik."

Beviljat belopp: 150 000 kronor

"Purple Quintet, en audiovisuell konsertupplevelse med nyskriven pianomusik för kvintett med gäster. Produktion och publikt framförande på Fylkingen, Stockholm i februari 2022."

Beviljat belopp: 100 000 kronor

"Under sommaren/hösten 2021 planerar vi i organisationen på Meat Packing Booking Agency AB arrangera fem storskaliga musikevenemang med elektroniska världsartister blandat med några av de främsta svenska artisterna inom samma genre."

Beviljat belopp: 180 000 kronor

"Scenkonstproduktion "Alice i underlandet" med nyskriven operamusik från Christofer Elgh under Subterranea 3-utställningen i Tabergs gruva."

Beviljat belopp: 285 300 kronor

"En konsertserie på tio konserter där vi bjuder in 13 gäster att medverka. Medi spelar varje konsert och bjuder in 1-2 olika gäster per konsert. Gästerna är musiker, poeter och konstnärer. Konserterna genomförs på Malmö Live."

Beviljat belopp: 245 400 kronor

"Digital programserie om 8 x 30 min, duokonserter och dialogintervju i individuella möten med 8 framstående jazz- och world artister/musiker, under 8 veckor."

Beviljat belopp: 71 600 kronor

"En sommarteater skapas med anknytning till bygden och med möjligheter för lokalbefolkning att delta i projektet på olika sätt; genom sommarkurs för ungdomar, som statister, eller i kringevenemang och turistaktiviteter."

Beviljat belopp: 300 000 kronor

"Vi vill ta med publiken och ungdomarna på orkesterkursen på en resa till musikens ursprungskällor, till en plats där tidig italiensk barock möter svensk folktradition. Musiker från två genrer och flera länder möts vid minst fem offentliga konserter."

Beviljat belopp: 99 990 kronor

"Still Listening är ett internationellt samarbetsprojekt i Västernorrland med utgångspunkt i rituella/esoteriska musiktraditioner och modern ljudkonst. En serie performativa ljudverk i en före detta oljecistern med 25 sekunders efterklang."

Beviljat belopp: 120 000 kronor

"I allt hon någonsin rört vid är ett scenkonstverk om sorg och sorgearbete. Barock möter nutid, intima lutsånger möter elgitarrsvrål, och koreografin gestaltar alla lager av bottenlös smärta, vrede, saknad, tröst och kanske ett ögonblick av skratt."

Beviljat belopp: 225 000 kronor

"Operakompaniet Man Must Sing ger i samarbete med konstmusikensemblen Gageego, regissören Gunilla J Gyllenspetz och scenografen Martin Eriksson en kammaropera för barn med utmanande angeläget innehåll på temat identitet. Urpremiär i Göteborg 2021."

Beviljat belopp: 300 000 kronor

"Folkmusikbanden Northern Resonance och AXVY gör ett samarbete som leder till en julturné. Vi kommer under året arrangera musik, ta fram marknadsföringsmaterial i form av ljud, film och bild, boka turné och i december göra offentliga konserter."

Beviljat belopp: 125 516 kronor

"Andra upplagan av Pratté internationella festival arrangeras 15-20 jan 2022 av Pratté Society. I anslutning till festivalen anordnas konserter i närområdet samt en harputställning. Konsertserien 2021 innehåller minimum sex litterära konserter i nära kommuner."

Beviljat belopp: 300 000 kronor

"Rameliana - hommage till Povel Ramel. 14 timmar lång konsert med bara sånger av Povel Ramel."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"Lyfta fram och framföra musik ur den unika, outforskade svenska Utile Dulci-samlingen med musiker specialiserade i framförande av historisk musik på historiska instrument i samarbete med musikvetare och forskare som sakkunnig, rådgivare, presentatör."

Beviljat belopp: 106 186 kronor

"En musikalisk tolkning av 'Nils Holgerssons...' där ljudande gestaltningar av landskapen från söder till norr framförs på Fredriksdal museer och trädgårdar. En helhetsupplevelse med sagor, instrument, geografi och nya musikaliska upptäckter!"

Beviljat belopp: 189 000 kronor

"Musik för barn i förskoleålder, både i inspelad form, live och i nothäfte med anpassade tonarter."

Beviljat belopp: 100 000 kronor

"'Ska det vara såhär??!' Är en barnbok om döden, författat och illustrerat av Peter Schössow. Idén är, med denna bok som grund, att skapa en musikalisk nycirkusföreställning för barn 5-10 år."

Beviljat belopp: 196 000 kronor

"Ett 100% norrländskt REQUIEM. Ett post corona-projekt, där människorna reser sig efter krisen. Ett statement i pandemi-tid med miljö- och hållbarhetsperspektiv. Ett revitaliseringsprojekt med fokus på vårt mångkulturella samhälle och regional kompetens."

Beviljat belopp: 130 000 kronor

"Festival för musik mellan genrer och/eller innehållande många olika genrer, placerad i Hjärnarp utanför Ängelholm i Skåne."

Beviljat belopp: 150 000 kronor

"'Birger Jarl och Mechtild' (1774) av Francesco Uttini med textunderlag av självaste kung Gustav III - en av de första operorna på svenska - sätts upp på Brantingtorget i Gamla stan i juni 2022: ett pulshöjande uruppförande i modern tid!"

Beviljat belopp: 500 000 kronor

"Framtagande av ett musikdramatiskt verk om demokratiutvecklingen i Norden. Nyskriven musik av Andrea Tarrodi, text Andreas Boonstra. En spelperiod om 20 föreställningar med modererade publiksamtal om demokrati."

Beviljat belopp: 485 000 kronor

"Klezmer är judisk folkmusik med rötter i Östeuropa. Vi utvecklar och fördjupar koncept för involvering av fler unga i genren i Stockolms län och Västernorrland. I breda samarbeten görs workshops, konserter och festivaler med artister och pedagoger."

Beviljat belopp: 230 000 kronor

"Genom projektet vill vi utforska hur rapmusik och sofisk musik kan mötas och tillsammans nå nya publikgrupper i ett socioekonomiskt sårbart område där barn och unga upplever utanförskap och stor otrygghet."

Beviljat belopp: 292 000 kronor

"'Atmospherics' är en synaestetisk föreställning och en uppslukande ljudupplevelse med tre musiker, talade ordet, dynamiska bilder, arkitektoniska övergångar och interaktiva element för publiken."

Beviljat belopp: 253 000 kronor

"Projektet är ett experimentellt möte mellan klassisk musik (opera) och ett modernt uttryck: att omkomponera Ethel Smyths enaktare "The Boatswain's mate" till en delvis elektronisk opera. En tillgänglig föreställning om självständighet och feminism."

Beviljat belopp: 240 000 kronor

"Projektet är ett samarbete mellan scenkonstnärer verksamma på Nordkalotten som genom musik/sång/röst, dans/rörelse, bild/projiceringar och teater vill utforska den eventuella existensen av en gemensam nordkalottisk klang."

Beviljat belopp: 400 000 kronor

"Kompositörsduon VAZ utforskar utopiska och dystopiska framtidsscenarion i en elektronisk symfoni med inspiration från afrikansk futurism och sci-fi. Med koreografen Matilda Fleberg skapar de en föreställning där ljudkonst, dans och livekonsert möts."

Beviljat belopp: 372 314 kronor

"Kompositören Viktor Skokic tar sig an poeten Anders Holmers diktning för barn i ett ambitiöst projekt med 17 musiker på scen. Ett unikt samarbete upphovspersonerna emellan som med lekfullhet och hängivenhet tar barnkultur på största allvar."

Beviljat belopp: 150 090 kronor

"Förkovran i kompositionerna från fyra lite bortglömda svenska jazzkompositörer, väl värda att lyfta fram. En pianotrio (Cornelia Nilsson, Vilhelm Bromander och Alex Zethson) med gäster framför sedan musiken under fyra kvällar på Bio Aspen."

Beviljat belopp: 142 000 kronor

"Scenkonstföreningen Vurpa sätter upp den nyskrivna musikalen "IDE" med premiär i augusti 2021 på Teater Trixter i Göteborg. Musikalen följer tre kvinnor som bestämmer sig för att sova i tio år, med teman som utmattning, prestation och svaghet."

Beviljat belopp: 70 000 kronor

"I samarbete med skådespelaren Hannes Meidal och HYMM planerar Ylva Magnusson att producera en föreställning med musik av Leoš Janáček och ord ur Tolstoys vidunderliga text Kreutzersonaten samt ur Janáčeks personliga brevväxling med Kamila Stösslová."

Beviljat belopp: 130 000 kronor