Beviljade projekt 2020:2

Nästan 13 miljoner (12 749 134) kronor fördelas i ansökningsomgång 2020:2. Beslutet fattades av Musikverkets konstnärliga råd den 3 november 2020.

De beviljade samarbetsprojekten presenteras med projektägare och projektnamn. Klicka på respektive projekt för information om beviljad summa samt projektägarens sammanfattning av projektet.

"KammarOperaKompaniet sätter upp två kortoperor av O. Olofsson och M. Meitzner (uruppförande) för fem röster, pf och perc där jazzinfluerad kammaropera möter performancekonst, samtida konstmusik och EAM i två fristående fortsättningar på klassiska Puccinioperor."

Beviljat belopp: 317 000 kronor

"Kompositörerna/sångarna Josefine Lindstrand och Lina Nyberg i samarbete med den norska ensemblen Trondheim Voices och slagverkaren Michala Østergaard Nielsen. Ny musik som speglar, av kompositörerna insamlade, ögonblick från hela världen."

Beviljat belopp: 242 000 kronor

"Musikteaterföreställningen Carmen med förhinder (CmF) är ett trampolinprojekt för Artistikano Romano Them (A.R.Them) - en nystartad scenkonstplattform med romska och icke-romska musiker och konstnärer."

Beviljat belopp: 470 000 kronor

"Audiorama firar 10 år 2021, detta vill vi manifestera med en ljudande konstutställning där vi presenterar en unik samling verk ur vår historia, med en stark internationell profil och skapade av några av konstartens mer namnkunniga och tongivande upphovspersoner."

Beviljat belopp: 235 000 kronor

"Ett kollaborativt projekt innefattande musik, koreografi, videokonst och elektroakustik i nära samspel som tar avstamp från den medeltida persiske poeten Attârs diktverk ”Fåglarnas konferens” och Madeleine Isakssons "Les sept vallées" för soloflöjt."

Beviljat belopp: 230 000 kronor

"En konst- och musikfestival med fokus på mycket högkvalitativ musik som ofta inte lämnar de större städerna. Folkets hus genomgår en mycket ambitiös renovering och projektet är ett steg för att skapa en professionell arrangör på orten."

Beviljat belopp: 280 000 kronor

"En historisk performance med sex musiker och nyskriven musik. Dramaturgin utgår från resultat från antikforskning i en 90 min lång tolkning av hur antiken har påverkat och inspirerat Sverige."

Beviljat belopp: 291 470 kronor

"Planet B är en musikdramatisk föreställning för mellanstadiet. Ny dramatik och ny konstmusik blandas med filosofisk praktik. Filosofin vävs in i föreställningen genom att eleverna med hjälp av en filosof får göra aktiva val som för dramat framåt."

Beviljat belopp: 242 250 kronor

"Reflecting Taiwan är ett internationellt samarbetsprojekt med fokus på den politiska situationen i Taiwan. Projektet innehåller dokumentation och intervjuer för att undersöka Taiwans historia samt kulturella identitet."

Beviljat belopp: 163 151 kronor

"Operaföreställningen Argenore av tonsättaren och librettisten Vilhelmina av Bayreuth 1740. Målet är att med Confidencen som spelplats göra en modern operauppsättning med teknologisk kontrast, som behandlar maktfullkomlighet och dess påverkan då och nu."

Beviljat belopp: 980 000 kronor

"Drottningholms Barockensemble kommer under 2021 att arrangera en jubileumsfestival med anledning av att ensemblen fyller 50 år."

Beviljat belopp: 350 000 kronor

"Ett utsnitt från en japansk trädceremoni möter Fires suggestiva och explosiva musik. Tillsammans flyttar de in i den svenska skogen och skapar ett intensivt möte mellan människa och natur. En påminnelse om hur vi fortfarande är magiskt förbundna."

Beviljat belopp: 275 000 kronor

"FRIM initierar ett flertal ad hoc-konstellationer som gör offentliga konserter samt framträder inom ramarna för ljudpromenader. I projektet engageras ett 15-tal Sverige-baserade musiker som möts i nya konstellationer."

Beviljat belopp: 157 100 kronor

"En musikalisk genomlysning av den spanska historiska perioden La Convivencia och dess betydelse idag genom en serie konserter med musik av samtida tonsättare i Stockholm, Nederländerna och Israel. En förstudie inför en större festival."

Beviljat belopp: 275 000 kronor

"En festival i naturskön miljö lyfter fram kulturarvet Lundsbergs kyrka med dess i skolsammanhang unika orgel, främjar unga professionella musikers konserterande. Flera musikgenrer med plats även för lokala musiker vänder sig till en bred publik."

Beviljat belopp: 80 000 kronor

"Att presentera experimentell musik av artister med ursprung från den afrikanska kontinenten på Atalante och Världskulturmuseet i Göteborg. Konserter, föreläsningar, artistmöten och paneldiskussioner kommer att fylla fyra festivaldagar."

Beviljat belopp: 273 000 kronor

"Projektet är ett utforskande av mötet mellan människa och maskin. Jag kommer att spela duo med Fredrik Grans cellospelande industrirobot. Musiken är originalkompositioner och arrangemang av Fredrik Gran. Föreställningar kommer att göras våren 2021."

Beviljat belopp: 130 000 kronor

"Tommie Haglundfestivalen vill lyfta fram en stor tonsättares verk och den tonvärld som inspirerar honom att göra musik som bjuder in oss att upptäcka våra inre rum. Festivalen rymmer orkestermusik, kammarmusik och samtal om hur musiken berör oss."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"The City Composing Gothenburg är ett projekt som möjliggör för alla att bli kompositörer genom att involvera medverkande i processen att skriva musik."

Beviljat belopp: 97 000 kronor

"Syftet är att stärka vår position i Göteborg som internationell mötesplats för artister och musiker. Vi vill främja musik- och kulturutveckling i samhället och skapa en miljö där unga och äldre motiveras att aktivt ta ställning i musikutveckling."

Beviljat belopp: 80 000 kronor

"Samarbete mellan trummisen Cecilia Sanchietti och fyra svenska jazzmusiker med syftet att skärskåda en italiensk fantasi om det nordiska, skapa ny musik över gränserna samt att föra Roms, Stockholms och Göteborgs jazzliv en aning närmare varandra."

Beviljat belopp: 147 000 kronor

"Apolonia musik och scenkonst i samarbete med Malmö museer och utställningen Speaking memories - förintelsens sista vittnen. En musikföreställning som bygger på Halinas liv, en kvinna som anlände till Sverige med Folke Bernadottes vita bussar."

Beviljat belopp: 257 468 kronor

"Detta är ett samarbetsprojekt mellan IMPRA och aktörer i Storbritannien med syftet att skapa nya kontaktytor internationellt och skapa en grogrund för ett kontinuerligt samarbete med jazzscenen i Storbritannien."

Beviljat belopp: 177 000 kronor

"Vadstena-Akademien samarbetar med Den Andra Operan i ett projekt som genom klingande musik (konserter) och seminarier bidrar till att justera musikhistorien och sätter ljuset på kvinnliga operatonsättare i historien."

Beviljat belopp: 406 000 kronor

"Inom projektet vill vi genom improvisation på piano och i teckning undersöka och problematisera vad konstnärlig kommunikation kan vara, detta med utgångspunkt i filosofen Simone Weils tankar om uppmärksamhet."

Beviljat belopp: 86 206 kronor

"STHLM svaga beställer nykomponerad musik av Roscoe Mitchell och Ron Carter med stöd av KUR. STHLM svaga repeterar det nyskrivna materialet samt uruppför musiken på Khimaira vid en konsert."

Beviljat belopp: 100 000 kronor

"Liquid Singing är en ljudinstallation med specialbyggda skulpturala stränginstrument i trä, elektroniska sensorer och en publik i rörelse. Instrumenten kommer att svara subtilt på publikens närvaro för att sjunga i samklang med kompositionens puls."

Beviljat belopp: 95 000 kronor

"Konsertserie i fyra delar fördelat under ett år med inslag av allsång och varm interaktion med publiken. Visor och låtar på olika språk av professionella musiker, specifikt den kvinnliga duon NoBeNo och Kulturföreningen Taranehs "husband" Ava."

Beviljat belopp: 90 000 kronor

"Nordiskt samarbetsprojekt Musik över Kattegatt med tre svenska, tre danska och en norsk arrangör. Vi har skapat ett arrangörsnätverk för tidig musik, folk- och världsmusik, samt nutida konstmusik för att samordna turnéer för de musikgrupper vi bokar."

Beviljat belopp: 75 000 kronor

"Föreställningen Anne Frank, tidigare gjord för skådespelare och symfoniorkester, ska omarbetas för skådespelare och klezmertrio."

Beviljat belopp: 148 500 kronor

"Kvinnoorkestern framför och belyser kvinnliga tonsättares musik och består av kvinnliga professionella musiker. Syftet är att sätta kvinnors musik i rampljuset samt främja samarbete mellan kvinnliga musiker. Musiken är från olika epoker/stilar/genrer."

Beviljat belopp: 235 000 kronor

"21 augusti 2021 arrangeras Ladieslovehiphop Festival. Fokus 2021 är att främja samarbeten mellan kreatörer och lyfta kulturens mångfald. Festivalens programinnehåll består av artister och DJ:s som identifierar sig som kvinnor och hbtqia+ personer."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"Kammarmusikserie vars mål är att skapa allkonstverk. Musik, konst, ljuskonst, ljudkonst och design kommer alla ha sin givna plats med förhoppning att uttrycken skall förstärka varandra och gränser för skapande vidgas."

Beviljat belopp: 168 000 kronor

"Kontinent Dalsland - ett nav för internationella möten inom aktuell musik. På årets festival, InterNationalromantik, samlas nationellt och internationellt verksamma musiker som med subtil sensibilitet och brutal ärlighet ger sin version av det svenska."

Beviljat belopp: 500 000

"Ett internationellt samarbetsprojekt med både svenska och libanesiska artister för att stötta artister i Beirut. Det kommer att framställas en film samt en skiva till förmån för utsatta artister."

Beviljat belopp: 132 789 kronor

"Projektet ämnar blåsa liv i låtar i Valfrid Rönnlunds tradition som varit glömd i över 60 års tid. Valfrid Rönnlund bodde i Rö utanför Härnösand, Ångermanland. Vi vill djupdyka i hans spelsätt, lära oss låtarna och uppföra dem för publik."

Beviljat belopp: 92 000 kronor

"Projektet ämnar belysa musiker som tar avstamp i traditionell nordisk folkmusik men tar den vidare in i populärmusik. Fem streamade sessions, med både intervjumaterial och livemusik, i en serie följs upp av en slutkonsert (live eller streamad)."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"Operakompaniet Man Must Sing ska i samarbete med det konstnärliga teamet Gunilla J. Gyllenspetz (regissör) och Martin Eriksson (scenograf/kostymör) sätta upp en drastiskt humoristisk kammaropera med eviga teman som kärlek, moral och tolerans."

Beviljat belopp: 206 900 kronor

"Projektet genomförs för att skapa en musik-performance för en accordeonist, för att visa den delen i musikerns och instrumentets förhållande som vanligtvis är gömd. Ett fysiskt sätt att behandla instrumentet skapar ny audiell och visuell upplevelse."

Beviljat belopp: 93 500 kronor

"En konsert för barn där musik från den gustavianska tiden spelas och samverkar med historiska bilder projicerade på storbild och historiska berättelser från tiden. Tanken är att sätta 1700-tals musiken i ett sammanhang så att den blir lättförståelig."

Beviljat belopp: 58 200 kronor

"Att komponera, uruppföra och turnera med den tredje och avslutande delen i trilogin om Mining: gruvhanteringens framfart i människan, Bergslagen och världen."

Beviljat belopp: 425 000 kronor

"I ljudets poetiska rum - konsertföreställning där Lipparella i samarbete med tonsättare, poet, klangregissör och ljussättning skapar ett poetiskt/musikaliskt rum med föränderlig rumsplacering."

Beviljat belopp: 277 000 kronor

"En experimentell utforskning av svensk traditionell musik av Subchamber Ensemble och Shida Shahabi, samt svensk-senegalesiska kora-musikern Lamine Cissokho, danska saxofonisten Sonja LaBianca och svensk-etiopiske vokalisten Sofia Jernberg."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"Under 18 söndagar på Rosa Stationen möts professionella musiker, nyanlända och en svensk publik. Musik, dans och cirkus blir verktyg till fördjupad kommunikation och förståelse. Samverkan med producenter från Skåne och Västra Götaland-regionen."

Beviljat belopp: 299 500 kronor

"Five Directions för konsertaccordeon, stråkkvartett och fornnordiska instrument, influeras av de nordiska traditionerna, mytologi, historia och natur. Element lyfts och omvandlas till nutida musikverk. Research, workshops, komposition, konsert, inspelning."

Beviljat belopp: 89 000 kronor

"I ett internationellt samarbete med lokal mötesplats ska en barnföreställning tas fram, där öst och väst möts i musik från Mellanöstern, Norden, Afrika och Östeuropa, skapad av tre musiker/kompositörer, med olika bakgrunder, genrer och traditioner."

Beviljat belopp: 240 000 kronor

 

"Projektet avser att etablera en konsertserie i Marabouparkens konsthall. Det finns även ett gemensamt intresse från vårt och Marabouparkens håll om att i framtiden arrangera en årligt återkommande musikfestival."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"Jazz Conference on Gender Balance är en konferens och aktiv arbetsgrupp mellan jazzarrangörer, musiker och andra musikaktörer om jämställdhet på europeisk nivå. Huvudsyftet är att stärka kvinnors empowerment och rörlighet bland kvinnliga konstnärer."

Beviljat belopp: 350 000 kronor

"En musikal om 1920-talets rösträttskämpar i Göteborg med musik och text som tonsätter staden och dess historia. Projektet uppmärksammar 100 år av kvinnlig rösträtt samt Göteborgs 400-årsfirande. Premiär 8:e mars 2021 på Stora teatern."

Beviljat belopp: 48 000 kronor

"Projektet består av en spirituell musikkonsertserie i tre delar. Musikakterna härstammar från Mellanöstern och Nordafrika (MENA) och musiken de spelar är en av de äldsta musiktraditionerna på jorden där själen står i fokus."

Beviljat belopp: 150 000 kronor

"Projektet går ut på att skapa en musikberättelse som framförs genom livestream av musiker och berättare på båda sidor om Atlanten. Berättelsen om vitterfamiljen Pintel och en Vilhelminaflickas amerikaresa levandegörs med musik och soundscapes."

Beviljat belopp: 40 000 kronor

"Vi vill med denna festival sikta mot det vi drömmer om - att sätta glesbygden Granö på kartan som en samlingsplats för människor att både uppleva, utforska och utöva folkmusik och dans. I år ska konserter kompletteras med mycket dans och barnskoj."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

"Magiska lögner och fantastisk musik är ett projekt som använder den lokala musiken och berättelserna för barn boende både i förorten och på landsbygden att hitta sin historia. Barnen skapar en egen föreställning med sång, spel och berättande."

Beviljat belopp: 300 000 kronor

"En genre-eklektisk festival för klaviaturbaserad musik. Detta år med företrädesvis pianister och keyboardister som är baserade i Sverige, men även med internationella inslag."

Beviljat belopp: 164 100 kronor

"En komposition för tolv preparerade stränginstrument, altsaxofon, vibrafon och slagverk repeteras in och framförs på en offentlig konsert."

Beviljat belopp: 115 000 kronor

"Musikdramatiskt verk i två akter med lokala berättare från Ljusnarsberg i ett möte med samtida kompositörer. Verket undersöker lyssnandets empatiska potential och där mänskliga erfarenheter såsom sorg, kärlek, brustna löften och tvivel får ta plats."

Beviljat belopp: 290 000 kronor

"Etablera en ny festival i Umeå med fokus på den smala, den utmanade och den nya popmusiken. Genom festivalen stärka och skapa nya nätverk för gräsrotsarrangörer och independent-akter i Sverige och Norden."

Beviljat belopp: 100 000 kronor   

"Nyskriven musikteater där fiktiva och historiska händelser vävs samman. Projektet fördjupas och utmanas i samverkan med den moderna konstmusiken och i experimenterandet med/mellan olika konstformer. På scenen: kör, musiker, skådespelare, bildspel."

Beviljat belopp: 290 000 kronor

"Andersson Dance, Folkoperan och Scottish Ensemble ansöker om stöd för genomförande av gästspel av det hyllade verket Goldberg Variations - Ternary patterns for insomnia inklusive skolföreställning för 550 elever i maj 2021 i Stockholm samt två offentliga föreställningar."

Beviljat belopp: 85 000 kronor