Beviljade projekt 2019:2

Nästan 12 miljoner (11 820 850) kronor fördelas i ansökningsomgång 2019:2. Beslutet fattades av Musikverkets konstnärliga råd den 8 november 2019.

De beviljade samarbetsprojekten presenteras med projektägare och projektnamn. Klicka på respektive projekt för information om beviljad summa samt projektägarens sammanfattning av projektet.

"Accordeonfestivalens syfte är att stimulera och väcka intresset samt visa mångfalden för detta fantastiska instrument."

Beviljat belopp: 22 000 kronor

"Grekiska impro-gruppen Ramdat besöker Sverige under en vecka. De gör konserter som kvartett, samt har repetitioner och konserter med svenska improvisatörer. De deltar därtill i en workshop med musikern och pedagogen Raymond Strid."

Beviljat belopp: 33 500 kronor

"KammarOperaKompaniet sätter upp Margareta Hallins kammaropera 'Den starkare' för två röster och Sensor Augmented Clarinet med en sceniskt/konstnärligt utformad verkintroduktion med fokus på härskarstrategier och feminitet/maskulinitet i scenuttryck."

Beviljat belopp:  233 000 kronor

"Uppförande vid fyra tillfällen på tre scener av Erik Enockssons verk 'Rekviem: Att räkna evighet som intet' för kör, stråkensemble och elektronik.

Utöver detta erbjuds även lokalbefolkning i Norberg att delta under generalrepetition."

Beviljat belopp: 286 000 kronor

"Vi vill arbeta med ett konstnärligt utvecklingsprojekt/FolkUngaplaneten.
På FolkUngaplaneten bearbetar vi de svåra frågor som barn och unga ställs inför idag om klimatet och framtiden."

Beviljat belopp: 300 000 kronor

"Med start i Båstad Kammarmusikfestival 2020 vill vi bredda den nutida konstmusiken genom ett utforskande samspel mellan olika konstgenrer och publikgrupper. Projektet syftar också till att genomlysa (och kanske upplösa) gränsen mellan publik och utövare."

Beviljat belopp: 295 000 kronor

"Serikon ska sätta upp det nyskrivna musikdramat 'Nattugglor' (tidigare arbetsnamn: "Cocodrillo"), vilket är influerat av musikdramatiska genrer som utgjorde den tidiga operans grogrund under 1500-talet."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

"Festival för musik mellangenrer och/eller innehållande många olika genrer, placerad i Hjärnarp utanför Ängelholm i Skåne."

Beviljat belopp: 150 000 kronor

"Med syfte att skapa en genreöverskridande konsert med musik ur barock- och folkmusikrepertoaren samt nå ny publik inom respektive fält, vill vi göra en konsert där Vivaldis Årstider möter folkmusik på ett helt nytt sätt."

Beviljat belopp: 219 800 kronor

"Kurerat musikprogram som tar avstamp under en utställning baserad på Åke Hodells visuella och ljudverk (såsom radioteater, spoken word, och ljudbaserade performances). Programmet involverar nutida verk av samtida musiker och ljudpoeter."

Beviljat belopp:  250 000 kronor

"Ensemble Dasein uruppför musik av unga nordiska tonsättare på Pygmeteatern."

Beviljat belopp: 40 000 kronor

"EthnoFest är en internationell tvådagars-folkmuskfestival öppen för allmänheten och världens största nätverksträff för och med unga utövare av Folk och Värlsmusik genom det internationella Ethno nätverket."

Beviljat belopp: 400 000 kronor

"Ett gränsöverskridande scensamarbete med syfte att sprida dikter/texter/musik i gemensam klingande gryta. En scenföreställning för lyssnande publik. Texter av Kent Andersson, Majakovsikj, Afzelius, Joe Hill med flera."

Beviljat belopp: 100 000 kronor

"Södra Sveriges första jämställda storband. Inom projektet kommer repetitioner och initialt 3 konserter att äga rum i södra Sverige; Malmö, Kristianstad och Växjö. Musiken kommer att arrangeras speciellt för projektet och besättningen."

Beviljat belopp: 130 000 kronor

"Aldrig genomförd festival i Europa som förväntas ge många deltagare, åhörare, musiker en musikalisk resa långt utöver det vanliga. Mitt i Sörmlands hjärta ges denna unika festival under femdagar med nio av världens ledande musiker i detta instrument."

Beviljat belopp: 175 000 kronor

"Med FRONTSIDE kammarmusikfestival vill vi beröra på djupet med makalös kammarmusik i nya och kittlande konsertformat – en öppen mötesplats för alla sinnen, med det bästa av det bästa från det redan kända, i samklang med det gömda och tidigare okända."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"Trombonduon Rage trombones (USA) och Performanceduon Hidden Mother (Sverige) förs samman i installations och interventionsverk, men även konserter och workshops (inom ramen för en kompositionsakademi) samt en fotoutställning under Kalvfestivalen 2020."

Beviljat belopp: 60 000 kronor

"Insub Meta Orchestra (IMO) gör tillsammans med Magnus Granberg & Skogen en FRIM-producerad konsert på Fylkingen. Genom denna stora och konstnärligt betydelsefulla produktion, etableras ett viktigt samarbete mellan olika nordiska arrangörsföreningar."

Beviljat belopp: 60 000 kronor

"Sveriges genom tiderna mest misshandlade tonsättare (och största, menar några) fyller 100, det skall vi fira!"

Beviljat belopp: 90 000 kronor

"FRÄNDER, Björn Tollin (slagverksmaestro från Hedningarna) och Daniel Bergstrand (stor producent inom metalvärlden) ska under fyra veckor tillsammans utveckla sound, tänja gränser och försöka utmana vad som betraktas som folkmusik i Sverige."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

"Musikfestival i Arvika med betoning på klassisk kammarmusik och konstmusik på högsta konstnärliga nivå. Den samlar internationella stjärnor samt några av Sveriges främsta artister. Värmlands mest spännande musikaliska mötesplats under vintern 2020."

Beviljat belopp: 135 000 kronor

"Projektet bygger på att föreställningar på Röda Sten Konsthall ska sammanstråla med utställningar. De ska var och en fungera som konstnärliga entiteter och tillsammans bygga en starkare konstnärlig upplevelse."

Beviljat belopp: 150 000 kronor

"Material Narratives is an interdisciplirary piece where one choreographer, one textile artist and one musician interact around the piano as scenographic/sonic/performative object."

Beviljat belopp: 55 000 kronor

"Nils Berg Cinemascope och butohdansaren Shoichi Fukushi skapar under ett residens i Stockholm en audivisuell föreställning med skuggspel, videoprojektioner, dans och levande musik. En uppföljning på ett liknande projekt i Japan 2018."

Beviljat belopp: 153 500 kronor

"Ett möte mellan 1 musiker, 1 koreograf och 14 dansare.
En föreställning skapas där vi tillsammans utforskar väsen och identitet, både i musik och dans. Var möts rörelse och musik i kärnan och vilken identitet kan skapas från detta mötet?"

Beviljat belopp: 160 000 kronor

"Ett musikaliskt drömspel om sökandet efter vänskap efter att skogen brunnit ner.
En föreställning för barn och ungdom som inspirerar till att skapa musik och improvisera och sätter igång tankeprocesser om att värna varann, vänskap och miljön."

Beviljat belopp: 135 000 kronor

"Musikerkollektivet Thymeshift (Björklund/Amsler/Gunillsson/Backman) utvidgar/utvecklar/utmanar begreppet "storband". Noga utvalda gästmusiker/kompositörer bjuds in till Thymeshifts universum för att skapa tänkande och kraftfull nutidsmusik."

Beviljat belopp: 150 000 kronor

"Habitat. En plats gynnsam för liv. Men också vanor, habits. Sammanhang som ger mening likaväl som de kan vara tvingande. I denna kontext skapas ett flöde av uttryck och reflektioner i en transparent konstinstallation byggd av musik, text och form."

Beviljat belopp: 87 000 kronor

"2020 fyller spelmanslegenden SPELSTINA 200 år och det tänkte vi i gruppen 'Spelstinor' fira! Med vår repertoar efter spelkvinnor bjuder vi in barn, ungdomar att gemensamt skapa en KALASkonsert hösten 2020."

Beviljat belopp: 120 000 kronor

"A City Without Jews
Svensk premiär av Olga Neuwirtsh 'Die Stadt ohne Juden' (2018). Ny musik av den nyligen restaurerade filmen från 1924 av H K Breslauer. Nio musiker, 84 min."

Beviljat belopp: 120 000 kronor

"En konsertserie i restaurangmiljö med fyra högkvalitativa kammarmusikkonserter."

Beviljat belopp: 50 000 kronor

"KB och DBE har under flera år gjort uppskattade produktioner tillsammans. Detta projekt innefattar gemensamma konserter och en skivinspelning. Här ingår även ett pedagogiskt projekt mellan KB, DBE ungdomsorkestern Kompani 415 och Domkyrkans flickkör."

Beviljat belopp: 274 000 kronor

"Tre violinister inom experimentell musik samarbetar med en bildkonstnär med visuella partitur. Musik och bild skapar kontrapunktisk interaktion under konserter i en rumslig installation. Arbetet med verket sker i gemensamma experiment."

Beviljat belopp: 182 000 kronor

"En helhjärtad satsning på att lyfta gothmusiken, såväl dess normbrytande och högklassiga utövare som dess konstnärliga uttryck, som utmynnar i ett kvalitativt sceniskt deltagande i Uma Obscura-festivalen, den enda av sin art i landets norra delar."

Beviljat belopp: 220 000 kronor

"Ett interkulturellt samarbete mellan två kulturoaser; Fendika i Addis Abeba och Oceanen i Göteborg, mynnar ut i festival och konsertserie. Fendikas Ethiocolor Band tar Oceanens Klubb 11: Addis – Dakar till nya höjder i bred artistisk samverkan."

Beviljat belopp: 289 500 kronor

"Kören Ymna sjunger låtar och visor efter kvinnor i Tygriket. Johanna Thür, arrangör, dirigent. Emma Johansson instruktör, sångsolist, flöjtist. Jenny Gustafsson, violinist. Fem konserter 2020: Borås textilmuseum, Rydals museum, Vävmässan Halmstad."

Beviljat belopp: 152 650 kronor

"Genomföra fyra workshops för kulturskoleungdomar som värnar om blåsmusikens tillväxt samt visar att man kan spela vilket instrument man vill oavsett kön.

Konsertverksamhet med Sveriges första professionella jämställda storband – Elaria Orchestra."

Beviljat belopp: 240 000 kronor

"MELOrum - skapa ett upplevelserum av musik, rörelse och form där besökaren är med och sätter igång konstnärliga processer. Skapas för barn med normbrytande funktion som har svårt att ta till sig eller följa föreställningar av traditionella format."

Beviljat belopp: 220 000 kronor

"The second edition of a 12h immersive sound and light festival at Eric Ericsonhallen in Stockholm, with a smaller number of short pre-events leading up to the main one."

Beviljat belopp: 500 000 kronor

"The Wishing Well är en audiovisuell nyskriven sångcykel av Mariam The Believer för vokalensemble, keyboards och percussion. En poetisk musikföreställning där ljus, video, ord och rörelser blandas med komponerad och improviserad musik, med rösten i centrum."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

"Projektet vill vidga musikaliska vyer och fördjupa samarbetet mellan skilda uttryck inom jazzmusiken. Musiker från fyra länder möts en vecka i Portugal för att stiga ner i Angles 9 nya projekt DANCE!"

Beviljat belopp: 286 200 kronor

"Medel söks av musikerna från gruppen Dinn Dinn Bulo för samarbete m senegalesiska sångerskan/människorättsaktivisten Fatou Badji. Konserter i Sverige/Senegal/internat. Dokumentation görs genom film/inspelning av musiken. Skolkonserter/vuxna."

Beviljat belopp: 270 000 kronor

"Projektet Dag Hammarskjöld i ord och musik presenterar ny samtida konstmusik med högst aktuella texter skrivna av en av Sveriges genom tiderna mest respekterade och aktade personer, Dag Hammarskjöld. Ett projekt där musik, recitation och text blir ett."

Beviljat belopp: 98 000 kronor

"Fools Gold är en marknad och festival för fristående skivbolag och musik. Målet är att skapa en samverkan mellan fristående aktörer, musiker och publik samt tillgängliggöra fristående musik för en bredare publik. 2020 planeras FG i Malmö och Sthlm."

Beviljat belopp: 97 000 kronor

"Uppstart av ny verksamhet. En musikklubb som ska presentera i första hand folk- och världsmusik."

Beviljat belopp: 50 000 kronor

"Vid Jazzfesten i Västerås skall sex showcase genomföras för att synliggöra och marknadsföra exportfärdiga svenska jazzgrupper för nationell och internationell bransch."

Beviljat belopp: 186 500 kronor

"Stockholms Women International Jazz Festival är en vinter festival produktion med fokus på kvinnliga jazz instrumentalister och kompositörer från hela världen. I år erbjuder vi den hyllade transatlantic akt som utbyte med Festi Jazz Rimouski (CA)."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"'Italia in Jazz Sthlm' är ett fokus på italiensk jazz inom 3d-evenemang som presenteras konserter, både av internationellt etablerade och nya generationen av jazznamn, till litterära samtal med publiken om den gemensamma rötter till europeisk jazz."

Beviljat belopp: 75 000 kronor

"HyttDreva är ett mångkulturellt projekt ämnat att stärka och utveckla samhörighet, främlingsvänskaplighet och kultur i Bergslagen lokalt och regionalt med en kulturfest som final 31/7-2/8 2020."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

"Vi vill ta fram en föreställning baserad på Ulf Starks bok, Min egen lilla liten där Jonatan Sersam skriver musiken. Idén är att gestalta originalberättelsen i ett genomkomponerat musikdramatiskt verk, med undantag för en del improviserade delar."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

"Ett utforskande av tidigare möten mellan samiskt musikarv och den kyrkliga orgelmusiken och svenska allmogen. Vi vill utforska strömningarna mellan jojken, orgelmusiken och folkmusiken och visa på hur dessa uttryck utvecklats i samklang med varandra."

Beviljat belopp: 500 000 kronor

"'Är tidig musik en frukostlåt?' är en nyproducerad interaktiv barnföreställning som genom en musikalisk tidsresa bakåt, från nutid till medeltid, syftar till att upptäcka, väcka nyfikenhet och intresse samt öka kunskap om tidig musik & dans."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

"Projektet 'Mina drömmars okända stationer' tar utgångspunkt i Eva Kilpis poesi och lyfter fram hennes texter genom musik. Resultatet blir en föreställning där musikens roll är att vara självständig men också underlag för poesin."

Beviljat belopp: 117 800 kronor

"Projektet utgörs av en helg med solopiano-konserter. Helgen blir en första provomgång för en – förhoppningsvis – kommande festival på samma tema: monopiano festival. En genremässigt eklektisk tillställning, där den sammanbindande länken är pianot."

Beviljat belopp: 63 200 kronor

"Vi vill med utgångspunkt i året 1940 och Messieans verk 'Kvartett från tiden ände' skapa ett konstverk för alla sinnen som berör frågor kring solidaritet, privilegium och klimatkamp."

Beviljat belopp: 400 000 kronor

"Att skapa en plattform för ett större kvinnligt deltagande i en annars mansdominerad musikgenre. Vi vill genom målmedveten strategi involvera flera delar av festivalen i detta projekt, artister, föreläsare och övrig personal i produktionen."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

"Second thought handlar om eftertanke och reflektion. Två musiker och två dansare möts och speglar varandra i denna självmedvetna och ifrågasättande stämning. Hur fri är egentligen den fria improvisationen?"

Beviljat belopp: 70 000 kronor

"Midnight Light Festival är en musikfestival som erbjuder en exklusiv kulturupplevelse i Norrlands inland. Strävan är att höja och bredda kulturutbudet i området och samtidigt vara ett spännande och annorlunda festivalalternativ för tillresta besökare."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

"Lekar i gränslandet – Gamla traditioner i nytt ljus

Ett utvecklingsprojekt kring värmländska musiktraditioner. Källstudier och konstnärligt skapande som görs offentligt vid konserter och genom ljud- och filmupptagning."

Beviljat belopp: 122 500 kronor

"Bandet är inbjudna till Lilla Brassfestivalen unga musiker i Gnosjö 27–28 mars 2020. Där kommer bandet ge en konsert, sitta med som instruktörer i de olika aktiviteterna och agera domare i solisttävling för unga musiker."

Beviljat belopp: 37 500 kronor

"Händelser i Eksträsk är musikaliskt verk för röster och instrument baserat på Sara Lidmans bok Tjärdalen. Musik: Örjan Fahlström, textbearbetning: Ulla-Carin Nyquist. Konserter hösten 2020 i Skåne, Småland samt i Köpenhamn och Stockholm"

Beviljat belopp: 262 000 kronor

"Med föreställningen ORDO VIRTUTUM presenterar vi den tidigaste opera som skrivits, komponerad för över 800 år sedan – av en kvinna. Riktad mot unga vuxna ger vi Hildegard av Bingens moraliska budskap en musikgestaltning som berör genom årtusenden."

Beviljat belopp: 100 000 kronor