Beviljade projekt 2018:2

Nästan 11 miljoner (10 832 642) kronor fördelas i ansökningsomgång 2018:2. Beslutet fattades av Musikverkets konstnärliga råd den 16 november 2018.

De beviljade samarbetsprojekten presenteras med projektägare och projektnamn. Klicka på respektive projekt för information om beviljad summa samt projektägarens sammanfattning av projektet.

Projektets sammanfattning: "Genom konserter och workshops i Aten med gruppen Tropiques & Christer Bothén, samt med trion Yokada och gästmusiker från Grekland, syftar projektet till att etablera ett grekisk-svenskt utbyte inom en vitt definierad experimentell musik."

Beviljat belopp: 146 600 kronor

Projektets sammanfattning: "Att fortsätta boka minst 50%+ kvinnliga artister till vår elektroniska dagtidsfestival Backyard Sessions i Folkets Park Malmö även 2019. Att fortsätta fokusera på tillgänglighet och bred målgrupp. Familjevänligt biljettpris, miljö och produktion."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

Projektets sammanfattning: "En musikalisk happening, ett spontant möte mellan en grupp musiker, en dansare och barn i deras skolmiljö. En musikupplevelse som inte begränsar sig till konsertens fasta form utan där allt är möjligt."

Beviljat belopp: 195 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Vi vill stärka barns eget skapande genom interaktiva föreställningar,workshop och konserter.Alla barn i Sverige bör få "kulturarva" med oss på ett lustfyllt och engagerande sätt. Vi vill utveckla ett nytt koncept för FolkUngar ute på gator och torg."

Beviljat belopp: 300 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Hökarängens jazzfestival kommer bestå av 5 jazzkonserter, där varje band består av 50% kvinnor och 50% män. Min 50% av musiken ska dessutom vara egenkomponerad. Därav 50-50-50. Festivalen avslutas med en barnjazzkonsert."

Beviljat belopp: 53 492 kronor

Projektets sammanfattning: "Vallmusik i fäbodlandskap är en produktion på temat vallmusik, som innehåller presentationer av både akademisk och praktisk kunskap. Kunskapsförmedlingen vävs här samman med levande vallmusik, framförd av Sveriges främsta kulerskor och hornblåsare."

Beviljat belopp: 150 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Operaföreställningen Amasonernas Drottning, skriven av Maria Antonia Walpurgis 1760. Målet är att göra en radikal mash-up av barockopera och science fiction: 'rokoko i rymden' och genom operans handling belysa frågor som jämställdhet och demokrati."

Beviljat belopp: 950 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Vad är skogen för oss idag? Vilse är en föreställning med musiker och dansare i skogen med musik för akustiska instrument som har en självklar koppling till naturen. "

Beviljat belopp: 150 000 kronor

Projektets sammanfattning: "För sjätte året på raken anordnas den jämställda experimentella festivalen Jazz Är Farligt 2019 på Taubescenen. Där får den friaste formen av jazzen ta utrymme och frodas genom ingångar som industri, friform, punk och Dadaismen."

Beviljat belopp: 225 000 kronor

Projektets sammanfattning: "EQLovesFestival 2019 Internationellt samverkansprojekt – är en inspirationsfestival om musikproduktion och jämställdhet, en fortsättning på EQLovesFestival 2018 fast med ett svenskt-internationellt utbyte i fokus."

Beviljat belopp: 200 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Föreställningen Kräftan en frijazzmusikal. Ett allkonstverk med manus av Nielsen med skådespelare och dansare till livemusik av Pombo. Rep o utarbetande av 4 föreställningar; 2 skolföreställningar på Fylkingen samt 2 offentliga föreställningar."

Beviljat belopp: 190 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Des/information - interaktiv samtidskritisk nyskriven föreställning där publiken löser uppgifter och ställs inför val vilka påverkar händelseförloppet. Förkomponerad och improviserad livemusik blandas med EAM. 6 framföranden planeras tidig höst 2019."

Beviljat belopp: 110 000 kronor

Projektets sammanfattning: "I projektet framförs tidig musik på högsta konstnärlig nivå med nya perspektiv på klang, intonation och samspel. I centrum står dels ett nybyggt världsunikt instrument, claviorganum, dels orgelbyggarworkshops med klangexperiment för barn och unga."

Beviljat belopp: 300 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Kompositionsakademin erbjuder en mötesplats över generations- och nationsgränser där deltagande tonsättare får möjlighet diskutera musik och estetik med kollegor och en intresserad allmänhet samt arbeta tillsammans med en professionell ensemble."

Beviljat belopp: 140 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Föreningen Musikens Makt kompletterar festivalen med året-runt-verksamhet på kulturscenen Lillan."

Beviljat belopp: 50 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Vi ska sätta upp Guld!, som är en nyskriven storslagen succéopera i miniformat för en sångerska/ sångare och en slagverkare av holländarna Flora Verbrugge (libretto) och Leonard Evers (musik) som riktar sig till barn från 5-7 år."

Beviljat belopp: 100 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Ensemble Makadam vill utifrån Modest Mussorgskys verk Tavlor på en utställning, genomlysa begreppen identitet, tradition och kulturarv. I improvisationer och visuella kommentarer minns och glömmer vi nationalismen som genomsyrade slutet av 1800-talet."

Beviljat belopp: 110 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Hur kan musik påverka din upplevelse av ett litterärt verk? Hur kan ett litterärt verk påverka din upplevelse av musik? Vi vill väcka nyfikenhet och upptäckarglädje inför nya upplevelser: Jag vill läsa mer! Jag vill lyssna mer!"

Beviljat belopp: 352 204 kronor

Projektets sammanfattning: "En endagsfestival i Södra Stockholm för att ändra den matchokultur som idag finns inom metalscenen."

Beviljat belopp: 30 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Projektet ska fokusera på Sundiata Keita och den Maliska Cora musikens utveckling från traditionell till modern musik."

Beviljat belopp: 75 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Syftet är att etablera en årligen återkommande ljudkonsthändelse i sju kommuner i Sjuhäradsbygden under två månader, sept / okt. Sju intressanta platser i det offentliga rummet väljs och gestaltas med ett ljudkonstverk för allmänheten att besöka."

Beviljat belopp: 150 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Imagine Sweden Festival ska lyfta artister med en intersektionell bredd som är bra förebilder för unga musiker. Skapa förnyelse av projektet Imagine genom att presentera etablerade artister med fokus på subkulturer, jämställdhet, HBTQ och nyskapande."

Beviljat belopp: 175 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Siwa Sessions – ett musikaliskt svensk-egyptiskt samarbete mellan Konrad Agnas/Johan Graden och Nadah El Shazly/Chérif El Masri från Kairo. Konserter och inspelning i Siwa och Kairo i april 2019."

Beviljat belopp: 80 000

Projektets sammanfattning: "Konsthall C i Hökarängen är en kulturell och social mötesplats med bildkonst i centrum. Med detta projekt vill vi utforska Konsthall C som en plats för experimentell musik, tillsammans med internationella och lokala gäster."

Beviljat belopp: 150 000 kronor

Projektets sammanfattning:
"Vi ska:

  • Skapa ett musiksamarbete med pionjärer ur hbtq-rörelsen i Indien
  • Producera och släppa musikalbum + singlar + musikvideos
  • Arrangera vår festival Rainbow Riots Festival under Stockholm Pride 2019 där musikmaterialet ska framföras live"

Beviljat belopp: 280 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Genomföra fyra workshops för kulturskoleungdomar som värnar om blåsmusikens tillväxt samt visar att man kan spela vilket instrument man vill oavsett kön. Konsertverksamhet med Sveriges första professionella jämställda storband- Elaria orchestra."

Beviljat belopp: 225 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Genreöverskridande kammarmusikaliskt projekt med personligt fokus på tillhörighet och flykt med två av Sveriges mest profilerade sångerskor inom opera respektive jazz."

Beviljat belopp: 210 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Kvinnoorkestern framför och belyser kvinnliga tonsättares musik och består av kvinnliga professionella musiker. Syftet är att sätta kvinnors musik i rampljuset samt främja samarbete mellan kvinnliga musiker. Musiken är av olika epoker/stilar/genrer."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Wave Dash söker bidrag för instudering av en hel konsertprogram. Scenkonst Sörmland kommer att presentera konserten i sin katalog 2019. Vi söker stöd för repetition och resor."

Beviljat belopp: 36 800 kronor

Projektets sammanfattning: "Ett nyskrivet verk för två celli och video. Att genom musik och film ta avstamp i sommarens skogsbränder. Ett verk som ytterst handlar om att varse sin dödlighet."

Beviljat belopp: 110 000 kronor

Projektets sammanfattning: "En audiovisuell föreställning där arkivens källmaterial tar plats på scen. Med liveloopad spelmansmusik, animerade skuggfigurer och avancerad VJ-teknik framträder arkivens traderade berättelser, musik och livsöden på ett helt nytt sätt."

Beviljat belopp: 226 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Mirage in Space är ett konsertkoncept gjort av ensemblen Trio Nebula, som iscensätter modern klassisk musik i samspel med vetenskap. Genom nya spännande samarbeten inom astronomi, musik och visuell konst vill vi nå ut till en ny och bred publik."

Beviljat belopp: 102 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Musikaliskt samarbete mellan svenska världsmusikgruppen Tarabband och Edward Said Strings Orchestra i Ramallah. 1 veckas repetitioner av gemensam repertoar samt 3 konserter i Ramallah, Jenin och Jerusalem 24/6-10/7 2019."

Beviljat belopp: 341 500 kronor

Projektets sammanfattning:

  • "En 12-timmars djupdykningsevent I Beirut med 55% lokala/regionala Libanesiska & 45% Svenska/andra artister.
  • Tonerna kommer att vara ’nonstop’ och sömlösa
  • Artisterna och publiken kommer att erbjudas en gemensam scen med möjlighet att koppla ur/av+titta inåt"

Beviljat belopp: 254 500 kronor

Projektets sammanfattning: "En serie scenupplevelser i en följetong på nio delar som arrangeras i NRFHs stora Rågsvedsal (gamla Oasen) tillsammans med ortens ungdomar och med fokus på hiphopmusiken.Vi arrangerar panelsamtal/filmvisningar med avslutande livespelningar!"

Beviljat belopp: 500 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Historien om en sång är en musikalisk berättelse för förskolebarn som väver samman världen genom sång och musik."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Lusofoni är en årlig festival med fri entré som firar mångfalden av några av de portugisisktalande länderna, Angola, Brasilien, Kap Verde, Mozambique och naturligtvis Portugal. Festivalen arrangeras den 25 och 26 Maj i Kungsträdgården, Stockholm."

Beviljat belopp: 229 000 kronor

Projektets sammanfattning: "WIJF är en ny årlig festivalproduktion med fokus på kvinnliga jazzinstrumentalister och kompositörer. Den första upplagan kommer att hållas i Scala Teatern den vecka 10 i 2019 med några av de mest kända moderna svenska och internationella artister."

Beviljat belopp: 150 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Ta fram ny konsertrepertoar för folksångduon Bodén & Sandén med musik som vi arrangerar för våra specifika röster tillsammans. Musikaliskt förnya och fördjupa vårt sjungande ihop. Konserter på duo samt ihop med belgiska bandet MANdolinMAN."

Beviljat belopp: 177 000 kronor

Projektets sammanfattning: "En internationell utforskning av multidisciplinär improvisation inom musik & visuell konst. Ett möte mellan 4 konstnärer från Tyskland samt 4 från Sverige som kommer ha residens i 4 dagar i Göteborg samt unikt framträdande på Atalante i Göteborg."

Beviljat belopp: 70 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Glow är ett projekt som ska uppmuntra och bjuda in till soniska upplevelser. En följetong som ska sträcka sig tre kvällar i början av 2019 där olika soniska upplevelser ska undersökas och framförallt; upplevas."

Beviljat belopp: 47 100 kronor

Projektets sammanfattning: "Klezmer är judisk folkmusik med rötter i Åsteuropa. Vi arrangerar konserter, festivaler och jam med professionella artister, pedagoger. Projektet bjuder unga att spela, lyssna, dansa och umgås med klezmer. Vi stärker genren, synliggör minoriteten."

Beviljat belopp: 280 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Ung nordisk musik är en festival som uppmärksammar och för samman unga musikskapare upp till 30 år. 35 verk från olika riktningar inom nutida musik sätts upp under en spännande och utmanande festivalvecka i Piteå i slutet av augusti 2019."

Beviljat belopp: 150 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Synth Babes kämpar för jämställdhet och mångfald i den elektroniska musikbranschen. I mars håller vi en unik en musik-dagsfestival i Malmö som kommer att kombinera workshops och interaktivt uppträdande, panelsamtal, mingelträffar och livekonserter."

Beviljat belopp: 120 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Svett, smuts och finkultur, ett konsertprogram som undersöker tangon. Tangarte firar 20-årsjubileum och vill bjuda konsertpubliken på en fördjupad och kanske förvånande bild av tangon, dess ursprung och utveckling."

Beviljat belopp: 275 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Duo Naranjo-Weurlander goes Symphonic.

  • Internationell och nationell premiär samt turné i Litauen Sverige
  • Duos musik speciellt arrangerade till Kammarorkester av Mats Hålling,samt SCosentino framförs av Duo NW och Lithuanian Chamber Orchestra/MSO"

Beviljat belopp: 231 200 kronor

Projektets sammanfattning: "En musikföreställning där några av Sveriges främsta folkmusiker på gitarr, saz, luta, mandolin och mandola spelar dragspelsmusik utan dragspel! Resultatet blir en mångkulturell, virtuos, svängig och vacker musik är på en gång främmande och välbekant!"

Beviljat belopp: 163 000 kronor

Projektets sammanfattning: "I konsertserien Vayter presenterar Anne Kalmering Josephson och Stahlhammer Klezmer Classic ett unikt svenskt-judiskt kulturarv för barn, unga och familjer. I samarbete med skolor utarbetar vi ett material som ger fördjupad kunskap och upplevelse."

Beviljat belopp: 124 000 kronor

Projektets sammanfattning: "En kabaréföreställning med musik av Kurt Weill som har två röda trådar: det kvinnliga konstnärsskapet och kulturlivet under Weimarrepubliken. En skådespelare och tre musiker delar scen på ett jämlikt sätt där ingen är viktigare än någon annan."

Beviljat belopp: 448 246 kronor

Projektets sammanfattning: "Bach in the Street är en föreställning med hög konstnärlig kvalitet, stor samhällsrelevans och social aktualitet. BiS 2.0 ska förstärka och utveckla konceptet på tre sätt: utveckla scenografi, samverka med lokala artister och internationellt utbyte."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Midnight Light Festival är en musikfestival som erbjuder kvalitativa akter till Norrlands inland. Festivalen strävar efter att höja och bredda kulturutbudet i området. I festivalen ingår även ett konstprojekt och ett ungdomsprojekt med EPA-traktorer."

Beviljat belopp: 400 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Vi arrangerar et internationellt möte om Brain Computer Music Interfacing (BCMI) i Stockholm. Mötet innehåller konserter, uruppförande av specialskriven musik för BCMI, föreläsningar och demonstrationer där publiken praktiskt kan prova tekniken."

Beviljat belopp: 100 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Vår idé är att skapa underhållning och förena unga människor från socialt utsatta områden med hjälp av konserter och workshops. Musik förenar människor trots deras skillnader, därför vill vi använda detta för att främja positivitet i samhället."

Beviljat belopp: 250 000 kronor

Utöver de 53 beviljade projekten beslutade Musikverkets konstnärliga råd att bevilja Export Music Sweden 1 miljon kronor för internationell kontaktförmedling.