Beviljade projekt 2015:1

Drygt 14,6 miljoner (14 641 254) kronor till 58 projekt. Så mycket pengar delas ut i ansökningsomgång 2015:1. Beslutet fattades av Musikverkets konstnärliga råd den 19 mars 2015.

De beviljade samarbetsprojekten presenteras med projektägare och projektnamn. Klicka på respektive projekt för information om beviljad summa samt projektägarens sammanfattning av projektet.

Nationella samarbetsprojekt

Projektets sammanfattning: ”Projektet är en del i skapandet av en modern cirkusföreställning med en grupp kvinnliga cirkusartister. I projektet utforskar vi relationen mellan ljud/musik och cirkuskonster.”

Beviljat belopp: 490 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”I projektet Flyktpotatis kommer artisten, musikern och estradpoeten Emil Jensen att skapa en föreställning som tar upp flykt och rörelse.”

Beviljat belopp: 100 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”En audiovisuellt slående barockkabaré som utforskar de kulturella och musikaliska implikationerna av det koloniala arvet i Europa och dess tidigare kolonier, och sätter dem i ett modernt ljus.”

Beviljat belopp: 80 309 kronor

Projektets sammanfattning: ”Drömmen om Amerika, en musikalisk podcast där etablerade artister som inte förknippas med jazz bjuds in och tillsammans med jazz- och improvisationsmusiker framför sin musik på ett nytt sätt.”

Beviljat belopp: 200 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Ny vinterfestival (och sommarkurs) i Stockholm med långsiktig internationell ambition på högsta kvalitetsnivå. Samarbeten mellan etablerade artister och unga musiker med proffsambitioner.”

Beviljat belopp: 50 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Café Exil, en mötesplats för folkmusik i förändring. Volkalkvartetten Tetra bjuder in till samarbete med fyra kompositörer för att fördjupa oss i frågeställningar om identitet, ursprung, tradition och förnyelse.”

Beviljat belopp: 403 200 kronor

Projektets sammanfattning: ”Under många år har många svenskar samarbetat med olika privatpersoner, etniska föreningar och kulturföreningar som riktar sig till afrikanska kulturer och musik. Vi vill skapa en ny musikplattform.”

Beviljat belopp: 10 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Impra möter ska under tolv månader belysa tolv professionella kvinnliga musiker med fokus på deras konstnärskap. Serien ska presenteras på Impras hemsida och vid tre större jazzfestivaler i landet.”

Beviljat belopp: 244 000 kronor

Projektets sammanfattning: Jazz, Folk & Fjäll är ett konsertprojekt där musiker och åhörare vandrar bort från civilisationen, och tillsammans upplever musik i en oexploaterad fjällmiljö.”

Beviljat belopp: 33 750 kronor

Projektets sammanfattning: ”Utvecklande av det interdisciplinära ekologiska projektet Astroekologi, till Dramatens experimentella program Dramaten&. Projektet är ett samarbete mellan Johannes Heldén och Wildbirds & Peacedrums.”

Beviljat belopp: 110 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Vaerla Vaken: Ett samarbete mellan banden Kongero och Massivet med syftet att via det egna komponerandet och traditionellt arbetsmaterial undersöka gränslandet mellan instrumental och vokal folkmusik.”

Beviljat belopp: 309 050 kronor

Projektets sammanfattning: ”Ett samarbete mellan en fri musiker, jazzmusikern och kompositören Lennart Åberg, och en musikinstitution, Uppsala Konsert & Kongress, UK&K. Ett långsiktigt projekt med en rad spännande musikaliska möten.”

Beviljat belopp: 389 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Framtagande av regionalt nätverk för samtida musik och ljudkonst. I samarbete runt ett ljudkonstprojekt stärker vi den nya strukturen. Skövde konsthall, Not Quite, Borås konstmuseum och Levande Musik.”

Beviljat belopp: 175 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Out of Reach är ett nytt verk som skapas i samarbete mellan kompositören Jukka Rintamäki och koreografen Helena Franzén på lika villkor. Hur låter rörelsen? Hur kan musiken dansa sin dans?”

Beviljat belopp: 250 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Planeta Jam Scen är mötesplatsen för musiker inom folk- och världsmusikgenren och en dörr in till den svenska musikscenen för nyanlända musiker och musiker utbildade i andra länder.”

Beviljat belopp: 276 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Musikklubb för musikaliska möten och jämställdhet. På MUSIKKLUBBEN i Göteborg möts jazz, soul och världsmusik med fokus på jämställdhet och mångfald. Ett av målen att stärka kvinnliga musikers roll.”

Beviljat belopp: 192 370 kronor

Projektets sammanfattning: ”Jag skriver en vis-/folkopera över Astrid Lindgrens bok Allra Käraste Syster för barnsolister, folkmusikensemble och Cirkus Saga tillsammans med regissör Ola Hörling och arrangör Daniel Fjellström.”

Beviljat belopp: 313 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Produktion av ett scenkonstverk med ett nyskrivet drabbande libretto, musik från 1600-talets kvinnor blandat med nyskrivna recitativ med elektronik, samt modern dans.”

Beviljat belopp: 300 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Körverk utifrån mogna kvinnors berättelser om livet. Kör och slagverk. Samarbete mellan frilansarna: producent Annica Carlsson Bergdahl, tonsättare Paula af Malmborg Ward, textförfattare Lina Ekdahl.”

Beviljat belopp: 778 953 kronor

Projektets sammanfattning: ”Vi vill starta ett kulturcentrum för nyligen frigivna kvinnor. På ett unikt sätt ska vi förena de frigivna med professionella musiker och kompositörer och tillsammans skapa och framföra ny musik.”

Beviljat belopp: 256 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Att med en Composer in Residence, för hela Västernorrlands län, utgå från kulturarvet för att hitta framkomliga vägar till förnyelse av repertoar, arbetssätt och mötesplatser i regionens sju kommuner.”

Beviljat belopp: 300 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”I communityoperan Tobias and the Angel skapas ett allkonstverk där lokalt engagemang i kombination med artister i världsklass inkluderar och skapar nya beröringspunkter med kulturens förtecken.”

Beviljat belopp: 300 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Projektet är en festival för cirka 40 pianister, från unga begåvningar till etablerade stjärnor. SPF vill väcka liv i pianoaftonen som konstform till inspiration för både utövare och publik.”

Beviljat belopp: 300 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Tornedalsteatern fyller 30 år 2016. Det firar vi med föreställningen Malmens väg. Ett unikt samarbete med länskulturinstitutionerna, där vi ger ett nytt och konstnärligt perspektiv på gruvindustrin.”

Beviljat belopp: 190 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”En ensemble av 100 % kvinnliga musiker med olika bakgrunder som i ensemblen spelar  instrument som har varit eller är förbjudna eller tabubelagda för kvinnor att spela i sina hemländer.”

Beviljat belopp: 400 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Studio XX ämnar att samla kvinnliga låtskrivare och producenter för att arbeta i en studiomiljö med målet att öka jämställdheten och representationen av kvinnliga upphovsmän i en mansdominerad bransch.”

Beviljat belopp: 223 046 kronor

Projektets sammanfattning: ”Västanå Folk – musiken är en del av satsningen på att skapa ett centrum för folkkultur. Vi vill blanda konserter med offentliga samtal och rundabordssamtal om framtiden med aktörer från hela Sverige.”

Beviljat belopp: 196 970 kronor

Projektets sammanfattning: ”Det kommer att bli ljuv musik när små barn får utforska och undersöka ljud på sina villkor. Kan själv! är en turnerande utställningsmiljö där barn i åldern 0–2 år får skapa sin egen ljudupplevelse.”

Beviljat belopp: 75 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Ringen med de vises sten är en nyskriven operamelodram av Mats Larsson Gothe och Elisabet Ljungar för bariton, Gabriel Suovanen, och sceniskt agerande stråktrio, Trio ZPR. Ljus/scenograf Thorsten Dahn.”

Beviljat belopp: 127 000 kronor

Internationella projekt

Projektets sammanfattning: ”ajabu! och musiker/kompositör Lisa Nordström kommer 2015 att genomföra Sonica equence – en serie improviserade konserter och platsspecifika möten med lokala musiker i Japan, Kuba och Indonesien.”

Beviljat belopp: 150 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Världens Band On Tour är ett musikaliskt samarbetsprojekt mellan unga folkmusiker från tre kontinenter med två turnéer med kulturöverbryggande workshoppar och integrerande musik.”

Beviljat belopp: 448 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Turné i Sverige med koramästaren Alagi MBye (Gambia) och pianisten Arne Forsén. Offentliga konserter, skolkonserter, workshoppar, seminarier och projekt på folkhögskolor etcetera.”

Beviljat belopp: 100 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Projektet har som mål att utforska det konstnärliga mötet mellan tre olika genrer. Den traditionella rytmiska storbandsmusiken möter folk- och världsmusiken i symbios med den moderna hiphopen.”

Beviljat belopp: 71 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Vi vill bygga upp vår plattform ytterligare – en plattform där professionella svenska artister får chans att utvecklas utan påtryckningar från kommersiella intressen.”

Beviljat belopp: 250 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Elektronisk livekonsert med projektioner och screeningar av audio/visuell konst i full dome-format.”

Beviljat belopp: 80 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Repetitioner och framträdanden i Indien och Sverige under 2015 och 2016 med min svenska grupp Beches Brew utökad med ett antal av de allra yppersta musikerna inom såväl nord- som sydindisk musik.”

Beviljat belopp: 1 244 400 kronor

Projektets sammanfattning: ”Ett tema; fysisk träning kontra kroppsarbete, ligger till grund för ett musikaliskt och sceniskt utforskande när Dråpera möter Ulrica(Roy). Ett experimentellt operaperformance draget till sin spets.”

Beviljat belopp: 110 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Skapa en genomarbetad och scenisk konsert med grupperna Göran Månsson Band, Ahlberg, Ek & Roswall samt Ulrika Bodén med musiker. Premiärturné i Västernorrland vecka 46 samt turné i Japan december 2015.”

Beviljat belopp: 316 994 kronor

Projektets sammanfattning: ”Vi vill genomföra en körfestival med internationella gästspel, nyskapande ensembler och en körledarkurs med fokus på hur man uppnår musikalisk excellens, men som också handlar om socialt ansvarstagande.”

Beviljat belopp: 500 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Vi vill utforska hur Krukmakarens gård i Ystad kan bli en liten men hållbar mötesplats och scen för musik, poesi och konst. Utifrån den lilla scenens möjligheter vill vi spegla den stora världen.”

Beviljat belopp: 80 000 kronor

Projektets sammanfattning: "Tre svenska band turnerar i Nordamerika sommaren 2015 och gästar några av kontinentens bästa jazzfestivaler.”

Beviljat belopp: 131 451 kronor

Projektets sammanfattning: ”Turnéprojekt i Kanada med Sousou & Maher Cissoko som är inbjudna till fina internationella festivaler i Kanada, till exempel Festival d'été, Vancouver Folk Festival och Nuits D’Afrique.”

Beviljat belopp: 70 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Voci Vicine, ett verk som ger röst åt de drabbade i krisens Europa. Deras utrop, tonfall och dialekter bildar en musikalisk väv tillsammans med ensemblen och en journalist på scenen som interagerar.”

Beviljat belopp: 474 850 kronor

Projektets sammanfattning: ”Scenisk sångcykel med text av Valerie Solanas för fyra elgitarrer och sopran. Repetitioner och två föreställningar samt dokumentation och sammanställning av säljmaterial för vidare spridning.”

Beviljat belopp: 248 391 kronor

Projektets sammanfattning: ”2012–2013 anordnades hiphoputbytet KWAAI, som kulminerade i en stor Sverigeturné. Nu planerar vi en turné i Sydafrika, Zambia och Zimbabwe med KWAAI:s musik och workshoppar för ungdomar.”

Beviljat belopp: 500 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”En musikalisk djupdykning i och ett möte mellan musiktraditioner från vitt skilda delar av världen som skapar spännande musik och ny kunskap genom en serie konserter i Sverige och Anatolien.”

Beviljat belopp: 122 180 kronor 

Projektets sammanfattning: ”Kurt Masur med flera inviger det nya projektet Forum Aurora i Trollhättan:
1. Internationellt dirigentsymposium med bland andra Kurt Masur
2. Seminarieserie och paneler för publik, media och musiker”

Beviljat belopp: 250 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Tape har blivit inbjudna till en 4–5 dagar lång residens på välkända scenen Superdeluxe i Tokyo. Där är tänkt att man ska samarbeta och dela scen med japanska artister.”

Beviljat belopp: 109 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Komponerande av ny musik baserat på research kring den kvinnliga rösten, med begränsning och styrka som röd tråd.”

Beviljat belopp: 85 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Take Five är ett unikt program för musikaktörer som vill utveckla sin verksamhet, utöka sina internationella nätverk, utveckla publik och få större kunskap om karriärsutveckling i hela Europa.”

Beviljat belopp: 322 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Moving Horizons föddes som en idé att närma sig den latinamerikanska gitarrepertoaren med en ny optik som vill markera de rytmiska dragen i musiken genom att samarbeta med slagverkarare.”

Beviljat belopp: 74 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Gästspel våren 2015 med musik- och dansteaterföreställningen Hi-Hat Xpres i Moskva och Sankt Petersburg i samband med AccessAbility – en satsning av Svenska institutet och Sveriges ambassad i Moskva.”

Beviljat belopp: 350 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Svenska Kammarkören är inbjuden till en internationell festival av en argentinsk kör. Fyra konserter i Mendoza, master class vid universitetet samt ett uppehåll med några konserter i Buenos Aires.”

Beviljat belopp: 100 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Terry Riley, minimalismens pappa, fyller 80 år och kommer till Sverige för att uruppföra nyskriven musik med The Gothenburg Combo. Också ett unikt framförande av In C tillsammans med 50 unga musiker.”

Beviljat belopp: 295 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Konserter med Fire! Orchestra i Europa under 2015/2016. Intresset för F!O är större än någonsin internationellt och vi arbetar hårt på att möta denna efterfrågan genom att söka viktig finansiering.”

Beviljat belopp: 400 000 kronor

Projektets sammanfattning: ”Skapa en dynamisk mötesplats för folkmusik genom att bjuda in professionella utövare inom folkmusik, naturmusik, samisk musik och berättande från fyra nordiska länder för utbyte musikerna emellan.”

Beviljat belopp: 159 540 kronor