Listor över samtliga projekt som har fått ekonomiskt projektstöd från Musikverket, grupperade per ansökningsomgång.
Regeringen tillsätter fem nya ledamöter i det konstnärliga rådet vid Statens musikverk. Tidigare ledamot Magnus Gustafsson blir ordförande från och med 1 januari 2020.
3 maj är det premiär för Astroekologi på Dramaten – en unik kombination av föreställning, multimedial installation, poesi och konsert. Astroekologi är ett projekt med inspiration från astronomen Carl Sagans världsbild.
Kalmarbaserade hiphop-duon Mindfellaz beger sig till Medellín i Colombia för att skriva och spela in musik tillsammans med barn och ungdomar. Se och hör resultatet.
Experiment och lek med ljud, teknik och material i dagarna två väntar nyfikna 8–13-åringar på Inkonst i Malmö. Ljudkonstnärerna Anna Sóley Tryggvadóttir och Shida Shahabi bjuder in till instrumentbyggar- och ljudworkshoppar.
Örjan Hultén Trio bjuder in till musikaliska möten med musiker från hela världen bosatta runt Järvafältet. Lyssna på resultatet.
Den 1–3 oktober 2015 arrangeras den första svenska upplagan av Women In Jazz Festival i Göteborg. Festivalen består av konserter, seminarier och möten med syfte att utmana normer och maktstrukturer i musiklivet.
Astrid Lindgrens klassiska berättelse Allrakäraste syster får nytt liv i en nyskriven visopera av Sofia Thelin. Titta på en försmak.
Gotland har fått sitt eget soundtrack. Fyra framstående ljudkonstnärer har skapat verk för olika delar av ön.
Det svenska hiphopkollektivet KWAAI korsar ekvatorn och möter upp musikerkollegor i Zimbabwe, Zambia och Sydafrika. Följ deras gemensamma turné.
Går det att skapa ljuv musik med en visp, en galge och en gammal plåtburk? Toncirkeln bjuder in till workshop på Elektronmusikstudion.
Från barock till hiphop. Flera samarbetsprojekt som har fått ekonomiskt stöd från Musikverket möter publiken i sommar. Här hittar du några av dem.
Kan rytmen i det talade ordet översättas till musik? Följ med in i replokalen när projektet Umeå meets Umeå skapar musik med Västerbottniska dialekter som grund.
ISPA, International Society for Performing Arts, håller kongress i Malmö och Köpenhamn 25–30 maj. Musikverket finns på plats hela veckan och medverkar på flera plan.
En ny generation jojkare har gått loss i arkiven på jakt efter dolda kulturskatter. Uppdraget var att göra konstnärliga nytolkningar av sedan länge tystnad musik.
Klassiskt, folkligt, japanskt och svenskt. Trion Lyöstraini med Lena Willemark i spetsen bjuder på ett ovanligt möte i musikens värld. Den 20 mars är det konsert på Kulturhuset i Stockholm.
”Kurtisanen & kärleken” skildrar kompositören Barbara Strozzi (1619–1677) och hennes kamp för framgång i 1600-talets Italien. En otraditionell barockföreställning signerad Operabyrån.
Rösträtt LABB vill skapa en digital plattform där barn kan lyssna och skapa musik. Förskolebarn har varit med och utvecklat produkten.
Små ljud som växer och blir stora. Under hösten 2012 uppförde konstnären James Brewster och föreningen Ljudlek en ljudlekplats i Malmö Folkets Park. Genom att fånga och spela upp vardagliga ljud bjöds besökarna på nya upplevelser och kreativa möjligheter.
Färre turnéer och krångligare bokningsprocedurer har blivit resultatet av Rikskonserters nedläggning. Det menar Musikarrangörer i samverkan (MAIS) som vill se hållbara turnéstrukturer i hela landet.
Mokument Media ville till sina musikaliska rötter och ställde siktet mot USA. Väl på plats skapade de musik tillsammans med rappare och musiker från den amerikanska södern.
Modern musik möter gammal stumfilm. Sounds of Silence är Cinematekets projekt som låtit samtida artister och grupper, som Dungen, bob hund och Anna Järvinen, ackompanjera filmer från förr. Musiken framfördes live under tolv filmvisningar i Stockholm.
Festivalen GMLSTN JAZZ tar internationella artister till Göteborg. Festivalen hade premiär 2014 och året därpå utökades den till en hel vecka med scener i hela staden. Målet är att få fler att upptäcka jazz och att skapa en mötesplats för artister och publik.
Hur når man ny publik? Och hur arbetar man bäst med publikutveckling? Tre riksförbund har genom den gemensamma förstudien Publiken i fokus gett arrangörer nya kunskaper och möjligheter att arbeta med publikfrågor.
Under tre veckor turnerade etnojazzgruppen Syster Fritz i Burma. Totalt 14 konserter och tre workshoppar genomfördes tillsammans med lokala artister. Målet var att sprida glädje och en känsla av kontakt med omvärlden till publiken i det slutna landet.
Rockbandet Ved från Malmö drog till Centralasien och genomförde en treveckorsturné. Och allt förevigades i en musikdokumentär.
Vem har tid är en nyskriven föreställning för barn- och ungdomskörer. Tre tonsättare har skrivit musiken och texterna bygger delvis på material från de deltagande körerna. Föreställningen hade urpremiär i maj 2013.
Musiken tar form och färgerna blir ljud. Hur låter röd? Och vilken färg har olika toner? Konstnären Yoko Seyama, tonsättaren Benjamin Staern och dirigenten Christian Karlsen har skapat ett verk som utforskar dessa frågor.
Kören Allmänna Sången från Uppsala inbjöds att göra en turné i Kina. I bagaget fanns nordisk traditionell körmusik liksom nutida verk av kvinnliga tonsättare.
En multimedial cykelkonsert och ett jubileumsarrangemang blev resultatet av samarbetet mellan Mölndals 90-årsfirande cykelklubb och tonsättaren Per Anders Nilsson.
Cellisten Jakob Koranyi och dansaren Heather Ware har skapat ett verk där modern dans möter Bachs cellosviter. Nu vill de utveckla verket och framföra det.
Att undersöka och utveckla det klangliga mötet mellan svensk folkmusik och europeisk nutida konstmusik. Det är tanken i konsertstycket Blodhov.
Ett utforskande av idéer om tradition och modernitet, marginalisering och kreativa motståndsstrategier. Det är stommen i ett musikaliskt samarbete som involverar bland andra Clandestino Institut.
Efter ett förarbete på två år blev Gotland till en 90 kvadratmil stor scen en sommardag 2013. Under 21 minuter ljöd över 200 kyrkklockor i sin egen specialkomponerade konsert.
Facebook-sjuk var ett humoristiskt folkmusikaliskt berättarprojekt baserat på intervjuer i Dalarna om avund då och nu, internetvanor, Facebook-känslor och trivsel.
Folksångerskan Ulrika Bodén och nybildade Önskebandet arbetade tillsammans i ett projekt där de skapade nya dräkter till gamla kärlekssånger.
Tillbaka i hembyn Kozanli efter 23 år undersöker musikern Fikret Cesmeli den musikaliska utvecklingen.
Vidareutveckling för frilansande kammarmusiker i workshop med Duo Gelland där målet är att kommunicera med barn. Det är tanken med projektet Öppna musikaliska möten med barn.
Gitarristen Gustav Lundgren bjöds in till ett samarbete i Brasilien av sångerskan Lili Araujo. Hans tonsättningar och hennes texter stod i centrum för en turné i Europa.
Att utveckla musiklivet i Etiopien och Sverige. Det är målet när Selam ska arrangera Ethiocolors första Sverigeturné.
Kulturföreningen Inkonst i Malmö skapade en plan för att bryta rådande normer inom det professionella musiklivet både i Sverige och utomlands.
Slagverksensemblen Kroumata bjöds in till TUM PAC Percussion Festival i Uruguays huvudstad Montevideo och passade samtidigt på att ordna workshoppar och konserter.
Kontaktytorna mellan svensk och amerikansk folkmusik undersöktes av fyra folkmusiker i Nylandsprojektet.
Duon The Pöntinen & Nästesjö Version med luftakrobaten Lynx skapade en speciell föreställning med uruppförande i en trädgård i Les Rosiers-sur-Loire i Frankrike.
Hällevik Tradjazz Festival 2012 bjöd in den professionella jazz- och bluesensemblen Doreen's Jazz New Orleans.
Vem får ta plats på scen? Frågan aktualiseras i föreställningen Gryning i Galamanta som är ett samarbete mellan Share Music Sweden och Blåsarsymfonikerna.
En förnyad jazzfestival genomfördes 2012 med jazzmusiker av högsta klass. Denna gång på flera inomhusscener både i Stockholm och i övriga Sverige.
Konstellationen Jean and the Mean Machine med en riksspelman på fiol och en tangocellist fick stöd för att utveckla en gemensam repertoar.
Svenska kulturkollektivet Femtastic och holländska hiphopkollektivet Dam Dutchess vill med samarbetet Female Urban Exchange/FAM förändra bilden av vad urban musik kan vara.
En guide till några av de nationella och internationella samarbetsprojekt som fått ekonomiskt stöd av Musikverket och som möter publiken nu i sommar.
Operan Den djupaste platsen i Nordsjön är ett nordiskt samarbete som tar publiken till avlägsna platser vid Nordsjöns strand. I slutet av juni uruppförs den i Helsingör.
Ensemblen Vox Pacis reste till The Rhythms of the World Festival i Senegal för att samarbeta med lokala musiker.
Konsert med Duo Gelland, en dansare, en performanceartist, två skådespelare, en forskare och en smyckekonstnär. Det är lika med projektet Sinfonia per due violini.
Svenskt, experimentellt och elektroniskt. Festivalen Swedish Energies i New York bjöd på hyllade framträdanden och unika samarbeten.
New European Ensemble undersöker hur musik och visuell konst kan befrukta varandra i ett nytt verk. I veckan framför de verket på MADE-festivalen under Umeå2014.
Jazzfestivalen i Umeå gör en internationell storsatsning under kulturhuvudstadsåret i Umeå och gästas av 12 Points Festival som presenterar 12 jazzartister från 12 olika länder.
Representanter för den samiska kulturen och den botswanska sankulturen möts under Umeå2014. I helgen blir det seminarium och konserter i Umeå och Stockholm.
Nystartad festival prövar nya grepp under Umeå2014. Med inspiration av Open Source-tanken är målet att göra en festival av och för folket.
Fullt fokus på folk- och världsmusik. Europa är ett huvudtema när Folk- och världsmusikgalan och Open Folk går av stapeln i Umeå 2014.
Det främsta inom svensk musik på fyra av Paris viktigaste musikscener. Tredje upplagan av Svenska Institutets festival ÅÄÖ! bjöd på musik med bland andra Frida Hyvönen.
Följ med på en resa från Stockholm till Dakar. Musikerna Sousou och Maher Cissoko packade bilen full med en dansare, en journalist och en filmare och satte siktet mot Senegal.
Stockholm Chamber Brass presenterade ny svensk kammarmusik under Toronto Soundstream Festival i oktober 2011. Konserterna är en del i ett musikaliskt utbyte mellan Sverige och Kanada.
Världsmusikgruppen Mynta gick samman med några av Indiens främsta musiker för en gemensam turné – med projektstöd från Musikverket. Se resultatet!
Klassiskt skolad sångerska med scenskräck fick tillbaka skapandeglädjen genom dubmusiken och en digitalporta. Möt tonsättaren och musikern Sol Andersson.
Nutida konstmusik från två kontinenter. Svenska Ensemble Son har parat ihop sig med Either/Or från USA med ekonomiskt stöd från Musikverket.
Vad händer när en nutida kompositör, en jazzsångare, en modern dansare, en videokonstnär, en instrumentskapare, en ljusdesigner och musiker förs samman kring temat vatten?
Intercambio är ett möte mellan nutida konstmusik från Sverige och Bolivia. I september visas resultatet i Sverige.
Vad händer när engelsk och svensk folkmusik blandas med storytelling? Stråkkvartetten Methera och scenberättaren Mats Rehnman har svaret.
Såväl språk som stilar blandas vilt i det svensk-sydafrikanska hiphopsamarbetet Kwaai. Under 2013 visas resultatet upp på svenska scener.
Går det att formulera ett musikaliskt uttryck utifrån en ort? Länstonsättaren Malin Hülphers har porträtterat Ånge kommun i Västra Medelpad.
Hur låter framtidens opera? I april samlades representanter från flera nordiska länder för att diskutera musikdramatikens framtid. Projektet har fått ekonomiskt stöd från Musikverket. Se samtalen på webben.
Scenen är hela Gotland, instrumentet är öns alla kyrkklockor och publiken är hela världen. I juni gick en mycket stor konsert av stapeln med ekonomiskt stöd från Musikverket.
Musik möter arkitektur i utställningen Skikt på Färgfabriken i Stockholm. Kan mötet mellan de två disciplinerna fördjupa vår upplevelse av tid och rum? Och vad händer när nya skikt tillförs?
Vad händer när operan flyttas från en storslagen scen och in i någons vardagsrum?
Under våren möts några av Iraks främsta musiker i Sverige. Från exilen i olika länder ger de sig ut på gemensam turné med konserten Vid Tigris utlopp – en hyllning till irakisk musik.
Hur låter Norrland? Den frågan försöker tonsättaren Malin Hülphers besvara i sitt samarbetsprojekt med Scenkonstbolaget Västernorrland. Hülphers besöker sju av de mindre kommunerna i Västernorrlands län för att lyssna på berättelser om invånarnas glädjeämnen, rädslor och vardag.
Ethno Exchange är ett världsmusikläger som sammanför unga musiker från olika delar av världen. Nu har projektet fått fortsatt ekonomiskt stöd från Musikverket.
Ett samarbete mellan gatumusikerna Staff Benda Bilili från Kongo och Musikfabriken på Kulturhuset i Stockholm är lika med projektet Världens DRAG!
Stockholms Saxofonkvartett och turkiska New Music Cooperative strävar åt samma håll – att sprida nyskriven konstmusik till grupper som inte ens vet att genren existerar. Musiksamarbetet har fått stöd från Musikverket.
Open Folk är en mötesplats för den svenska folk- och världsmusikbranschen, en mötesplats som tidigare har saknats.
2 500 år efter att Sofokles skrev Antigone dyker det antika dramat upp i Stockholmsförorten Skärholmen. Den tragiska berättelsen om Antigone har blivit ungdomsmusikal kryddad med nyskriven musik och rap.
Suchet Malhotra, musiker från New Dehli, är en av personerna bakom projektet Namaste, en barnföreställning som länkar samman indisk och svensk musik.
Svenska och Londonbaserade jazzmusiker ska tillsammans ta fram ett innehåll baserat på musikernas personliga erfarenheter och unika stilar.
Hur kan en plats förändras med hjälp av musik och arkitektur? Kan mötet fördjupa vår upplevelse av tid, rum och energi? Det utforskar Kim Hedås och Petra Gipp i samarbetsprojektet Skikt, som genomförs med stöd av Musikverket.
Delar av det svenska musiklivet visade enad front när APAP, The Association of Performing Arts Presenters, höll sin musikmässa i New York. Projektet, som även bestod av en svensk konsertkväll, genomfördes med stöd av Musikverket.