Foto: Sasaki Gouwei Yang, Statens konstråd

Foto: Sasaki Gouwei Yang, Statens konstråd 

Ljudkonst på biblioteket

Den spansk-brittiska konstnären Alex Reynolds har skapat ett unikt ljudkonstverk för Musik- och teaterbiblioteket. Ta på dig hörlurarna och följ med på en suggestiv vandring bland hyllorna.

Numera är det inte bara böcker, manus, noter och skivor som lånas ut på Musik- och teaterbiblioteket. Den som vill kan även låna ett par hörlurar i expeditionen och ta del av ett nytt ljudkonstverk skapat specifikt för biblioteket.

Dramatiserad vandring

Via tydliga instruktioner i hörlurarna guidas besökarna runt i lokalen samtidigt som han eller hon får ta del av en suggestiv berättelse om dolda aktiviteter som pågår i biblioteket nattetidHistorien binds ihop av befintliga element i rummet och inkluderar även ljudinspelningar från Musikverkets arkiv – upplevelsen blir en slags filmisk situation i en verklig miljö.

Lyssna på ett smakprov

Spelas nu: Alex Reynolds Trailer

Bakom konstverket står ljud- och perfomancekonstnären Alex Reynolds som fått uppdraget av Statens konstråd. Under våren spenderade hon mycket tid på biblioteket, lärde känna arkiven och intervjuade personalen om deras arbete.

Alex Reynolds. Foto: Eva Älmeberg, Statens konstråd

Alex Reynolds. Foto: Eva Älmeberg, Statens konstråd

Överväldigad av materialet

– Samlingarna är så enorma att jag blev överväldigad till en början. Jag blev även fascinerad av de anställdas oerhörda engagemang och specialkunskaper. Jag landade i att använda mig av båda delar i konstverket.

Verket har fått titeln Elisabet, Lena, Tobias, Kerstin, Besa, Rikard, Anki – uppkallat efter de bibliotekarier som har lånat ut sina röster och läser Alex Reynolds manus: Elisabet Andersson, Lena Nettelbladt, Tobias Danielsson, Kerstin Carpvik, Besa Spahiu, Rikard Larsson och Ann-Christine Olsson. Materialet spelades in och färdigställdes på Elektronmusikstudion, EMS, som också är en del av Musikverket.

”En häftig upplevelse”

– Först visste jag inte vad jag skulle förvänta mig, det hela var lite svårt att greppa. Men under arbetets gång blev jag mer och mer engagerad både i berättelsen och utförandet. Vi som har lånat ut våra röster och den som lyssnar blir på sätt och vis en del av verket, det är en häftig och ganska intim upplevelse, säger Rikard Larsson, teaterbibliotekarie på Musik- och teaterbiblioteket.

Elisabet, Lena, Tobias, Kerstin, Besa, Rikard, Anki kan höras på plats under bibliotekets öppettider. Hörlurarna lånas ut i expeditionen.

Kommentarer

Leave a Reply