Tommy Koverhults kvintett

1983 års Jazz i Sverige-skiva blev Tommy Koverhults Kvintett. De medverkande denna gång var alla både välkända och högt ansedda jazzmusiker med en mångårig och omfattande verksamhet bakom sig. Vad som var nytt i sammanhanget var gruppen, som hade bildats ett par år tidigare och snabbt kommit att framstå som en spännande konstellation.


Tommy Koverhult (1945–2010) hade i många år tillhört våra främsta tenorsaxofonister och jazzsolister, och det föreföll naturligt att han äntligen fick en egen plattform, där hans improvisationer och kompositioner kunde ställas i förgrunden. Tommy valde också att omge sig med några av våra vid den tiden mest intensiva och uttrycksfulla jazzmusiker, något som utlovade stark musik med tryck och sväng. Gruppen fick ett entusiastiskt mottagande från början, både av kritiker och av jazzpublik runt om i landet.

Tommy Koverhult började spela sax som tonåring. Han fanns i början av 60-talet med i en grupp unga musiker som samlades kring pianisten-kompositören Lasse Werner. Tommy fick också ´utbildning´ genom att lyssna och spela på otaliga jamsessions som hölls i källarklubbar i Gamla Stan. Där fick han också tillfälle att höra tenorsaxofonisterna Bernt Rosengren och Bosse Wärmell och många andra av våra främsta 60-talsmusiker. Tommy deltog i en improvisationsgrupp som trumpetaren Don Cherry drev som studiecirkel på ABF. I slutet av 60-talet deltog han i Bernt Rosengrens kvartett. Tommy var också längre och kortare perioder med i andra jazzgrupper, skivinspelningar, studiojobb och i undervisning. I början av 1980-talet bildade han den kvintett som debuterade på denna skiva. All musik som hörs här är Tommys originalkompositioner.

Tommy Koverhult: Tenor- och sopransaxofon, altflöjt
Bobo Stenson: Piano
Gunnar Bergsten: Barytonsaxofon
Ove Gustavsson: Kontrabas
Leroy Lowe: Trummor

Inspelat i Glenstudio, Stocksund, 17 februari och 9 mars 1983
Tekniker: Rune Persson
Producent: Lars Westin
Redaktör: Lars Silén
Grafik: Pontus Reuterswärd
Omslagsfoto: Liza Bohlin

Läs mer

Visa spårlista

  • 1.
   Sun and Sin Musik: Tommy Koverhult
   5'08

  • 2.
   Butterfly Musik: Tommy Koverhult
   3'49

  • 3.
   Our Friendship Musik: Tommy Koverhult
   3'47

  • 4.
   Easy Driving Musik: Tommy Koverhult
   4'58

  • 5.
   Global Secret Musik: Tommy Koverhult
   2'54

  • 6.
   Budha Musik: Tommy Koverhult
   6'48

  • 7.
   What Not Musik: Tommy Koverhult
   4'15

 • Total speltid
Digital // CAP 21849 // Jazz i Sverige // Jazz // Releasedatum: 5 mars, 2015