The Lost Jugglery/Det förlorade gyckelspelet

Mikael Edlund

Edlund (f. 1950) är sannolikt den förste tonsättaren av konstmusik i Sverige som helt har sin bakgrund i rock- och popmusik. Samtidigt som han på 1970-talet studerade komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Ingvar Lidholm och Arne Mellnäs reagerade han mot den akademiska modernismen med det instrumentala teaterstycket The Lost Jugglery (”Det förlorade gyckelspelet”), som finns med på denna cd och som dessutom fått ge titeln till utgåvan.

Edlund komponerar extremt långsamt och oftast i samspel och dialog med hängivna musiker för att nå fram till ett optimalt förhållande mellan form, innehåll och interpretation. Hans besatta känslighet för utformningen av artikulationen kommer nog bäst till sin rätt i kammarmusiken.Medverkande musiker i Det förlorade gyckelspelet är:  Boel Adler, mezzosopran, Anders Loguin och Anders Holdar, slagverk, Mats Widlund, piano och Chrichan Larson, cello.

Med på cd:n finns även Solo för violin med Mats Zetterqvist, Jord, spelad av Kroumata slagversksensmble, Blue Garden med Trio Mats och Music for Double Wind Quintet med en blåsensemble ledd av Bo Holten.

Läs mer
Visa spårlista
  • 1.
   Solo, for violin Musik: Mikael Edlund Text: Mikael Edlund
   17'01
  • 2.
   Jord Musik: Mikael Edlund Text: Mikael Edlund
   11'00
  • 3.
   Blue Garden Musik: Mikael Edlund Text: Mikael Edlund
   13'08
  • 4.
   Music for Double Wind Quintet Musik: Mikael Edlund Text: Mikael Edlund
   15'54
  • 5.
   The Lost Jugglery Musik: Mikael Edlund Text: Mikael Edlund
   17'12
 • Total speltid 74'15

Compact Disc // CAP 21447 // Nutida // Releasedatum: 15 april, 2009