Rolf Enström

Directions

Rolf Enström är en av våra mest mångsidiga kompositörer med tonvikt på elektroakustisk musik. Här presenteras tre av Enströms verk, Directions, Tjidtjag och Tjidtjaggaise och Slutförbannelser.

Det musikdramatiska verket Tjidtjag och Tjidtjaggaise komponerades för radio efter en beställning från Riksradions Musikdramatiska grupp. Verket vann Prix Italia 1987. Det är en fantasi kring en shamans färd i det shamanska medvetandetillståndet. Här möts uttryck från den gamla samiska kulturen (Tjidtjag är ett fjällområde nordväst om Hornavan och Sädvajaur dit nomadiserande familjer i generationer flyttat med renarna), och dagens tekniska uttrycksmöjligheter.

Directions komponerades 1979 och uppfördes första gången vid Elektronmusikfestivalen på Cirkus i Stockholm samma år. ”Jag har velat arbeta instrumentalt med det elektroniska materialet för att uppnå formuleringar som känns levande”.

Slutförbannelser är en betraktelse, en gestaltning av dödsupplevelser. Det är Enströms personliga tolkning i musik av Elsa Graves diktsamling som utgavs 1977.
Rolf Enströms kompositioners har uppförts över hela världen. Han har samarbetat med både skulptörer, koreografer och fotografer.

Läs mer
Visa spårlista
    • 1.
      Diections Musik: Rolf Enström
      7'16
    • 2.
      Tjidtjag och Tjidtjaggaise Musik: Rolf Enström
      21'11
    • 3.
      Slutförbannelser/Final Curses Musik: Rolf Enström Text: Elsa Grave
      34'29
  • Total speltid 62'56

Compact Disc // CAP 21374 // Nutida // Releasedatum: 1 januari, 1989