Improvisational four

Olga Konkova

Den fjärde volymen i Caprice Records  nyskapande skivserie Improvisational. Denna gång är det den rysk-norska pianisten Olga Konkova som har fått i uppdrag att improvisera över Joni Mitchells låtar. Det är mitt i natten, en tom konsertlokal sånär som på en flygel av större modell och några mikrofoner. Två personer sitter på parkett och samtalar lågmält om en melodi av den kanadensiska sångerskan och gitarristen Joni Mitchell och om vad texten handlar om. Efter en stund skiljs de åt, den ene går in i ett kontrollrum och den andra går upp på scenen och sätter sig framför flygeln. Plötsligt exploderar flygeln av klanger, melodier och rytmer.

Förutsättningarna är samma som för de tidigare utgåvorna i serien: Inspelningen sker nattetid i konsertersalen på Nybokajen 11 och på samma Steinway D-flygel som på de tidigare inspelningarna. Endast en ljudtekniker tillika producent är närvarande vid inspelningen och temat för improvisationerna avslöjas inte för pianisten förrän precis innan inspelningens start.

Olga Konkova föddes i Ryssland och har studerat på Russian Academy of Music i Moskva samt på Berklee College of Music i USA. 1994 flyttade hon till Norge och påbörjade sin professionella bana. Hon har spelat med musiker som Adam Nussbaum, Gary Husband, Jojo Mayer, Ralph Peterson, Jon Christensen, Audun  Kleive, Marilyn Mazur och Bobby Shew för att nämna några. Hon har givit ut fem album i eget namn: ”Going with the Flow” (Curling Legs), ”Her Point of View” (Candid Records), ”Northern Crossings” (Candid Records), ”Some Things from Home” (Candid Records) och ”Unbound” (Alessa Records). Dessutom spelar hon med storbandet Ensemble Denada samt fick ett arbetsstipendium från den norska staten 2007.

Olga är något av en doldis och kan sägas vara en av den skandinaviska jazzscenens bäst bevarade hemligheter trots många skivor och konserter i ryggen. På det här albumet skapar hon med sitt explosiva och passionerade uttryck till trots en väldigt intim och innerlig tolkning av Joni Mitchells låtmaterial. Musiken rör sig helt oförutsägbart mellan plötsliga infall och tonkaskader och kontemplativ melodik och harmonik men hålls samman av Olgas egensinniga personlighet, vilken är ständigt närvarande på den här inspelningen. De musikaliska referenserna rymmer på det här albumet inte bara den amerikanska och skandinaviska jazzen utan även den klassiska musiken, vilket bland annat Olgas fantastiska teknik är en påminnelse om. Kort sagt ett album med en stor dos ryskt hjärta och lika stor dos skandinaviskt vemod!

Läs mer
Visa spårlista
  • 1.
   River Musik: Joni Mitchell Text: Joni Mitchell
   3'01
  • 2.
   Help Me Musik: Joni Mitchell Text: Joni Mitchell
   4'19
  • 3.
   Big Yellow Taxi Musik: Joni Mitchell Text: Joni Mitchell
   3'14
  • 4.
   Ladies of the Canyon Musik: Joni Mitchell Text: Joni Mitchell
   2'53
  • 5.
   Coyote Musik: Joni Mitchell Text: Joni Mitchell
   3'22
  • 6.
   California Musik: Joni Mitchell Text: Joni Mitchell
   2'28
  • 7.
   A Case of You Musik: Joni Mitchell Text: Joni Mitchell
   5'51
  • 8.
   God Must Be a Boogie Man Musik: Joni Mitchell Text: Joni Mitchell
   3'48
  • 9.
   Woodstock Musik: Joni Mitchell Text: Joni Mitchell
   4'37
  • 10.
   Little Green Musik: Joni Mitchell Text: Joni Mitchell
   5'40
  • 11.
   In France They Kiss on Main Street Musik: Joni Mitchell Text: Joni Mitchell
   4'08
  • 12.
   Both Sides Now Musik: Joni Mitchell Text: Joni Mitchell
   3'35
 • Total speltid

Compact Disc // CAP 21799 // Improvisational // Jazz // Releasedatum: 18 november, 2009