Ladies Got The Blues är ett av banden som spelar på Women in Jazz. Foto: Anna Janerås

Ladies Got The Blues är ett av banden som spelar på Women in Jazz. Foto: Anna Janerås 

Women In Jazz intar Göteborg

Den 1–3 oktober arrangeras den första svenska upplagan av Women In Jazz Festival i Göteborg. Festivalen består av konserter, seminarier och möten med syfte att utmana normer och maktstrukturer i musiklivet.

Utredning efter utredning har visat att ojämställdheten är stor inom musikområdet, inte minst inom jazzgenren. Det är något som Women In Jazz Festival vill ändra på.

Festivalen har tidigare gått av stapeln i Washington D.C. i USA. Nu står Sverige på tur och 1–3 oktober hålls festivalen i Göteborg, med ekonomiskt projektstöd från Musikverket.

Späckat seminarieprogram dagtid

Seminarieprogrammet Musik, makt, kön riktar sig både till personer som är verksamma inom musik – oavsett genre – och till musikintresserade i allmänhet. Den övergripande frågan är hur en jämställd musikscen ska uppnås och ämnen som kommer att debatteras är bland annat kvalitetsbegrepp, maktstrukturer, traditioner och kvotering.

Seminarierna är kostnadsfria och öppna för alla som föranmäler sig. De varvas med avskalade och intima konserter med bland andra pianisten Naoko Sakata och saxofonisten Lisen Rylander Löve.

Kvinnor äger scenen

Kvällarna bjuder på konserter och dj-set med enbart kvinnliga musiker på jazzklubben Nefertiti i Göteborg. Ladies Got The Blues, Ellekari Sander Band, Duo Naranjo Weurlander, Raw Sound Sweden och kvintetten Ephemera från USA är några av akterna.

Fullständigt program och information om biljetter hittar du på festivalens webbplats.

Bred uppslutning bakom festivalen

Festivalen invigs av hedersgästen Marie Selander, musiker och författare till boken Inte riktigt lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik. Kultur i Väst står som huvudarrangör i samarbete med Washington Women in Jazz Festival, Föreningen IMPRA och Jazzföreningen Nefertiti. Övriga samarbetsparter är Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet, Gerlesborgsskolan, Riksförbundet Svensk Jazz och Spotlight Väst. Förutom Musikverket genomförs projektet med stöd av även Kulturrådet, Stim och Kultur i Väst.

Fakta

  • Projektnamn: Women In Jazz Project
  • Projektägare: Kultur i Väst
  • Projektstöd från Musikverket: 294 160 kr i ansökningsomgång 2014:2

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.