Makten över musiken.

Makten över musiken.  

Vill omfördela makten över musiken

Föreningen Fritz’s Corners mentorsprogram Makten över musiken är i full gång. Målet är att få in fler kvinnor på de kreativa posterna i musikbranschen. 

Makten över musiken riktar sig till unga kvinnor som vill bli managers, företagsledare, agenter eller artist- och repertoaransvariga. Poster i musiklivet där kvinnor i dag är underrepresenterade. Projektet är ett av nio som fick jämställdhetsstöd från Musikverket i den första sökomgången.

Tufft att ta sig fram

Mentorsprogrammet sammanför kvinnor som är i början av sina karriärer, så kallade adepter, med mentorer som har kommit längre och som har flera års erfarenhet av musiklivet.

Tanken är att de yngre deltagarna ska få ta del av äldre kollegers erfarenheter och kunskap, få tillgång till ett nytt nätverk samt metoder och verktyg för att bryta ojämställda strukturer i branschen.

Många ville delta

Intresset har varit stort. Under hösten sökte 60 kvinnor till mentorsprogrammet, 14 stycken mellan 20 och 31 år antogs. I oktober fick de för första gången träffa sina mentorer och därefter har paren haft kontakt löpande.

– Sedan programmet startade har det börjat röra på sig för flera av adepterna. En fick jobb på bara några månader, andra har skaffat praktik och det håller på att lossna för flera. Det har varit väldigt lärorikt och utvecklande för både adepter och mentorer, säger Lisa Lundgren, projektledare på Fritz’s Corner och ansvarig för Makten över musiken.

Vill förändra musikbranschen

Mentorerna jobbar till vardags bland annat som vd:ar, artist- och repertoaransvariga, pr-ansvariga och bokare. De ställer upp ideellt i projektet.

– Mentorerna har olika bakgrund, men de förenas av en vilja att förändra musikbranschen som den ser ut i dag.

Ny statistik över könsfördelning

Så hur ser det egentligen ut i branschen? En del i projektet har varit att reda på just detta och ta fram statistik över andelen kvinnor och män på nyckelpositioner i musikbranschen. Enligt Makten över musikens siffor är mansdominansen stor, på vissa poster som vd för musikförlag och skivbolag, till och med total.

–­ Vi hoppas att analysen och mentorsprogrammet kan hjälpa till att bryta den manliga jargong och kultur som råder i branschen i dag. Vi hoppas också att fler kvinnor ska våga starta eget om de får tips och vägledning av kvinnor som har gjort det själva tidigare.

Hoppas på fortsättning

Den första omgången av projektet avslutas i maj. Därefter hoppas Lisa Lundgren på en fortsättning.

– Resultatet hittills är väldigt gott och förhoppningsvis kommer projektet att leva vidare med nya kullar av mentorer och adepter.

Läs mer på Makten över musikens webb.

 

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.