Scen från föreställningen Vem har tid. Foto: Andreas Sandlund

Scen från föreställningen Vem har tid. Foto: Andreas Sandlund 

Vem har tid – nyskriven körmusik om tiden

Vem har tid är en nyskriven föreställning för barn- och ungdomskörer. Tre tonsättare har skrivit musiken och texterna bygger delvis på material från de deltagande körerna. Föreställningen hade urpremiär i maj 2013.

Utgångspunkten för Vem har tid-projektet är det moderna samhällets inställning till tid och hur vi människor prioriterar i dag. Tonsättarna Kristina Forsman, Anna Eriksson, Bengt Lundin och Fredrik Hagsted skrev helt ny musik utifrån temat.

Texterna utgick delvis från svar som de unga i de medverkande körerna gett. Ett par exempel på frågor var ”vad är tid?” och ”går tiden olika fort?”. Svaren gav inspiration och en del direkta citat användes, även material av Lennart Hellsing, delar ur Predikaren samt tidigare verk av tonsättarna införlivades i föreställningens musik.

Clowner, körer och orkester

Under hösten 2012 och våren 2013 repeterade körerna, oftast var och en på sitt håll. Samtliga medverkande träffades först på genrepet två dagar före premiären. Då hade även clowner och musiker tillkommit till föreställningen.

Urpremiären av Vem har tid skedde på Artisten i Göteborg den 16 maj 2013, och en vecka senare var det dags att spela på Fregatten i Stenungsund. Föreställningarna på Fregatten skedde med en mindre ensemble musiker och ledde till ett samarbete med orkestern Göteborg Wind Orchestra.

Blåsmusik på samma tema

De fyra tonsättarna komponerade blåsorkesterverk på samma tema som tidigare och några av körstyckena fick nya arrangemang för att passa orkestern. Detta resulterade i två föreställningar, en i Göteborg och en i Alingsås. Projektet har därmed bidragit med nyskriven musik för såväl körer som blåsorkester, samt fyra konserter där clowner, körer och orkester arbetat med en gemensam helhet.

Läs mer om projektet.

Fakta om projektet

Projektnamn: Vem har tid?
Projektägare: UNGiKÖR Västkusten
Beviljades 300 000 kronor i ansökningsomgång 2012:1

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.