Ved under en spelning på Ilkomteatern i Uzbekistan. Foto: Ved

Ved under en spelning på Ilkomteatern i Uzbekistan. Foto: Ved 

Ved i Centralasien

Rockbandet Ved från Malmö packade sina instrument och åkte till okänd mark, närmare bestämt Centralasien. I maj 2014 bar det i väg, bandet besökte fyra länder och spelade drygt tio konserter på tre veckor.

”Vi uppskattar att cirka 1 700 personer har tagit del av vår musik under turnén”, skriver bandet i sin slutrapport. Det blev också flera improvisationsworkshoppar och jamsessions tillsammans med lokala musiker under resan. Ett viktigt mål med turnén var kulturutbyte.

Veds video inför resan

”Vi vill sprida vår musik i den här delen av världen, träffa medmusikanter och utbyta erfarenheter samt öppna en dörr för fortsatt samarbete med de centralasiatiska länderna”, skrev Ved i sin ansökan.

Så blev det också. De stötte på många lokala musiker vilket gjort att deras musikaliska vyer vidgats.

”Framför allt genom de möten vi fått under resans gång med musiker och andra människor inom kultursfären”, skriver de i slutrapporten.

Transnationellt musikprojekt

Musikresan organiserades i samarbete med Centralasiengrupperna (CAG), som ett startskott för deras kultursatsning. CAG jobbar på ett flertal olika sätt med jämställdhet, kultur och rättvisefrågor.

Och kanske har turnén gett ringar på vattnet. Under Veds vistelse i Tadzjikistan så träffade de Samo band från Pamirbergen. De kom bra överens och har hållit kontakten efter resan.

”Nu är målsättningen att utforma ett transnationellt musikprojekt tillsammans med CAG. Till en början vill vi bjuda hit några medlemmar från bandet för att genomföra en intensiv improvisationsvecka tillsammans med musiker från Malmö.”

Fakta om projektet

Mer om Musikverkets stöd till samarbetsprojekt

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.