Why not festival har premiär i Göteborg 30 september.

Why not festival har premiär i Göteborg 30 september. 

Undergroundscenen i fokus på Why not festival

I slutet av september ser en ny festival dagen ljus. Why not festival satsar på lyfta undergroundscenen ur mörkret och förvandla Göteborgs hamn till en två dagar lång pulserande elektrofest.

Det pratas om svensk popmusik på musikexport som Det svenska musikundret. Den nya festivalen Why not vill visa på att Sverige kan mer än pop och lyfter fram den elektroniska undergroundmusiken. Festivalen fick stöd från Musikverket i början av 2016.

Berlinkänsla

Under 30 september och 1 oktober vill arrangörerna förvandla Bananpiren i Göteborg till ett litet Berlin, med dess välbesökta elektroscener.

– I Sverige vet man vad som väntar en när man gå på klubb, fokus på vinstmaximering i stället för musik, funktionell och enformig inredning och alla klär sig ungefär likadant. I Berlin är det tvärtom. Man lägger ned tid och energi på att överraska, förvirra, skapa något nytt hela tiden. Viktigast är DJ:n och bra ljudsystem, säger arrangören Björn Wurmbach.

I ambitionen att skapa Berlinkänslan ingår även att inspirera besökarna i stället för att se dem som kunder, och det har tagits väl emot. Trots att festivalen hålls för första gången har publiken visat stort intresse – drygt 2 000 personer förväntas komma till Bananpiren i helgen.

Svenska och internationella akter

Why not bjuder på ett brett program med såväl svenska som internationella akter, bland andra Hot Chip, Carl Craig, La Fleur, Sandra Mosh, Y+M och Sal Tate. För arrangörerna har det varit viktigt att boka lika många kvinnliga som manliga akter.

Projektets namn: Why not? festival
Projektägare: Secret Island
Stöd från Musikverket: 259 000 kronor i ansökningsomgång 2016:1