Lyssna till Drottningholmsmusiken. Foto: HerrK/Flickr (CC)

Lyssna till Drottningholmsmusiken. Foto: HerrK/Flickr (CC) 

Tre tonsättare

Svensk musik från tre århundraden. Veckans fredagslyssning bjuder på musik av tre av Sveriges största tonsättare genom tiderna – Johan Helmich Roman, Franz Berwald och Hilding Rosenberg.

Johan Helmich Roman (1694–1758) kallas för den svenska musikens fader. Han var violinist, hovkapellmästare och tonsättare. På veckans spellista finns bland annat delar av Romans mest kända verk, Drottningholmsmusiken, som skrevs till Ulrika Eleonoras och Adolf Fredriks bröllop 1744.

Trio av svenska tonsättare

Spellistan innehåller även musik av tonsättaren och pedagogen Franz Berwald (1796–1868). Här spelas hans symfonier av bland andra Helsingborgs Symfoniorkester och Berlinfilharmonikerna.

Sist men inte minst i vår trio av svenska tonsättare har vi 1900-talstonsättaren Hilding Rosenberg (1892–1985). Rosenberg musik hör hemma i den tidiga modernismen med influenser från såväl musikhistorien som hans egen samtid.

Gemensamt för de tre, förutom att de återfinns på veckans spellista, är att nästan samtliga av deras handskrivna originalnoter finns i Musik- och teaterbibliotekets samlingar. Trevlig lyssning!

Till spellistan

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.