Alexandra Nilsson kommer att delta i projektet New Music Incubator Neringa. Foto: Adrian Knight

Alexandra Nilsson kommer att delta i projektet New Music Incubator Neringa. Foto: Adrian Knight 

Tonsättare från EMS till projekt i Litauen

New Music Incubator Neringa är ett forum där professionella utövare, kompositörer och ljudkonstnärer inom samtidsmusik kan mötas och samarbeta. Den 8–13 april äger första fasen av projektet rum i Neringa i Litauen. Projektet har tjugo deltagare och Elektronmusikstudion, EMS, skickar Alexandra Nilsson och Jan Liljekvist att medverka.

New Music Incubator Neringa samlar elektroniska musiker, kompositörer, improvisatörer och ljudkonstnärer från de nordiska och baltiska länderna och ger dem möjlighet att utveckla sin kreativitet och skapa nätverk. Projektet leds av Martin Q Larsson, kompositör och ordförande för Föreningen svenska tonsättare (FST) och den litauiska kompositören och läraren Ruta Vitkauskaite.

Den 8–13 april anordnas fas ett av projektet i Neringa i Litauen. Elektronmusikstudion, EMS, har i dialog med New Music Incubator valt ut två tonsättare som kommer att medverka.

Kompositör och ljudläggare

Alexandra Nilsson är trumpetare, kompositör och ljudläggare inom teater och film. Hon är främst verksam i ljud- och performanceduon SISTER LOOPS och i kompositörskollektivet Tonmakeriet. Hon har även skrivit musik till Suzanne Ostens senaste uppsättningar på Unga Klara och Riksteatern. Tidigare har hon arbetat som trumpetare och kompositör inom jazz och storband.

Mångsidig musiker

Jan Liljekvist har varit verksam som musiker och kompositör sedan 1970-talet. Han inledde sin musikaliska bana med att spela flöjt, klarinett och saxofon och har medverkat i allt från storband och symfoniorkestrar till rockgrupper, metalband och folkmusikgruppen Två Fisk & En Fläsk.

Mellan 1996–2000 studerade Jan Liljekvist elektroakustisk komposition vid EMS studior i Stockholm. I dag skapar han musik till dansföreställningar, teater, kortfilmer och konstinstallationer.

Utöver de två tonsättarna från Elektronmusikstudion kommer de svenska musikerna Benjamin Quigley och Johannes Bergmark att delta i NMI i Litauen.

Nya musikstycken

Varje dag under New Music Incubator Neringa kommer de tjugo deltagarna att skapa nya musikstycken i nära samarbete, stycken som sedan kommer att framföras samma kväll. Konserterna kommer att vara interna och utan publik.

I september sker fas två av New Music Incubator Neringa. Då möts deltagarna i Oslo under Ultima Oslo Contemporary Music Festival. Där kommer de att omarbeta några av musikstyckena från fas ett för att framföra dem vid en publik konsert under festivalen.

Mer info om New Music Incubator Neringa.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.