Patti Smith.

Patti Smith. Foto: Man Alive!/Flickr (CC)

Tips om en prisad rockikon

Den som missade chansen att se rockikonen Patti Smith i sommar kanske kan trösta sig med hennes hyllade självbiografi Just Kids. Den och mer av artisten finns att låna på Musik- och teaterbiblioteket.

Musiker, författare och konstnär. Patti Smith är en av rockens riktiga storheter. Förra året belönades hon med det prestigefyllda Polarpriset för sin långa karriär och säregna blandning av rock och poesi. 37 år efter att debutalbumet Horses släpptes är Patti Smith fortfarande högaktuell, tidigare i år släpptes hennes elfte album, Banga, och under sommaren har hon turnerat i Europa med bland annat två Sverigespelningar.

Den som är nyfiken på Patti Smith kan med fördel bege sig till Musik- och teaterbiblioteket där hennes prisade självbiografi Just Kids från 2010 finns att låna. Boken skildrar ungdomen i New Jersey, arbetet som fabriksarbetare, flytten till New York på 60-talet och livet på det legendariska Chelsea Hotel bland storheter som Jimi Hendrix och Janis Joplin. Som en röd tråd genom boken löper hennes nära förhållande till konstnären Robert Mapplethorpe.

På biblioteket finns dessutom noter till Patti Smiths musik, dokumentärfilmen Dream of Life från 2008 och fler böcker av och om artisten.

Till bibliotekets katalog

Kommentarer

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.