Vissångerskan Thyra Karlsson. Foto: Privat

Vissångerskan Thyra Karlsson. Foto: Privat 

Thyra Karlsson – porträtt från Caprice

Den jämtländska vissångerskan Thyra Karlsson hade en bred repertoar som omfattade allt från barnvisor till schlagermelodier. Caprice Records har gett ut några av hennes visor på cd som en del i Svenskt visarkivs serie Sångarporträtt.  

Sångarporträtt: Thyra Karlsson är den tredje delen i serien Sångarporträtt som presenterar sångarpersonligheter ur Svenskt visarkivs samlingar.

En bred visrepertoar

Thyra Karlsson (1912–2001) växte upp i Jämtland och kom tidigt i kontakt med musik, såväl i hemmet som utanför. Hennes repertoar med visor hade en stor bredd och är ganska typisk för folklig vissång under 1900-talets första decennier. Här finns barnvisor, skolvisor och skillingtrycksvisor men även väckelsesånger, kärleksvisor och schlagers.

Musikvetaren (och tidigare chefen för Svenskt visarkiv) Märta Ramsten som tillsammans med Ville Roempke gjort inspelningarna med Thyra, har i texthäftet skrivit initierat om inspelningarna och de visor som till sist blev utvalda att vara med på denna cd som ges ut på Caprice Records, en del av Musikverket.

Dubbelt uppmärksammad

Att få bli utgiven på skiva var en dröm för Thyra Karlsson som tyvärr gick i uppfyllelse först efter hennes bortgång 2001. Men just i år blir hon uppmärksammad ordentligt då folkmusikgruppen Triakel ger ut en cd med delar av Thyras repertoar. Sist på denna cd som Caprice ger ut finns två smakprov från Triakels mycket fina tolkningar av Thyra Karlssons låtar: ”Gubben och Gumman” och ”Om jag en gång en man ska ha”. Båda dessa finns även i Thyras versioner.

Läs mer om Sångarporträtt: Thyra Karlsson och ta del av låtlistan.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.