Blodspår i arkiven - brott och musik möts i arkivens mörkaste vrår.
Temakväll: Blodspår i arkiven
Välkommen till en spännande kväll där brott och musik möts i arkivens mörkaste vrår. Under temakvällen ”Blodspår i arkiven” får du höra om verkliga brott med koppling till Svenskt visarkivs samlingar.
Vi tar dig med på en resa genom mord, mysterier och musik – från spelmannen Albert Granlunds våldsamma öde till dragspelens roll i kriminalhistorien och visor som speglar brott från gångna tider.
Datum: onsdag 9 oktober
Tid: kl. 17.30
Plats: Musik- och teaterbiblioteket, Tegeluddsvägen 100, Stockholm
Fri entré! Ingen föranmälan krävs, begränsat antal sittplatser.
Medverkande: författaren Peter Bergström samt Visarkivets Wictor Johansson och Karin Strand.
Albert Granlund – mördaren och musiken
Möt poeten Dan Anderssons granne Albert Granlund, en lysande spelman från det isolerade Skattlösberg i Grangärde finnmark. Hans skicklighet som musiker var vida omtalad, men i den ljusa gåvan fanns också ett stort mörker. Ett mörker som slutade med mord och ett försvinnande som hör till de stora svenska kriminalmysterierna.
Författaren Peter Bergström berättar om en tid då lagen slutade vid Långvasselbron och spelmannen Albert Granlund spred skräck omkring sig.
Albert Granlunds efterlämnade noter bevaras idag i Svenskt visarkiv. Vi får höra klingande exempel ur mördarens repertoar, spelad på hans egen fiol av spelmannen Jonas Hentati Sundberg.
Dragspelsbrott: Handklaveret i kriminalhistorien
Dragspelsmusik förknippas ofta med svensk sommaridyll och glada pensionärer. Men dragspelet har också en mörkare historia. I sin ungdom kunde instrumentets toner anklagas för att uppmana till kriminellt beteende och dragspelare misstänkas för mördare.
Wictor Johansson, forskningsarkivarie och enhetschef på Svenskt visarkiv, följer dragspelet på samhällets skuggsida bland kriminella pojkligor, italienska immigrantmusiker och vinddrivna existenser på sjaskiga krogar.
True crime i skillingtryck
En kvinna mördas med en förgiftad smörgås i Ystad 1698. En far och dotter lever som man och hustru i Göteborg 1741. En mor slår ihjäl sin nioåriga dotter för att själv få dömas till döden i Stockholm 1774. Dessa händelser är bara några av de hundratals brottmål i historien som blivit föremål för visor.
Arkivchef Karin Strand berättar om denna slags brottsrapportering och om de verkliga historier som ruvar bakom dem.