Del av notbladet till Elegie från 1887.

Del av notbladet till Elegie från 1887. 

Talande notblad från sent 1800-tal

Valborg Aulin skrev musikstycket Elegie, hennes bror Tor arrangerade. Men på notbladet som nyligen hittades i Musik- och teaterbibliotekets samlingar ser det nästan ut att vara tvärtom.

Notbladet till Elegie från 1887.

Notbladet till Elegie från 1887 (klicka på bilden för att se den i större format).

Kungl. Musikaliska akademien inventerade nyligen bibliotekets stora arkiv på jakt efter en borttappad repertoar. Arbetet har resulterat i en förteckning med över 1 000 verk skrivna av drygt 70 olika kvinnor. Målet är nu att lyfta fram dem i ljuset.

Talande typografi

Ett av verken är Elegie, skriven av tonsättaren Valborg Aulin (1860–1928). På notbladet från 1887 står hennes namn mycket riktigt direkt under den dekorerade titeln. Men det namn som får mest utrymme på sidan är hennes brors, Tor Aulin (1866–1914), som arrangerat stycket. Bokstäverna i hans namn är dubbelt så stora.

Detta märkliga faktum är något som radioprogrammet Klassisk morgon med Önska i P2 har uppmärksammat. De passade även på att spela Valborg Aulins Elegie, med musikerna Semmy Stahlhammer och Love Derwinger. Lyssna på Sveriges Radios webbplats, 37 minuter och 15 sekunder in i programmet.

Låna noterna

Den som har lånekort på Musik- och teaterbiblioteket och därmed tillgång till Naxos Music Library, kan lyssna på stycket även den vägen. Noterna till Elegie finns att låna på biblioteket.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.