Swedish Music Hall of Fame öppnar på Scenkonstmuseet den 4 maj 2018. Foto: Andreas Beronius 

Swedish Music Hall of Fame på Scenkonstmuseet

Folkkära artister, okända förnyare och en färgsprakande hitkavalkad. Den nya utställningen Swedish Music Hall of Fame riktar strålkastarljuset mot populärmusikens kulturarv och hyllar några av Sveriges främsta musikskapare genom tiderna.

Varje år utser Swedish Music Hall of Fames expertjury ett antal musikskapare som har haft betydande inflytande över populärmusikens utveckling i Sverige. Karl-Gerhard, Abba, The Latin Kings och Lill-Babs är några av de som hittills har valts in i det prestigefyllda sällskapet.

Ny utställning på Scenkonstmuseet

Den 4 maj efter slår den nya utställningenScenkonstmuseet upp portarna för besökarna.

– Vi ser verkligen fram emot att kunna tillgängliggöra och visualisera vår utställning om svensk populärmusik i detta fantastiska läge och sammanhang. Vi kommer nu kunna ge de invalda i Hall of Fame den uppmärksamhet de förtjänar och vi är övertygade att detta samarbete med Scenkonstmuseet kommer att stärka populärmusikens status som kulturarv, säger Charlotte Wiking, vd för Swedish Music Hall of Fame.

Långsiktigt samarbete

Scenkonstmuseet och Swedish Music Hall of Fame planerar även att samarbeta kring program och insamling av föremål.

– Scenkonstmuseet har en av världens främsta musiksamlingar, men just inom populärmusiken finns stora luckor att fylla. Det här samarbetet ger oss möjlighet att arbeta långsiktigt med att stärka våra samlingar. Syftet med både utställningen och insamlingen är att ge populärmusiken dess rättmätiga plats i kulturarvet, säger Daniel Wetterskog, chef för Scenkonstmuseet.

Utställningens andra del, som är under utbyggnad, har ett kulturhistoriskt fokus. Här kommer besökarna kunna ta del av berättelsen om musikens utveckling från 1920-talets dansrestauranger och jazzorkestrar fram till det svenska musikundret i dag.

2018 års invalda i SMHoF

Den 3 maj tillkännagavs 2018 års nykomlingar i SMHoF:

Broder Daniel
Doris
Europe
Kai Gullmar
Marie Bergman
Ted & Kenneth Gärdestad
Titiyo