Det etiopiska bandet Ethiocolor live på scenen. Foto: Helene Lundgren

Det etiopiska bandet Ethiocolor live på scenen. Foto: Helene Lundgren 

Sverigeturné med Ethiocolor

Att utveckla musiklivet i Etiopien och Sverige. Det är målet när musikorganisationen Selam ska arrangera det etiopiska bandet Ethiocolors första Sverigeturné.

Ethiocolor är ett etiopiskt folkloreband som utgörs av musiker och dansare under ledning av den professionella folkdansaren Melaku Belay. Bandet blandar musik från olika delar av Etiopien och använder traditionella instrument som kirar (en slags lyra), washint (flöjt) och kebero (trummor). Instrumenten förstärks och arrangeras i en modern tappning. Musiken och danserna skapar tillsammans en mångfacetterad bild av Etiopiens rika musikarv.

Samarbete med Selam

Sedan starten har Ethiocolor haft ett nära samarbete med Selam. Gruppen har utvecklats genom det kulturbiståndsarbete som organisationen bedriver i Etiopien. Bandet har fått en hängiven publik i sitt hemland och har även nått ut utanför Etiopien då de uppträtt i utlandet.

Ethiocolors kommande debutalbum har spelats in i Selams studio i Addis Abeba, med fonogramstöd från Statens Kulturråd. Inspelningen har involverat musikern Andreas Unge som producerat skivan, på uppdrag av Selam, samt ljudteknikern Stefan Sundström.

Sverigeturné under hösten

Med skivan i bagaget ska Ethiocolor genomföra sin första Sverigeturné i höst.

– Då det i Etiopien inte finns den infrastruktur som krävs för att nå ut som musikgrupp, vill detta arrangemang kompensera för denna brist, med ett projekt som utvecklar musiklivet i både Etiopien och Sverige, skriver Selam i sin projektbeskrivning.

Turnén är planerad att äga rum i oktober/november 2014 och ska förutom konserter innefatta workshops och studiebesök. Hittills är konserter bekräftade i fyra städer: Stockholm, Göteborg, Umeå och Malmö.

Målgruppen för turnén är, enligt Selam, både kulturkonsumenter som är vana att ta del av utbudet på etablerade kulturinstitutioner såväl som de som mer sällan hittar dit.

Utöver turnén i Sverige har Ethiocolor valts ut till årets WOMEX-mässa som äger rum i Santiago de Compostela i oktober. Ethiocolor är det enda bandet med svensk anknytning i festivalens officiella showcase-program.

Fakta

Projektägare: Selam

Projektet beviljades 420 210 kronor i ansökningsomgång 2014:1

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.