Nordiska flaggor. Foto: Blue Square Thing (CC/Flickr)

Nordiska flaggor. Foto: Blue Square Thing (CC/Flickr) 

Svensk musik så in i Norden

Att etablera det fria svenska musiklivet utomlands – det är målet för samarbetet mellan Musikverket och Export Music Sweden. Hittills har det lett till flera seminarier om att arbeta med kultur utanför Sveriges gränser. I dag äger ett fjärde seminarium rum i Stockholm om hur den svenska musikbranschen arbetar i Norden.

Ett treårigt samarbete

Export Music Sweden, ExMS, arbetar för att öka den svenska musikbranschens exportintänkter och sätta svensk musik på kartan. Under 2012 startade Musikverket och ExMS ett treårigt samarbete som syftar till att etablera det fria svenska musiklivets närvaro utomlands.

Ett av uppdragen som Export Music Sweden fick genom samarbetet var att anordna nätverksträffar och utbildningar för svenska musikaktörer som söker sig utomlands. Hittills har detta resulterat i tre filmade seminarier om kulturarbete utanför Sverige.

Musikexport i Norden

I dag äger det fjärde seminariet rum på Nalen i Stockholm, med rubriken Export till Norden. Frågor som kommer att beröras är hur en turné eller release läggs upp och hur de olika nordiska marknaderna skiljer sig åt. I panelen medverkar bland andra Anna Hildur, program director för Nomex, och Hilda Sandgren från MTA production. Seminariet filmas och kommer senare att finnas på Export Music Swedens webbplats. Mer info om seminariet.

Tre filmade seminarier

Det första seminariet hölls i september 2013 och handlade om arbetstillstånd och visum i USA. Representanter från amerikanska ambassaden och juristfirman Bird & bird berättade om olika typer av tillstånd och hur man ansöker om dem. I panelen fanns också Tommi Rasmussen från MTA Production och Sara Källberg från Versity Music som båda har erfarenheter av att söka arbetstillstånd och visum i USA.

I oktober 2013 hölls det andra seminariet. Denna gång var ämnet digital konsumtion av musik och representanter från Spotify, Wimp och Phonofile medverkade i panelen. Ifpi Sverige, som företräder svenska musikbolag, berättade om konsumentmarknaden för fysiskt och digitalt musikmaterial. Detta seminarium är under redigering och finns snart på Export Music Swedens webbplats.

Det tredje seminariet hölls i november 2013 och fokuserade på ekonomiskt stöd till det fria musiklivet i nationella sammanhang. Isabel Thomson, internationell koordinator från Musikverket, och representanter från Kulturrådet och Konstnärsnämnden berättade om vilka ekonomiska stöd de kan erbjuda internationella musikprojekt.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.