Janos Solyom

Janos Solyom 

Solyom spelar Rachmaninoff

Med en teknisk förmåga utöver det vanliga bemästrade han Sergej Rachmaninovs komplicerade verk. Nu återutger Caprice Records två Janos Solyoms tidigare album.

Med anledning av den ungersk-svenska pianisten och kompositören Janos Solyoms bortgång i år (2017) återutges digitalt de två album med musik av Sergej Rachmaninov (Rachmaninoff, engelsk stavning) som han spelade in för Caprice Records. De två LP-skivorna har här slagits ihop till ett större album som återspeglar den rika mångfalden av uttryck och tekniska utmaningar som Rachmaninovs musik innehåller.

Janos Solyom gick den långa vägen för att uppnå bemästrandet av musiken och sitt instrument. Att grannarna ringde Hälsovårdsnämnden och klagade över att någon sitter och över skalor på piano åtta timmar om dagen var bara ett av många tecken på den bländande tekniska förmågan han övade upp – och tekniskt kommer Rachmaninovs musik alltid att vara ett mästarprov för mästare.

De två ursprungliga LP-skivorna spelades in 1972 och 1976, i Berlin resp. Stockholm. Som bonusspår finns en ljudupptagning från studioarbetet i Berlin med, som visar på de många svårigheter och utmaningar man kan stöta på under en känslig studioinspelning. Denna utgavs ursprungligen på en EP namngiven Krachmaninov & Janos Solyom som var avsedd för ”information och stimulans”.

Läs mer 
Lyssna på Janos Solyom Plays Rachmaninoff på Spotify eller köp i iTunes