Konstnären Yoko Seyama, tonsättaren Benjamin Staern och dirigenten Christian Karlsen har skapat verket Saiyah. Foto: Föreningen Kammarmusik NU

Konstnären Yoko Seyama, tonsättaren Benjamin Staern och dirigenten Christian Karlsen har skapat verket Saiyah. Foto: Föreningen Kammarmusik NU 

Se musik? Höra färg?

Musiken tar form och färgerna blir ljud. Hur låter röd? Och vilken färg har olika toner? Konstnären Yoko Seyama, tonsättaren Benjamin Staern och dirigenten Christian Karlsen har skapat ett verk som utforskar dessa frågor.

Verket kretsar kring det neurologiska tillståndet synestesi som innebär en sammankoppling i hjärnan mellan två sinnen. Rent konkret kan det innebära att en person som hör musik också ser den, till exempel i form av olika färger.

Precis så är det för tonsättaren Benjamin Staern. Han har synestesi sedan födseln och ser färger när han hör musik och hör musik när han ser färger. För att utforska detta tillstånd har han tillsammans med föreningen Kammarmusik NU, New European Ensemble och den japanska multimediakonstnären Yoko Seyama genomfört projektet Se musik? Höra färg? Arbetet resulterade i Saiyah, ett alkonstverk som kopplar ihop toner, färg och form.

Premiär i Umeå

För att skapa verket genomfördes workshoppar i Haag, Berlin, Stockholm och Umeå. Centralt i den konstnärliga processen var att det visuella och det musikaliska hela tiden sågs som lika viktiga delar i projektet, inget fick komma i skuggan av det andra.

Inom ramen för Se musik? Höra färg? förbereddes också framförandet av Saiyah. Yoko Seyamas visuella delar konstruerades, tillsammans med New European Ensemble och NorrlandsOperan planerades uppförandet. Totalt tog det två år att utveckla Saiyah.

Urpremiären skedde på MADE-festivalen i Umeå den 7 maj under kulturhuvudstadsåret 2014. Verket framfördes av New European Ensemble, medan den Yoko Seyamas ljusskulptur synkroniserades i realtid med musiken och fyllde hela Norrlandsoperans konsertsal med färg och form.

Fakta om projektet

Projektnamn: Se musik? Höra färg?
Projektägare: Föreningen Kammarmusik NU
Beviljades 110 000 kr i ansökningsomgång 2012:4

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.