Foto: harmon/Flickr (CC)

Foto: harmon/Flickr (CC) 

Rösträtt LABB skapar musikappar för barn

Rösträtt LABB vill skapa en digital plattform där barn kan lyssna och skapa musik. Förskolebarn har varit med och utvecklat produkten.

Syftet med Rösträtt LABB är att göra musik mer lättillgängligt för barn och samtidigt ge professionella musiker mer förståelse för barns livsvärldar. Projektet påbörjades hösten 2012 och avslutades under 2013. Initiativtagare är musikverksamheten på Malmö högskola och projektdeltagarna har arbetat tillsammans med 40 barn på två förskolor. Även tolv pedagoger har deltagit.

Musikapp till telefon och läsplattor

Projektet har bestått av två delar: AppCamp och DoReMix. I AppCamp har förskolebarn fått vara med i processen att skapa en musikapplikation till mobiltelefoner och läsplattor. Detta har de gjort tillsammans med professionella musiker, kompositörer och pedagoger. Malmö högskola har dragit flera lärdomar som de tar med sig i sitt fortsatta arbete.

”Apparna där barnen kan använda sina egna röster håller längst”, skriver de i projektredovisningen.

Musikspelare för barn

DoReMix handlar om att ta fram en musikspelare på barns villkor. Även här genomfördes en rad olika experiment med förskolebarnen. I musikspelaren ska varje låt ska vara ett rum av möjligheter till interaktion, man ska bland annat kunna leka med låtarna, göra om dem och sjunga till dem. Det ska vara en plattform för musikskapande – men även en bank där barnmusik samlas.

Projektet ses som en förstudie och nu är tanken att fortsätta utveckla Rösträtt LABB.

”Vi är mycket stolta och nöjda med våra resultat, men det finns ständigt möjligheter till att utveckla allting lite mer”, skriver Malmö högskola i projektredovisningen.

Läs mer om Rösträtt LABB

Fakta om projektet

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.