Utsnitt från faksimil av Johan Helmich Romans Drottningholmsmusik.

Utsnitt från faksimil av Johan Helmich Romans Drottningholmsmusik. 

Roman för stora och små

Lördag den 26 oktober är det 319 år sedan Johan Helmich Roman (1694–1758), även kallad den svenska musikens fader, föddes. Ladda ner noter och följ med på ett akustiskt äventyr.

Musik- och teaterbiblioteket har en hel del att bjuda på i sammanhanget. I bibliotekets samling finns nära nog hela Romans kända produktion och materialet ligger till grund för såväl notutgåvor som forskning. Noterna till de cirka 1 000 verken är digitaliserade och kan fritt laddas ner och skrivas ut.

Ladda ner noter

Sök efter mer Roman-material i bibliotekets katalog

Senor och fårtarmar

Den som vill kan även följa med på ett tonsatt 1700-talsäventyr, främst avsedd för de något yngre lyssnarna. Skivan Johan Helmich Roman, passande nog döpt efter huvudpersonen, ingår i Caprice Records serie Klassiker för barn.

Under berättaren Henric Holmbergs ledning får vi här möta Roman redan som 7-åring, ett underbarn som uppmärksammades för sitt fantastiska fiolspel, tidsenligt spelande på violinsträngar av senor och fårtarmar. I rollen som Roman själv hör vi ingen mindre än Lennart Jähkel.

Musik för fest

Vid 16 års ålder anställdes Roman vid Hovkapellet. Hans musikaliska resa fortsätter utomlands och snart komponerar han egen musik. Så småningom utnämns Roman till förste hovkapellmästare av drottningen Ulrika Eleonora och det blir hans uppgift att skriva ny musik till varje kunglig fest och högtid.

Lyssna på ett smakprov

Kasta dig direkt in i handling, mitt under pågående storbrand i slottet Tre kronor i Stockholm år 1967.

Spellista
Spelas nu:

Johan Helmich Roman

  1. Slottsbranden 0’48
  2. Olyckor eller… 3’32
  3. Den stora barncomedien 3’42
  4. Första fiol 3’08
  5. I Bender 4’38

Hela skivan finns att låna på biblioteket.

Mer av den svenska musikens fader

”Äta litet, dricka vatten…” Nej, det rör sig inte om något nytt bantningsrön, det är i själva verket inledningsorden till en namnlös fastlagsvisa med musik av Roman och text av Olof von Dalin (1708–1763). Visan finns i flera exemplar i bibliotekets samlingar, i form av två Romanautografer och tre avskrifter. Läs mer!

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.