Freddy Mercury 1977. Foto: Klaus Hiltscher/Flickr (CC)

Freddy Mercury 1977. Foto: Klaus Hiltscher/Flickr (CC) 

Queen of spellistor

Gillar du spexiga, operainspirerade 70-talsrockband med fäbless för tajts? Då kommer du att älska veckans spellista.

Oavsett om du letar efter handskrivna noter med flera hundra år på nacken eller en spellista med ett av 1970-talets största rockband så är Musik- och teaterbiblioteket ett säkert kort. Den musikaliska bredden i samlingarna och expertisen hos de anställda vet knappt några gränser.

När bibliotekarien Astrid Evasdotter Smith fick fria händer på veckans spellista föll valet på ett av hennes favoritband sedan barnsben – det brittiska rockbandet Queen.

Varvade Radio Ga Ga med barnvisor

”Queen är ett av mina absoluta favoritband. Ändå skulle jag inte kalla mig ett fan. De har liksom bara alltid funnits där. Mina föräldrar lyssnade ofta på dem när jag växte upp på 1980-talet, och tillsammans med barnvisorna lärde jag mig snabbt att sjunga med i refrängen till Radio Ga Ga. Det är ju faktiskt barnspråk. Eller syftar det kanske på det engelska ordet ”gaga” (=gaggig, senil), förresten? Ja, man ser saker annorlunda med en vuxens ögon.

Och hör saker annorlunda med en vuxens öron! Både ur den musikaliska och den textmässiga aspekten. När jag började lära mig engelska kunde jag i princip förstå det bokstavliga i en låt som Fat Bottomed Girls. Men som vuxen kan jag verkligen uppskatta humorn i berättelsen om berättarjaget som fick en böjelse för storväxta kvinnor på grund av sin barnflicka.

Koppling til klassiska kupletter

Jag förstår också musiken bättre efter att jag har hunnit lyssna på mer musik. I dag kan jag passa in de musikaliska referenserna i musikhistorien. Det gäller både de mera kuplettliknande låtarna, där bandet driver med den musiktradition de är uppvuxna med, och de rena rockdängorna, där jag uppfattar det som att de driver med sig själva. Kanske är det bara jag, men finns det inte ett inslag av självironi och humor i nästan all hårdrock?

Förutom förståelsen är det förstås omöjligt att inte älska Queen för deras helt enkelt fantastiska låtar! Ni kommer eventuellt att sakna en del av bandets största hits i spellistan. Den är högst personlig men inte alltför kontroversiell, hoppas jag. Jag satte ihop den en förmiddag på jobbet, genom att helt enkelt plocka in låtarna i den ordning jag fick lust att lyssna på dem, en i taget. Den är alltså inte sammanställd utifrån någon särskild idé, utan mer som en lyssningsvandring genom bandets produktion.  Hoppas att den ger er en bra start på helgen! Lyssna nedan eller på Spotify.

Läs mer och spela

Det finns förstås en del material av och kring Queen i Musik- och teaterbibliotekets samlingar. Om man vill läsa om bandet, finns det böcker här.

Och om man vill spela deras musik, finns det noter här.

Queens officiella webbplats kan man läsa mer om bandet.

Det har pratats länge om en film om Freddie Mercury, senaste nytt verkar vara att man ska börja filma 2013, med Sacha Baron Cohen i huvudrollen.”

/Astrid Evasdotter Smith

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.