Mixaren Mali Boi och Christopher Chang Larsen. Mali Boi är grundare och producent på Block Beattaz. Foto: Mokument Media

Mixaren Mali Boi och Christopher Chang Larsen. Mali Boi är grundare och producent på Block Beattaz. Foto: Mokument Media 

På jakt efter hiphopens musikaliska rötter

Mokument Media ville till sina musikaliska rötter och ställde siktet mot USA. Väl på plats skapade de musik tillsammans med rappare och musiker från den amerikanska södern.

Tony Lundan och Christopher Chang Larsen står bakom Mokument Media och Level 8 Studio i Botkyrka kommun. De bedriver studioverksamhet och producerar modern, urban musik, mestadels hiphop. I september 2013 åkte de till Alabama i USA för att kombinera svensk och amerikansk musik.

”Vi vill belysa originalmusiken bakom hiphop-beatsen och lyfta fram rötterna som den till synes rotlösa populärmusiken i dag härstammar från”, skrev de i sin projektansökan.

Flera amerikanska musiker

Väl på plats i USA spenderade de mycket tid i studion. De samarbetade med de amerikanska musikerna ST 2 Lettaz, Mic Strange och Norty Hugh. Christopher Chang Larsen hade med sig 30 låtar som artisterna fick skriva texter till.

Ytterligare några musiker hoppade på under projektets gång och medverkade på flera låter: Bransen Edwards på piano, Jonathan Cantrell spelade saxofon och Malcolm ”Mac” Barnes på bas. Det blev till slut åtta låtar som samlats på ett album.

”Vi fick en bred mångfald över de åtta låtar vi valt ut till den slutliga versionen”, skriver Tony Lundan och Christopher Chang Larsen i sin redovisning.

Videoblogg från resan

Under besöket i USA gjordes också ett flertal intervjuer med dagstidningar och radiostationer. Projektet har även uppmärksammats i svensk media. Resan dokumenterades också på film och släpptes som en videoblogg på Youtube.

Samtliga avsnitt av videobloggen finns här.

Tanken är att projektet ska leva vidare. Musiken som skapats ska utvecklas till en liveshow tillsammans med både rappare och livemusiker.

Fakta om projektet

Projektnamn: Svenska kompositörer i samarbete med musiker från den amerikanska södern
Projektägare: Mokument Media
Samarbetspart: Slow Motion Soundz, LCC
Beviljades 100 000 kronor i ansökningsomgång 2013:1

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.