Scenkonstmuseet på Sibyllegatan 2. Foto: Jonas André/Scenkonstmuseet

Scenkonstmuseet på Sibyllegatan 2. Foto: Jonas André/Scenkonstmuseet 

Nytt samarbete med Swedish Music Hall of Fame

Populärmusikens kulturarv lyfts fram i rampljuset. Swedish Music Hall of Fame tar plats på Scenkonstmuseet med en ny utställning som ska berätta Sveriges moderna historia genom dess musik. Utställningen öppnar under våren 2018.

Sveriges musikälskare har något att se fram emot. I vår öppnar en ny permanent utställning om svensk populärmusikhistoria på Scenkonstmuseet i Stockholm. Utställningen kommer att bestå av två delar. Förutom själva Hall of Fame där de hittills 39 musikskapare som valts in i sällskapet hedras, kan besökare ta del av berättelsen om musikens utveckling från 1920-talets dansrestauranger och jazzorkestrar fram till det svenska musikundret i dag.

Ny utställning om populärmusik

– Vi ser verkligen fram emot att kunna tillgängliggöra och visualisera vår utställning om svensk populärmusik i detta fantastiska läge och sammanhang. Vi kommer nu kunna ge de invalda i Hall of Fame den uppmärksamhet de förtjänar och vi är övertygade att detta samarbete med Scenkonstmuseet kommer att stärka populärmusikens status som kulturarv, säger Charlotte Wiking, vd för Swedish Music Hall of Fame.

Scenkonstmuseet och Swedish Music Hall of Fame planerar även att samarbeta kring program och insamling av föremål.

Viktigt del av kulturarvet

– Scenkonstmuseet har en av världens främsta musiksamlingar, men just inom populärmusiken finns stora luckor att fylla. Det här samarbetet ger oss möjlighet att arbeta långsiktigt med att stärka våra samlingar. Syftet med både utställningen och insamlingen är att ge populärmusiken dess rättmätiga plats i kulturarvet, säger Daniel Wetterskog, chef för Scenkonstmuseet.

Utställningen öppnar i vår i samband med 2018 års inval av musikskapare till Swedish Music Hall of Fame. Swedish Music Hall of Fame drivs av den ideella insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus.