Nio jämställdhetsprojekt 2012

Från kvinnors makt över musiken till motverkande av genusfällor på kulturskolorna. Nio projekt får dela på nära 2,4 miljoner kronor i jämställdhetsstöd.

Sammanlagt 2 391 400 kronor betalas ut i jämställdhetsstöd till nio projekt som på olika sätt verkar för ett jämställt musikliv.

Fler kvinnor på toppen

Två av projekten syftar till fler kvinnor i chefsposition i musiklivet. Svensk Scenkonst får pengar för en ledarskapsutbildning för kvinnor och Fritz’s Corner för bildandet av ett kvinnligt nätverk med målet att få fler kvinnor att starta egna skiv- och bokningsbolag.

Bland de beviljade projekten finns även Kungliga Musikaliska Akademien, KMA, som vill sätta fokus på den borttappade repertoaren. KMA får 123 000 kronor för att inventera sina samlingar och lyfta fram verk skrivna av kvinnliga tonsättare. Pengarna ska också gå till att restaurera noterna och göra dem spelbara för dagens orkestrar.

Projekt för barn och unga

Riksorganisationen Popkollo tilldelas 300 000 kronor för att sprida sin verksamhet med mötesplatser för musikintresserade tjejer till platser i landet där de inte finns i dag. Den största summan, 550 000 kronor, tilldelas Sveriges Musik- och Kulturskoleråd, SMoK, och deras projekt Kulturskola på lika villkor. I projektet ingår fortbildning och seminarier för kulturskolelärare med syftet att motverka invanda könsroller i musikundervisningen och för att främja ett fritt musicerande för både flickor och pojkar.

Se alla projekt som har fått stöd.

Sammanlagt 89 projekt sökte jämställdhetsstöd i den första sökomgången. Lista över samtliga sökande.

Ansökningarna har bedömts av en referensgrupp med representanter för Musikverket, Kulturrådet och Konstnärsnämnden. Stödet till jämställdhetsprojekten är en del av Musikverkets jämställdhetsuppdrag.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.