" "

Svenskt visarkiv arrangerar en föreläsning om kvinnliga jazzpianister under Stockholm jazzfestival. 

Musikverket på Stockholms jazzfestival

Under 10 dagar i oktober drabbas Stockholm av jazzfeber och självklart är Svenskt visarkiv med och bidrar.

Frihetens blå toner

Första gången ordet jazz nämndes i svensk press var för 100 år sedan. När svensk jazz så småningom började stå på egna ben skedde en internationalisering och det första fröet till det som brukar benämnas som det svenska musikundret var sått.

Göran Jonsson är journalist, verksam som krogredaktör och reporter på helgmagasinet Di Weekend och tidigare utrikeskorrespondent för Dagens industri i New York och London. Nu debuterar han som författare med Frihetens blå toner – En berättelse om jazzen i Sverige. Svenskt visarkiv har bidragit med foton och fakta. Under jazzfestivalen presenterar Göran Jonsson boken på Musik- och teaterbiblioteket.

Tid: 17 oktober klockan 18
Plats: Musik- och teaterbiblioteket, Torsgatan 19 plan 5, Stockholm
Fri entré

Kvinna vid tangenterna

Pianot är ett vanligt instrument för kvinnor, också inom jazzmusiken. I Svenskt visarkivs samlingar finns flera spännande intervjuer med kvinnliga pianister som verkat under olika perioder i den svenska jazzhistorien.

Viveka Hellström, forskningsarkivarie, föreläser och ger klingande exempel. Kom och ta del av berättelsen om svenska pianister, pionjärer så väl som nutida improvisatörer, arrangörer och kompositörer. Eva Engdahl, Monica Dominique och Susanna Lindeborg är några av dem som presenteras.

Föreläsningen kommer även att sändas live på Svenskt visarkivs Facebook-sida.

Tid: 18 oktober klockan 18
Plats: Musik- och teaterbiblioteket, Torsgatan 19 plan 5, Stockholm
Fri entré