Veronica Maggio toppade listan på Spotify i Sverige 2011. Foto: NRK P3/Flickr (CC)

Veronica Maggio toppade listan på Spotify i Sverige 2011. Foto: NRK P3/Flickr (CC) 

Musikbranschen starkare än någonsin

Hur står det till med musikbranschen efter 00-talets stålbad? Bättre än någonsin visar nya siffror från Tillväxtverket och Musiksverige. Svenskarna strömmar musik som aldrig förr.

Den svenska musikbranschen omsatte dryg 6,3 miljarder kronor 2011, en ökning på fyra procent jämfört med 2010. Enligt Tillväxtverket och Musiksverige, som för andra året i rad sammanfattar branschen i siffror, sysselsätter den i dag fler personer än fordonsindustrin.

”Framgång för branschen”

– Det är otroligt glädjande siffor och en stor framgång för svensk musik både på hemmaplan och internationellt, säger Stina Westerberg, generaldirektör på Musikverket.

Tillsammans med andra namnkunniga personer inom branschen diskuterade hon utfallet i en särskild panel efter att rapporten släppts.

Rekordökning av strömmad musik

Den största förändringen hittas inom skivförsäljningen. Den fysiska försäljningen av framför allt cd, vinyl och dvd:er fortsatte att rasa på den inhemska marknaden under 2011. Samtidigt ökade intäkterna från onlineförsäljning, det vill säga strömmad och lagligt nedladdad musik, med hela 65 procent.

Onlineförsäljningen i Sverige har nu för första gången gått om den fysiska försäljningen av skivor. Och det är den strömmade musiken via tjänster som Spotify och Wimp som står för ökningen.

Viktigt med upphovsrätt

– Vi kan konstatera att människor lyssnar väldigt mycket på svensk musik. De lagliga lösningar som har växt fram för att lyssna på musik digitalt är väldigt viktiga i sammanhanget.

Sammanlagt strömmade vi musik för drygt en halv miljard kronor 2011, en ökning med hela 106 procent från året innan. Endast i Norge och Spanien strömmas det mer musik i världen än i Sverige.

– I Sverige har vi dessutom en bra struktur inom upphovsrättsorganisationerna och effektiva metoder för att räkna hem musikers och upphovspersoners intäkter, avslutar Stina Westerberg.

Livemusiken drar in mest

Trots rekordökningen av strömmad musik är livemusiken fortfarande branschens största kassako. De inhemska konsertintäkterna ökade med sju procent från 2010 till 2011 och motsvarar drygt hälften av branschens totala intäkter.

Svensk musik spelas också allt mer utomlands. Den totala omsättningen för svensk musikexport uppgick till drygt 1 miljard 2011. Exportandelen ökade en procent från 2010 till 16 procent 2011.

Enligt rapporten är det dock svårt att mäta exportmarknadens totala värde, bland annat eftersom flera svenska så kallade superproducenter är registrerade utomlands.

Musikbranschen 2011 i siffror

  • Omsatte 6,3 miljarder
  • Ökade med 4 procent
  • Konsertintäkter stod för 51 procent av de totala intäkterna
  • Konsertintäkterna ökade med 7 procent
  • Intäkterna från strömmad musik nådde rekordnivå – 534 miljoner kronor
  • Onlineförsäljningen (strömmad musik och laglig nedladdning) stod för 56 procent av den totala försäljningen
  • Exportintäkterna uppgick till drygt 1 miljard

Läs hela rapporten
Läs om förra årets rapport
Tillväxtverkets webb
Musiksveriges webb

Kommentarer

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.