Sitar Foto Prasad Kholkute Flickr CC 680

Sitar Foto Prasad Kholkute Flickr CC 680 

Musik för förskolebarn

Suchet Malhotra, musiker från New Dehli, är en av personerna bakom projektet Namaste, en barnföreställning som länkar samman indisk och svensk musik.

Föreställningen består av tonsatta texter inspirerade av indiska sagor och myter. Publiken har bestått av förskolebarn. 

Vad var målet?
– Att sammanföra barn med musik på ett sätt där vi inte bara levererar musiken till dem, utan också låta barnen uppleva musiken medan den växer fram. Vi vill även skapa ett möte mellan barnen och världskulturen, genom indisk musik och indiska instrument.

Vad har du lärt dig av samarbetet?
– Att barn uppfattar och upplever musik på ett väldigt djupt plan, med en stor känslighet och stor inlevelse. När vi sjunger om skurken i vår föreställning har flera barn börjat boxas i luften, när vi sjunger om soluppgången lyfter de händerna och de verkar omedvetna om att de gör det. Jag vill bevara den oskuldsfullheten.

Var det något som inte gick som du hade tänkt dig?
– Många barn kom fram till mig efter föreställningen och ville prata och ställa frågor. Eftersom jag har lärt mig vissa svenska repliker i föreställningen trodde de att jag kunde språket, men det kan jag inte. Det kändes hemskt när jag inte kunde svara dem. Jag fick hjälp med tolkning och jag köpte en stor ordbok, men det blir inte samma sak. Det kändes tungt att inte kunna kommunicera fritt med barnen.

Fakta om projektet

  • Projektnamn: Namaste
  • Projektägare: Susanne Lind
  • Projektstöd från Musikverket: 50 000 kr i ansökningsomgång 2011

Mer om Musikverkets projektstöd

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.