Țambal. Hackbrädet är en av den rumänska folkmusikens grundpelare. Foto: Deben Bhattacharya.

Țambal. Hackbrädet är en av den rumänska folkmusikens grundpelare. Foto: Deben Bhattacharya. 

Music from Romania – nytt från Caprice

Senaste nytt från Caprice Records bjuder på unika inspelningar av rumänsk folkmusik. Materialet, som är från mitten av 1960-talet, ges nu för första gången ut på cd.

Rumänien är ett land som fortfarande har en levande folklig tradition – och en mycket brokig sådan. Rumänien är genom tidigare invasioner och kolonisationer en mångkulturell nation, med influenser från stora delar av Europa. Detta är en av anledningarna till den mångskiftande musiktraditionen.

Unika inspelningar från 1960-talet

Skivan Music from Romania från Caprice Records är delad i två delar – bytradition och stadstradition. På den senare delen kan vi bland annat höra Bukarestradions underhållningsorkester spela visor och dansmelodier på en mängd olika instrument. Inspelningarna är gjorda av den berömda musiketnologen Deben Bhattacharya 1965.

Skivan var mycket populär som lp när den kom ut 1972. Nu kommer den för första gången på cd med omarbetade texter av musiketnologen Owe Ronström.

Lyssna på ett smakprov

Sången Basama Banatu-i-bine framförd av Maria Sălăjan, inspelad i Lăzăareni i västra Rumänien.

Spelas nu: Basama Banatu-i-bine

 

Music from Romania är den första volymen i en serie av återutgivningar med musik från bland annat Bulgarien, Grekland, Turkiet, Tunisien och Västindien som Caprice ger ut det närmaste året. Nästa volym blir Music from Bulgaria.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.