Bröllopsdans på torget i staden Pirdop i Bulgarien. Foto: Deben Bhattacharya

Bröllopsdans på torget i staden Pirdop i Bulgarien. Foto: Deben Bhattacharya 

Music from Bulgaria – Nytt från Caprice Records

Caprice Records fortsätter att bjuda på unika ljudupptagningar av folkmusik. Nu släpps skivan Music from Bulgaria med material från Bulgarien inspelat i mitten av 1960-talet.

Serie med återutgivningar

I november 2013 gav Caprice Records ut skivan Music from Romania för första gången på cd. Den består av unika inspelningar av rumänsk folkmusik från mitten av 1960-talet.

Skivan är den första volymen i serien Music from som fokuserar på återutgivningar med musik från bland annat Grekland, Turkiet, Tunisien och Västindien.

Folkmusik från Bulgarien

Nu kommer den andra volymen i serien. Music from Bulgaria innehåller inspelningar från Bulgarien under mitten av 1960-talet. De är gjorda under en tid då folkmusiken ännu var mycket stark i landet och en modern inspelningsteknik gav nya möjligheter till dokumentation av denna levande tradition.

Liksom på Music from Romania är flera av inspelningarna gjorda av den berömda musiketnologen Deben Bhattacharya. Han reste runt i landet och besökte fabriker, skolor och andra inrättningar och dokumenterade det han hörde med sin bandspelare.

Ena halvan av materialet på denna utgåva är inspelat med sångare, ensembler och musiker från byar och provinsstäder. Den 7 april ger Caprice Records ut Music from Bulgaria för första gången digitalt och på cd.

Lyssna på två smakprov

Sångerna Horo. Instrumental dance music och Song to the horo dance: Mete moma dvorove finns att lyssna på här.

Spellista
Spelas nu:

Music from Bulgaria


  1. Horo. Instrumental dance music 2’15

  2. Song to the horo dance: Mete moma dvorove 1’27

Läs mer om Music from Bulgaria och ta del av hela låtlistan.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.