Monica Zetterlund 1968. Foto: Christer Landergren

Monica Zetterlund 1968. Foto: Christer Landergren 

Monica Z åter i rampljuset

En ny film skildrar genombrottet och glansdagarna för en av Sveriges främsta artister – Monica Zetterlund. För den som får mersmak finns mycket att hämta på Musikverket.

Kärt barn har många namn. Tage Danielsson liknade henne vid ett lingonris i ett cocktailglas. Marlon Brando kallade henne för Sven. Men för de flesta var hon helt enkelt Monica Zetterlund, ibland kort och gott Monica Z – revyartisy, skådespelare och framför allt en mångfacetterad sångerska med imponerande bredd.

Månadens bild av Monica Zetterlund

Sommaren 1968 stod Monica Zetterlund på scen på Stockholms Jazzfestival. Nedanför scenen stod bland andra fotografen Christer Landergren med kameran i hand. I dag finns Christer Landergrens samlade bildskatt på Svenskt visarkiv och fotografiet av Monica Zetterlund från jazzfestivalen har valts ut som Månadens bild, titta och läs mer här.

Låna på Musik- och teaterbiblioteket

På Musik- och teaterbiblioteket finns en hel del material om och av Monica Zetterlund, bland annat hennes självbiografi Hågkomster ur ett dåligt minnefrån 1992. Mer att låna på temat finns här. I  bibliotekets klippsamling finns dessutom klipp från 1959 och framåt för den som vill fördjupa sig ytterligare.

Edda Magnason som Monica Z 

Fredag den 13 september har filmen Monica Z premiär med manus av Peter Birro och i regi av Per Fly. I huvudrollen som Monica Zetterlund ser vi sångerskan, skådespelaren och Caprice Records-artisten Edda Magnason. Lyssna på några axplock från hennes debutskiva Edda Magnason.

Kommentarer

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.